Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@Yvette7 myslím taky, že je rozumný nekupovat celou sadu od narození po nočník (i když já to udělala, protože jsem byla naprosto neznalá a prostě jak jsem se jednou odpoledne rozhodla látkovat, tak jsem ten samý den večer na netu našla plenky co se mi líbily, koupila megasadu a zrovna jsem měla štěstí, že sedly dítěti střihem a mně se s nima dobře pracovalo
), ale to fakt nedělej, takový štěstí bys měla těžko
Co můžeš, jsou různé denní sady, stojí obvykle kolem 1500kč plus mínus (záleží na značce) a většinou dostaneš kalhotky (jedny, dvoje) a savá jádra (několikera), takže i kdyby se Ti to pak nehodilo jako komplet, tak kalhotky můžeš používat na různé kalhotkové plenky, jádra a vkládačky naopak jako dovycpávky do jiných plen (ne třeba hned, ale kolem roka jako když najdeš).
@Yvette7 ještě k praní: já peru v běžném dětském prášku (Persil Sensitive nebo DenkMit z DM Supersensitiv nebo tak nějak), někdy koupím i Ulrich prací gel (abych teda byla eko
), ale každopádně nezaznamenala jsem žádný vliv (nepříznivý) na plenky. Aviváž samozřejmě nepoužívám, někdo dává ocet, ale (četla jsem), bambusový plenky se v něm ničí…takže pokud se obejdeš úplně bez, tak jen dobře.
a co se značek týče, tak já za sebe (mluvím pouze o AIO a kalhotkových plenkách), doporučuju rozhodně kouknout na pleny: GroVia, Bamboolik, PoP In New Gen Bamboo a až paní naskladní, tak na ty Bambee (zatím je mají pouze na detskeplenky tecka cz) od Little Comfortu, nic lepšího (savějšího, ale zároveň rychleschnoucího a měkkého i po mnoha vypráních) jsem zatím neviděla. Hodně se prodávají taky Anavy, ale s těmi zkušenost nemám (pouze s AIO Anavy Easy a ta mi nevyhovovala, protéká)-přijdou mi tento týden dvoje kalhotkové, tak uvidíme, třeba na ně taky zapěju chválu, jsou dost oblíbené.
Já určitě doporučuju čtverce a taky kalhotovky - já pěju chválu na Anavy:)
Koupila bych pár čtverců, svrchní kalhotky (vyplatí se připlatit - ikdyž se prodávají nějaké za 70 Kč, rozhodně kup nějaké okolo 200), pár kalhotovek a vše v jednom a uvidíš, co ti bude vyhovovat.
Jinak já používala jednorázovky jen týden po návratu z porodnice a pak se vrhla na látkování a nepřestala:)myslím, že je zbytečné začínat postupně…jde jen o to chtít:) Časem mi bylo líto vyhazovat peníze na noc a na cesty za jednorázovky, když mám doma výbavičku. tak jsem dokoupila dvoje kalhotovky Anavy a jedny noční plínky a pytel na plenky a dcerka neměla od července na zadečku jednorázovku:)
Omlouvam se, ze se zakladatelce pletudo diskuze ale:
@Teri88 prosim Te jaky je rozdil ctvercovka+svrchni kalhotky a kalhotkovky? Kalhotkovky nejsou totez jako vse v jednom ze
nebo kalhotkovky myslis ty s kapsou na vloznou plenku?
Jsem z toho nejak jelen, mam doma 2letaka neodplenkovaneho a dalsi pribude v dubnu, tak taky planuju latkovky, zejmena teda pro novej prirustek…
Svrchní kalhotky - jen ty tenké nepromokavé kalhotky, které se dávají přes savou plínu (kalhotkovou, čtverce…). Většinou stačí prát jednou za několik použití, když jsou znečištěné.
Kalhotková plena - naopak savá plena ve tvaru kalhotek bez nepromokavé vrstvy, přes kterou musí být svrchni kalhotky. Musí se prát po každém použití. Čtverec - je prostě čtverec, který se různě vyskládá, takže plní stejnou funkci jako kalhotková plena.
Kapsová plena - svrchní plena s kapsou, do které se dá nacpat cokoliv savého, takže pak tvoří jeden celek, ale po každém použití se musí jako celek prát.
Plena AIO, vše v jednom - kalhotky vč. savého vnitřku, jeden celek, pere se v kuse po každém použití, nejpohodlnější, ale i suverénně nejdražší varianta.
A pak všemožné hybridy mezi tím ![]()
@ugluk Jo me to nedoslo, me ty kalhotkovky totiz prijdou nesmyslne, to radsi tedy ctverce plus svrchni nebo AIO… Nebo je nejake plus tech kalhotkovejch? ![]()
@Moni25 no jasně…největší plus kalhotkovek je to, že většinou jde o nejsavější variantu, protože sají vlastně „celé“. Když sundáš kalhotky, tak kalhotkovka je nasáklá jako houba, ale pokud jsou kvalitní PUL, tak by neměly nic pustit a dítě zůstane suché.
@elanaa A ctvercovka spolu treba s frote vkladackou tak sat nebude? Je i rozdil u chlapecku a holcicek-jako ze curaji kazdy jinym smerem ![]()
@Moni25 tak to nevím…já čtvercovky nedávám a nedávala jsem je ani na novorozence
Ale co jsem tak četla a i mně se zdá, tak ta kalhotkovka saje prostě nejlíp a je to pak nejmíň objemný, navíc je to dost pohodlný, ono umotat ročáka (i půlročáka) do čtverců, zajistit nějakou snapkou, na to nasadit ještě svrchňáky…nevím, to by se mi nechtělo.
@elanaa Ja prave myslela ctvercovku skladat, nemotat a zadny sponky no.. ![]()
@Moni25 aha…ale to si umím představit na mrňousa, ne na batole, který vyčurá rybník
A zas jestli tam pak cpát x vkládaček, tak to už mi přijde proč rovnou nekoupit kvalitní kalhotkovky
Nevím, fakt píšu jen svůj názor, třeba to tu někdo používá, ale já si to představit neumím.
@elanaa Ja prave nevim, jsem ve stadiu planovani a pomalu zacnu nakupovat, tak hledam nejaky reseni, financne rozumny ale i pohodlny… Ze zacatku chci jen par veci, kdyby me to nahodou preslo to nadseni ![]()
Takze asi spis kalhotkovky a svrchnacky? Plus nejake vkladacky? ![]()
Tak holky už toho napsaly dost, tak já jen přidám svoji zkušenost. Od narození mám čtverce. Mám jich asi 60 - zatím pokrývají spotřebu. K tomu čtvery svrchní kalhotky (PUL), koupila jsem různé druhy a značky, ale vyhovují všechny. K tomu má ještě separační plenky - krásně pojmou hovínka a pak ta plenka není tak špinavá. Na noc a na cestování mám jednorázovky. Co se týká praní tak peru v klasickém Arielu bez aviváže - cca jednou za dva dny a srovnám si je už na sušáku a už je ani nežehlím. No jsem asi krkavčí matka. Tohle všechno zjistíš, až se mimčo narodí. Někomu látkovky třeba nevyhovují vůbec, může se opruzovat a to samé s pracím práškem…tak zkus od každého koupit něco a uvidíš sama.
Mě se třeba neosvědčili látkovky od tesca nebo imse vimse, protože uchytit na to tu sponku je nadlidský úkon.
Výhody u mě - mám z toho dobrý pocit, že jsem ekologičtější a je to rozhodně ekonomičtější a miminko s tou huňatou prdelkou vypadá rozkošně:)
Nevýhody - mimčo je méně pohyblivější protože ta látkovka je prostě hutnější.
@Moni25 jako pokud váháš a koukáš i na ekonomické hledisko, tak já osobně bych asi nakoupila krom těch čtverců (který prvních pár měsíců určitě užiješ) třeba z druhé ruky několikery kalhotkovky (na bazaru na Modrém Koníkovi nebo na Bráně k dětem je toho plno). Ty se Ti hodí už pro začátek, když víš, že nebudeš moct brzo přebalit nebo to budeš chtít rychle udělat (např. u doktora). K tomu doktoru nebo na návštěvu se hodí i AIO plenky, kdy nemusíš tahat ještě svrchňáky, prostě vezmeš rovnou plenku s nacvaknutým savým jádrem (to si připravíš už doma) a tam to nasadíš jako jednorázovku. Není třeba jich mít moc (je to taky ta nejdražší varianta samozřejmě), ale na to příležitostné užití se Ti budou hodit a opět-lze koupit výhodně v bazaru.
padl tu termín separační plenky-bez těch já nedám ani ránu, opravdu to mega ulehčí práci hlavně s kakáním, není nad to vidět bobek letět do záchoda
, to si vždy vzpomenu na to, jak otravný je nést do koše plnou papírovku a čuchat ji tam, dokud se někdo neodebere ten koš odnést ![]()
Holky a i samotna separacka se muze hodit do wc a splachnout?
Ptam se jak d…il
ale ja fakt jsem totalni laik ![]()