Plánujeme látkování

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31380
22.11.12 08:23

@Koroušek statistiky jsou (teď se omlouvám, nemám už čas Ti to vyhledat, ale určitě holky napíšou odkazy), ale ono záleží na tom, jaký systém si vybereš, jestli chceš ušetřit, bude to nejméně pohodlné, tady prostě ta úměra takhle funguje. Můžeš látkovat skoro za pár stovek (když nakoupíš jen čtverce, max. nějaké vícevrstvé) a svrchní kalhotky…a může Tě výbava přijít na víc jak 10 000 (kalhotkové a AIO pleny-pro představu jen s kalhotkovými, potřebuješ jich tak 20, cena okolo 400 za 1ks; plus svrchní kalhotky aspoň 2-3, cena opět, za ty kvalitní, kolem 300-400kč)

ale žehlení-se nežehlí, plno maminek nežehlí po 6N už ani ty klasické čtverce, jinak moderní látkovky se žehlit ani NESMÍ, nevím, odkud se tahle mystifikace furt bere :zed: a praní, nevím, peru jednou za tři dny a nepřijde mi, že by prášek na pleny extra ubýval. Ale ty kalkulačky jsou…počkej kdyžtak, až to sem někdo hodí (jedna je myslímm na www.bamboolik.cz, ale jsou i další).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
baba1234
22.11.12 08:35

@elanaa No, mystifikace.. Já moc o těch moderních látkových plenách nevím.. Takže ne že by mě někdo mystifikoval, beru to podle starejch časů, podle bavlněnejch plen :)
Každopádně, dáte za pravdu, že ty první měsíce bude lepší používat jednorázovky? Přeci jen, s těmi látkovými je to o dost náročnější a než si zvyknu na mateřství, tak ať do toho nejdu pohlavě rovnou od toho nejnáročnějšího.. Nevím, nejsem si jistá, ale přijde mi to rozumější, začít s těmi látkovým i kdyžtak až později. Mám strach, že to praní nebudu zvládat.. Na druhou stranu se mi ježí chlupy z těch kvant odpadu při používání jedorázovek! Jsem spíš k té ekologii..

• Citovat
  • Upravit
68941
22.11.12 10:53

@Koroušek narazila jsi na toho správnýho cvoka, pro zajímavost si vedu excelovou tabulku :lol:

Tak tedy - pořizovací cena látkové výbavy záleží na tobě, v kombinaci čtverce + pár PUL svrchňáků je dle mýho reálný se vejít do 3-3500, já osobně nakoupila „lepší“ (tj. pohodlnější) výbavu momentálně za 8000, ale za 1500 se zase pokouším prodat část dál…

Náklady na jednu pračku (voda + energie + po akcích kupovaná Lovela nebo Persil Sensitive, čili dražší prášky) počítám 13 Kč, náklady na jednu sušičku (ale nesuším zdaleka vždycky) 10 Kč. Nežehlím.
A pak je to o tom, jak tu pračku moc naplníš a náklady se rozpočítají. Já vím, že při praní jednou za tři dny peru v průměru 15-20 plen, na noc používám papírové. Tímto systémem mě „udržovací“ náklady na jednu plenu vyjdou cca na 0,9 - 1 Kč.

Na noc používám papírové pleny, kupuju značku, co nám maximálně vyhovuje (Huggies Premium), které nejsou nejlevnější, ale kupuju je po akcích. Tak do velikosti 3 (cca do půl roku) se dala sehnat jedna plena průměrně pod 3 Kč, velikost 4 už mám za 3,80. Kdybych používala jinou značku nebo chytla lepší akci, můžu se dostat i níž, ale moc to neřeším, když spotřebuju 30-50 papírovek za měsíc, tak mě to netrápí, balík plen koupím jednou za 2-3 měsíce.

Takže se svým systémem můžu říct, že na jedné vyprané plínce ušetřím cca 2-3 Kč, má přesná excelová tabulka tvrdí, že nyní je moje úspora za devět měsíců látkování cca 3000 Kč, takže používat jen čtverce, asi jsem +- na nule. Na dalším dítěti už bych jen vydělávala. Se svými pořizovacími náklady si ovšem myslím, že na nule budu tak ke konci plenkového období a vzhledem k našim problémům s početím je další dítě ve hvězdách. Takže já ušetřím maximálně pár tisíc za pár let, což je otázka, jestli kvůli tomu obětovat nějaké to pohodlí, prostě jenom z finančního hlediska to asi člověk moc dělat nemůže, pokud k tomu chybí ještě nějaké další přesvědčení ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31380
22.11.12 11:12

@Koroušek tak. Finanční stránku věci vypsala Ugluk naprosto EXCELentně :D Co se toho, jestli je lepší prvních pár měsíců jednorázovat…to je otázka, já látkuju skoro od narození (no, ne doslova, myslím 3 týdny byly malému, když jsem začala) a prostě fakt záleží na tom, co si představuješ pod slovy práce, námaha, nepohodlí. Protože já nevidím fakt práci s látkovkama výrazně obtížnější, než s jednorázem. Nasadím to stejně, místo do koše to hodím do pytle (jo, když je plína zes. aná jak jetel, tak ji opláchnu pod vodou, to je fakt, ale spíš jen ty kraje, díky separačním plenkám, které zadrží 80% stolice (i u těch miminek, co kakají jen vaječinu), ale tohle celé je otázka 2 minut?), no a jednou za tři dny pytel vysypu do pračky (10 sekund), zapnu pračku a hotové čisté pověsím. Zatímco s jednorázovkama (které mi domů samy nenaskáčou mimochodem, takže i to tahání balíků, jejich skladování, cesta do marketu, když jsou zrovna v akci, něco stojí, minimálně čas) musím myslet na to, aby plína doma nepáchla (a že plína ročního dítěte páchnout umí, kor v létě :) ), takže lítat s každou do popelnice nebo mít při ruce nechutný pytlík, kam je strkám a vyhazuju když jdu ven (na jedné ruce dítě, ve druhé pleny :jazyk: ), případně tímto nákladem obdařit každého, kdo zrovna z bytu odchází, aby se stavil u kontejnerů..nevím. Zkusila jsem oboje (malý se dlouho nechtěl převracet na bříško a tak jsem cca. 4m jela jen v jednorázovkách, myslela jsem, že ho třeba llátka omezuje (neomezovala)) a fakt za sebe můžu prohlásit, že jednorázovky NEJSOU pohodlnější a NENÍ s nima míň práce.

ALE: mám nejdražší možnou výbavu (tj. SIO plenky a značkové kalhotkové), čímž je ta pohodlnost do jisté míry zajištěna. Na rovinu říkám, že do čtvercování, vázání, motání, lanolínování atd. bych nešla, pokud by mě k tomu nedonutily nějaké okolnosti (asi nejspíš finanční samozřejmě). Moje motivace k látce byla v podstatě jediná: zdravotní aspekt, prostě dítě v bavlnce, bambusovém froté…je mi milejší než v pročuraném gelu. Nejsem žádná extra fanatička, druhou půlku noci a semtam příležitostně dávám papírovku, nemám s tím problém, ale jsem opravdu pro látkovky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
baba1234
22.11.12 15:38

Děkuju holky! Pomohly jste mi si udělat jasno :kytka:

• Citovat
  • Upravit
673
22.11.12 16:46

@Koroušek Ahoj, já taky látkuju od druhého týdne po návratu z porodnice. Prostě mi to přijde přirizenější, nechtěla jsem, aby malá byla v jednorázovkách. Tím, že jsem se takhle rozhodla tak se látkovky staly automaticky součástí mého mateřství a nepřišlo mi to tudíž jako nic navíc…:)
Mně se líbí ekologie, a zdravotní hledisko. Spousta plenek nám na naší žádost dala rodina jako dárek k narození malé (nevěděli co, tak se ptali nebo dali peníze:) takže pořizovací náklady téměř nulové:) Kupovala jsem pak i dost z bazárků.
Zezažátku se přebaluje hodně často, miminko kaká, takže přebalovat musíš často i v jednorázovkách a to i 12 plínek denně, takže tam mě i úspora plínek přijde dobrá.
Tím, že se často přebaluje není nutná ani žádná velká savost a dá se to v pohodě zvládat s obyčejnými čtverci a svrchními kalhotkami.
Takže za mě - určitě se toho neboj a zkus jít do látkovek co nejdřív-jde o zvyk.
Naší malé je rok a naposledy měla jednorázovku někdy v červenci, takže já už bych jí asi ani neuměla nandat:)
Mám hlavně čtverce a pár kalhotovek a AIO od Anavy. Kalhotovky když byla malá starší tak na noc - jsou hodně savé a AIO na návštěvy a k doktorce - jsou krásné:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
baba1234
22.11.12 20:02

@Teri88 Super, díky za motivaci :)

• Citovat
  • Upravit
171
13.12.12 17:38

Hurá hurá hurá, konečně diskuze kde je vše popsáno a vysvětleno. a ne cca300 stránek o ničem supr

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
673
13.12.12 20:52

@ffugaska Kouni ještě sem http://www.modrykonik.cz/…m-latkarkam/ a sem http://jituli.blogspot.cz/…latkovy.html . Tam najdeš dost dobrých informací a klidně se pak ptej…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
baba1234
14.12.12 07:02

@Teri88 Koukala jsem na ten web Anavy a dost dobře se nevyznám v tom, co budu vlastně z toho jejich sortimentu potřebovat :/ Mluví se o výbavě okolo 10000, ale když se podívám na ty čtvercové, tak stojí pár desítek korun jedno balení.. Ta nerozumím za co ty tisícovky? Mohla bys mi poradit, s jakou základní výbavou si vystačím od začátku do konce? Chci kvalitní, takže asi to Anavy, ale fakt netuším, které ty druhy, co všechno potřebuju.. Na ty čtverce se ještě musí něco dávat? Jsem úplně mimo.. Nechci kupovat víc než používali moji rodiče a prarodiče, ale skleróza je sviňa :D

Příspěvek upraven 14.12.12 v 13:38

• Citovat
  • Upravit
3780
14.12.12 09:20

@Koroušek no, záleží, jestli ti jde o ekonomickou, nebo maximálně pohodlnou variantu ;) teoreticky vystačit můžeš s obyčejnýma čtvercema a na to tak troje svrchní nepromokavé kalhotky z Pulu, + teda pro novoška kadícího vaječinu snapku abys ty čtverce zajistila v nějakém skladu, později stačí dávat je na rovno.
To se určitě na těch 10000 nevyšplháš ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68941
14.12.12 10:24

@Koroušek aniž bych jakkoliv zpochybňovala kvalitu Anavy (většina lidí je s nima moc spokojená), tak ani tak bych od nich celou výbavu nepořizovala. U čtverců zas takový rozdíl nebude, takže těch bych klidně nakoupila víc najednou (i když asi opět ne komplet, protože když ti čtverce sednou, doplníš raz dva, pokud ne - jako mně - ať ti jich doma nestraší desítky navíc), z těch kvalitních se mi osvědčily např. libštátské (ale ta vyšší kvalita, ty obyč jsou dost hadr) nebo bambusové od kikko. Přes čtverec potřebuješ svrchní kalhotky, ať ti neproteče až na oblečení. A tady by mohl být kámen úrazu, kdybys nakoupila troje stejné a nesedly ti, protože např. já měla Anavy jednu jedinou a holt moje dcerka je „tvarově“ trošku jiná a teda nevyhovovaly brutálně, kdybych z nich měla celou výbavu, tak látkování obratem zavrhnu jako strašně složité (se čtvercema jsem se to bohužel nikdy nenaučila) a po každém počůrání protékající (kvůli nesedícímu střihu Anavy).

Ale souhlas s Analoja, že 10 000 s největší pravděpodobností nedáš, u mě se to vyšplhalo na 8, a to mám výbavu opravdu naddimenzovanou (takže chci něco prodat a náklady snížit) a mám tam i dost drahých kousků typu AIO nebo kalhotkovky. Se čtvercema dáš určitě výrazně míň. A pokud ti sednou, tak taky výrazně ušetříš :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
baba1234
14.12.12 11:43

@analoja @ugluk Děkuju za podněty :kytka:

• Citovat
  • Upravit
1
14.12.12 13:14

Staci 60 obycejnych latkovych plen a ty samy o sobe staci vzdy dve na sebe do cca pul roku. Pak pres ne koupit vlnene kalhotky na suchy zip dvoje na stridacku a ty vystaci do dvou let klidne a pak uz ucit na nocnik od roku a pul, na delsi cesty koupit bio papirove pleny v Dm :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
171
17.12.12 12:31

Koroušek : teprv jsem u snažení, ale doufám, že brzo u přebalování a pokaděný plíny, jak já se těším na první přebalení, asi i na poslední jeslti tam bude nadílka 8o :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí