Plánujeme látkování

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
59
12.11.12 11:00

Plánujeme látkování

Ahojky holky.
Jsem teprve těhotná, ale jsem rozhodnutá od začátku používat látkové plenky. A tak bych vás chtěla požádat o rady. Kdokoli máte zkušenosti. :* Na netu je toho možná až moc a já se v tom ztrácím. :zed: Pro začátek bych potřebovala vědět např. jestli je lepší koupit velikosti podle věku nebo jdou už od narození používat Onesize. Jaký materiál je podle vašich zkušeností nejlepší a jesli máte raději kalhotkové plenky nebo jen vkládací obdelníkové? No je toho prostě moc.
Mějte se krásně :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17565
12.11.12 11:05

Máš pravdu, je toho moc :-) Musíš prostě vyzkoušet a sama zjistíš, co tobě a miminku vyhovuje nejvíc :-)
Za mě: Nejradši mám bambus, plenky na novorozence kalhotkové anebo čtverce na snappi sponku, na větší mímo už jen kalhotkové. Mám víc velikostí plenek, ty one size mi přišly na malé mimi moc obří.
Svrchňáky za mě jedině vlňáčky :-D Doma nechávám bez svrchních, má jenom plenku plus teď v zimě návleky na nožky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2752
12.11.12 11:09

:lol: Ahojky, používám klasické čtvercové pleny od narození. Na noc nebo když jedeme dýl ven dáváme papírové. Jediný co kupuji jsou svrchní kalhotky za 56,–, když malej povyroste. Jsem s nimi spokojená i když ob den pereme a večer skládám pleny ale četla jsem studii, že během dvou let ušetříš 1/2 nákladů jak za papírové. Jsou i plenky které vypaají jako papírovky ale jsou šité. Jedna vyjde cca 250,– a více. Ale v těch se nevyznám :( hodně info najdeš http://www.latkovepleny.cz/ :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
852
12.11.12 11:09

Ahoj, já bych ti nedoporučovala kupovat si hned nějakou sadu- uvidíš s čímm budeš spokojená a koupíš si pak, novorozeně já budu mít ve čtvercovkách na to to zcela stačí a pka budu rlzně zkoučet- látkovala jsem před pěti lety takže je určitě plno novinek:-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
12.11.12 11:12

Já to taky zkoušela - a dopadlo to tak, že jsem zjistila, že dcera je s látkovkou prostě protivná (asi jí vadil větší rozměr, měla totiž viskózovou separačku) a že to fakt nedám.

Psala jsem ještě před tím deníček, doporučuju, je ze života ;) https://www.emimino.cz/…-vzdam-8618/

Jinak kdybych to zkušela dneska, tak si nenakoupím výbavu, ale prostě pár kousků (nějaký vícevrstevný čtvercovky, svrchňáky atd.), tak po jednom dvou. A postupně to budu přidávat k jednorázovkám, až se dostanu ke kompletní výbavě.

Příspěvek upraven 12.11.12 v 11:12

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
12.11.12 11:12

Nám vyhovují zavazovačky od Disany. Jsou cenově tak uprostřed. Vkládáme normální látkový čtverec nebo mám i pár vkládaček z bambusu. Svrchní kalhotky dávám PUL Thristies.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3419
12.11.12 11:18

No, jsou tu určitě mnohem zkušenější látkařky ;)

ale já kupovala do začátku 30 ks čč od Kikko (to jsou vlastně ty klasické, na kterých jsme vyrostli my ;) ),

pak VV (vícevrstvé) 6× eskové (vel. S) a 6× elkové (vel. L), ty dobře a hodně nasajou, máme je hlavně na noc. Obojí též od Kikko.

Potom asi tak 16-18 ks vkládaček (vkládací plenky), nějaké bambusové (např. Baby Lucy) a nějaké fleesové (např. Bum Booster).

Svrchní kalhotky např. HP (Haipa Daipa) vel S, Baby Beehinds vel M, Imse Soft vel na novorozence, Thirsties Duowarp rostoucí kalhotky.

Po čase mě maličká skoro ze všech svrchních kalhotek vyrostla, takže jsem dokoupila jseště vlňáčky od Disany a ještě GroVia one size a Blueberry také one size.

S takovou výbavou jsem naprosto já i manžel byli spokojení :palec:

Cca do 7 měsíců jsem dávala novosklad s vkládačkou a na noc s VV a přes svrchňáče, teď už dávno ( malé je 11 m), složím čč na široko, na to prdnu buď tu vkládačku, nebo VV, přes samozřejmě separační plenu ( za mě jsou asi nejlepší Kikko, respektive, nám nejvíc vyhovují), no a je to ;)

Přeju hezké látkování :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
809
12.11.12 11:19

Ahoj, tak já látkuju přes den, na noc nebo když někam jedeme, dávám stejně jako @Alčák1 jednorázovky. Jelikož jsem se taky moc neorientovala, tak jsem si ještě jako těhu koupila 4 svrchní flísáčky od Anavy a do nich vkládám normální čtverce. Nejdřív jsem dávala 2 kůli kyčlím a teď už dávám 1 a je to v pohodě. Ty 4 užiju, protože se nám občas stane nehoda. Tech čtverců mam asi 80 - 100 nevím přesně. Když jsem dávala ty 2, tak jsem prala skoro denně, ale bylo léto, tak to bylo bez problémů. Teď, když už dávám jen tu 1, tak peru každé 2-3 dny. Jinak mam onesize velikost těch svrchňáků. Mam 3 na sucháč a 1 na patentky a ty patentkový jsou nejoblíbenější, ale zas ty na sucháč si upravíš jak chceš, asi to chce vyzkoušet. Používali jsme je od narození. Je prvda, že vůči tomu pidi miminku to vypadalo komicky, ale nejde o parádu jako spíš o pokožku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Any11
12.11.12 11:19

Mrkni sem https://www.emimino.cz/…ky-sem-65151 kazdy ti rad poradi. :-)

• Citovat
  • Upravit
3735
12.11.12 11:20

Ahoj, já měla látkování v plánu a i ho tak půl roku praktivovala, ale prostě pak zvítěžily jednorázovky. Myslela jsem, že mi nebude vadit prát každý 2-3 den pleny, věšet je, druhý den sbírat a skládat. A pak je to blbej argument - ale docela mi vadilo hrabat se v totálně pokaděný plíně…Jo a taky s oblečením jsem měla trochu problém, přece jen ty látkovky jsou takový tlutší a nějaké džínečky nám teda moc nešly a pak i bodýčka bez takového toho „prodlužovátka“ nám také nebyly..Ale nechci tě od nich odlákat, to je můj názor!!! Momentálně každý den přemýšlím nad tím, že začnu znovu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31379
12.11.12 11:24

@Yvette7 je toho fakt moc a těžko rychle uvést do problému. Za mě: stanov si priority, proč chceš látkovat, protože jsou varianty látkování za pár stovek (důvod finanční), i za tisíce, dokonce přes 10 000 se Ti klidně výbava může vyšplhat (a tam už zhusta padá na hubu argument-který jsem taky slyšela-že látkování je jen pro socky :) ). Zas si tam ale budeš moct mnohem víc vybírat a bude to, co si budem povídat, taky podstatně pohodlnější.

co se týče zdravotního hlediska, tak tam je to asi v podsatě fuk, moderní látkovky jsou všechny prodyšné, i když některé víc (vlna), jiné míň (PUL), ale jsou. A přímo na kůži miminka si většina výrobců hlídá, aby se dostal pouze přírodní materiál (bavlna, bambus, resp. většinou jejich různé směsi). Není to ale pravidlem a upřímně, pořád lepší nějaká lehká umělina typu fleece, než gel v papírovce :)

schnutí: samostatná kapitola, pokud máš doma dostatek prostoru na sušení a nevadí Ti vytažený sušák v podstatě od nevidím do nevidím (bo než jedny plíny uschnou, už tam věšíš druhý), tak není žádný problém, pokud to problém je, tak jsou lepší plenky např. z mikrovlákna, protože kratší dobu schnou. Ale zas méně sajou, tady prostě platí logická nepřímá úměra-čím víc plena saje, tím dýl schne (čest výjimkám, i já je znám).

jednoduchost použití: já dávám pouze AIO (resp. SIO) plínky, kdy se do PUL kalhotek připnou patenty savá jádra. Mám taky jednu kapsovou plenku, kdy se savé jádro strká do kapsy z fleece, takže dítě je v suchu a plena saje zevnitř. Ale to mi nevyhoduje, vadí mi, že prakticky po každém použití mám kalhotky prát, nevím, prostě na to jsem si nezvykla a jsem ráda, že mám tuhle plenku jen jednu (i když je hezká a saje hodně). A potom kalhotkové plenky (mám Bambee od zn. Little Comfort, jsou dokonalé jedním slovem), ty jsem pořídila až po roce malého, kdy začal čurat sice méně často, ale ve velkých objemech a běžné SIO plenky (GroVia) už nestíhaly. Takže v těch jezdí ven nebo je má na spaní. Na ty potřebuješ svrchní kalhotky, pokud budeš mít víc kalhotkových plenek různých značek (tj. odlišných střihů), tak doporučuju koupit velké univerzálně (rovně) střižené kalhotky, jako jsou např. Bamboolik, protože nesmí koukat ani milimetr plenky-jinak vše vzlíná na oblečení.

pak jsou už ekonomičtější varianty všelijakých vázání atd., ale tady neporadím, nepoužívám..já začala látkovat z důvodů zdravotních (aby se nepřehříval v papírovce atd.) a taky trochu marnivých, pohled na hezkou látkovku je nádhera, pohled na nacucanou blé kaši v papírovce mi zvedá žaludek, takže finanční stránku jsem až tak neřešila.

jinak když pořídíš dostatečnou výbavu, tak stačí prát co 72h (já tak peru) a úplně to vyhovuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68838
12.11.12 11:31

Nooo… co člověk to názor :-)
někdo nedá dopustit na obyč čtverce, já s nima dost trpěla a rychle jsem to vzdala. Nakoupila jsem si od každého kousek, vyzkoušela, něco zavrhla hned, něco časem, něco nového jsem dokoupila, něco zase poslala dál. Plenky na tu konkrétní velikost samozřejmě mnohem líp sedí, ale zase se nedoplatíš, takže já to kombinuju s jednovelikostníma, třeba teď už je to všecko jedno, ale na malém miminku prostě byla jednovelikostní ohromná (problém hlavně estetický). A co hůř a předem to nikdy neodhadneš - jednomu dítěti perfektně sedne jeden typ pleny a jinému jiný, ostatně jako s papírovkama. Někdo tu na něco pěje chválu, jinému zoufale protéká, takže zkoušet, koupit třeba pár kousků použitých… Osobně nedám na látkování dopustit, ale na dotaz, co je nej, už se jenom směju.

Jinak teda osobně mi nejvíc sednou asi kalhotkovky TotsBots - malé do 8 kilo odložila dcera nedávno, větší bude mít ještě na hodně dlouho. Svrchní kalhotky přes kalhotkové pleny od téže značky. Dále Grovia, Pop-in (oboje AIO s vyndavací vkládačkou), ty druhé teď dvoje prodávám, kdyby byl zájem, udělala jsem začátečnickou chybu a koupila výhodné megabalení :-) Na dovycpávání miluju obyčejné vícevrstvé za pár korun.

Na čem jsem se naopak spálila, byla třeba kalhotkovka Baby-Lucy (taky prodávám) - sice krásně sedne a krásně saje, ale suším ji i několik dní. Vůbec si nerozumím se čtvercema a čímkoliv zavazovacím nebo na snappi sponku, mám na to moc živé dítě a málo rukou :-)

A vsadím se, že se tu najde někdo, kdo ti napíše naprostý opak :)

Finančně… takhle, pokud nepojedeš na obyč čtvercích, tak na jednom dítěti asi tak nula od nuly pošla, možná pár tisíc ušetříš. Já zatím do osmiměsíčního dítěte v látce vrazila nějakých 8000 (nové i použité, všecko možné) a za nějaké 2000 se zase snažím poslat dál. Pro zajímavost si vedu naprosto přesnou statistiku, kolik a čeho jsem kdy prala a sušila, započítávám náklady na vodu, prací prostředek, energie, porovnávám s cenama papírovek příslušné velikosti v akci, které kupuju na cesty nebo na noc, no a za těch 8 měsíců jsem ušetřila +- 3000, to jen tak pro představu a velkorysé výpočty, jak ušetřím 15-25000 za celé plenkové období :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
12.11.12 11:38

Tedy holky moc děkuji. :hug: Určitě jsem o něco chytřejší. :dance: Rozhodně si tedy nepořídím rovnou celou sadu, ale raději jen něco pro začátek a budu dokupovat. Já jsem na tohle strašná, chci mít „radši“ všechno včas, ale je pravda, že pak něco nebude vyhovovat a peníze poletí oknem. A ještě bych se zeptala na praní. V čem plenky perete? Já myslela, že stačí klasický prací prášek pro děti např. Lovela, ale někdo říká mýdlo a tak podobně. Co myslíte? :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2752
12.11.12 11:39

Jo jak píše ugluk@ 8o každý je zvyklí na něco jiného 8o, mě třeba čtvercovky vyhovují, mám 40 ks 80×80 a 50ks 70×70. Balím na široko http://www.jaksetodela.cz/…-novorozence učila jsem se to před porodem a denska zvládám v pohodě :lol: složím si 80×80 do toho klasicky 70×70 a nato dám kalhotky na patentky. A je to :dance: ale opravdu si rozmysli. co ti bude vyhovovat :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2752
12.11.12 11:41

Co se týče klasických čtvercovek, nastrouhám jelena + přidám jedlou sodu a vodu vznikne mýdlový sliz, který mám v petce a do kýble s víčkem naliji kousek slizu + vodu a v tom plenky máčím, pak je peru v sypké lovele a jsou krásně bílé už 5 měsíců :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí