Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
A jeste dotaz-jak poznate, kdy mate prebalit? Jako u papirovek saham jak je nasakla nebo prebaluju v intervalech.. U te latkovky taky poznam pohmatem? Samo nemluvim o kakani ![]()
Jo, já je tam házím a dobrý…používám z kukuřičnýho škrobu (GroVia nebo Kikko Eko). Teoreticky se mohou i prát, ale to nedělám, tyhle konkrétní co jsem vyčetla to stejně moc nevydrží. Někdo používá taky fleecové separačky, ty se perou běžně…ale mně vyhovujou tyhle.
Nene, u látkovky poznáš pohmatem až když je průšvih
(mokrý kaťata). Prostě přebaluješ v intervalech (jsou kratší než u papíru, což je ale jen a jen dobře, kdo by chtěl bejt v počuraný plíně, i když navenek cítí sucho), časem taky vychytáš, kdy dítě čurá víc a kdy míň (hlavně u starších dětí ten rytmus pak vypozoruješ, víc čurají po ovocné svačině atd.) a podle toho přebaluješ, ev. dáváš třeba vkládačku navíc na to spaní atd.
Já to počůrání u látkovky kontroluju stejně jako u papírovky. Ale možná ty čtverce pod svrchňáky skládam jinak než všichn ostatní
Jinak já přebaluju tak stejně, malá toho vždycky vyčůrá docela dost, takže se začne ošívat jak v jednorázovce, tak v látkovce. Já třeba zvolila variantu čtverce + svrchňáky z ekonom. důvodů. Prostě mi ty plíny! vše v jednom" přijdou strašně drahý, ale je fakt, že se to stejně oproti jednorázovkám možná vyplatí…
@Moni25 tak výhody kalhotkovky jak prala El - sají opravdu fest, navíc je s nimi opravdu výrazně jedodšší přebalení a navíc při pokakaným dítěti, obzvlášť počáteční vaječina, to většinou neproteče až na svrchňáky. U dítěte, co mi kakalo 5× denně, jsem taky nemusela prát 5 svrchňáků denně… No i tak jsem při třídenním prádle točila desatery, protože jsem neměla jen ty kalhotkovky (a ony občas taky protečou). Pokud bys uvažovala jen skládat čtverce narovno, tak tam právě hrozí to přetečení kakání (svrchňáky mi to ale v naprosté většině případů pojaly, na rozdíl od papírových, které na dovolené protejkaly furt), zkusila bych vícevrstvé pleny. Pořizovací cena srovnatelná se čtvercem, cca 30-50 Kč za kus, srovnáš podobně snadno a poberou toho mnohem víc. Jen dýl schnou.
Jinak přebaluji co nejčastěji, látku i papír, látku se přes den snažím co dvě hodiny, někdy dá i tři. Kontrolovat se dá stejně jako papírovka strčením prstu dovnitř a kakání bezpečně poznám po čuchu ![]()
Já taky, kakání po čuchu a jinak kontroluji cca 1 1/2 hodiny. Není problém odepnout kousek svrchních kalhotek a šáhnout. Jinak jak jsem si tu četla, že látkovky jsou pro socky
strašnej názor. Mám kámošku, která žije v nuzných poměrech už od malička / 4 sourozence - 1 postel pro dva…/u nich doma by jste se báli sundat boty jakej je tam bordela a smrad. A ta měla pro kluka od narození papírovky / sice ty nejlevnější / ale měla. Můj názor je ten, že matky, které používají papírovky si to chtějí zjednodušit
. Sousedka řekla, že by nikdy neměla látkovky??? přece se s tím nebude prát a žehlit
to je práce navíc. Takže když mi někdo řekne, že látkovky jsou pro socky. Tak já říkám - papírovky jsou pro lemry líný
a občas jsem taky lemra a sáhnu po papírovce, když mám kupu vypranou a nechce se mi skládat ![]()
Jo, papírovky jsou jen a jen o pohodlí, to je jejich hlavní výhoda, ovšem pro někoho je zcela zásadní, no proč ne, já ji sama uznávám, když věším prádlo
Ovšem když mi takovejhle člověk vykládá něco o vyvařování, žehlení a skládání, zařadím si ho do kategorie - á, další co o tom ví pr* a má potřebu ho sdělit celýmu světu. Protože ač jistou pracnost (ve srovnání s papírovkama) nepopírám, tak teda fakt nevyvařuju, nežehlím a neskládám (nemám čtverce) a i obě babičky, co si nejdřív klepaly na čelo, jestli jsem se nezbláznila, obdivují ty nádherné a tak snadno použitelné plíny, co za nich nebývaly
A i kdybych ty čtverce měla, v dnešní době automatických praček, sušiček prádla a jiných vynálezů rozhodně péčí o pleny netrávím půl dne. To není vůbec útok na uživatelky jednorázovek, jenom na ty, co to nikdy nezkusily, ale už vědí, proč je to naprosto příšerné a já jsem asi nějaká divná ![]()
@Moni25 Vis, co ja myslim, ze hlavni vyhoda latkovani je v tom, ze muzes prebalovat casto.. a miminko proste nelezi v moci. Takze ja jsem proste prebalovala pokazde, kdyz jsem vedela, ze se pocurala… u jednorazovek tohle dost leze do penez. ![]()
My přebalujeme často i v jednorázovkách, je fakt, že kdybych je používala pořád, tak by to lezlo do peněz fest. Vzhledem k tomu, že pereme ze studniční vody máme náklady na pračku „jen za energii“, což je podle mě docela úspora, ale spočítaný to nemám. Ale nejvíc mě vždycky dokáže vytočit tchyně, když malou třeba přebalim a za půl hoďky je zas počůraná a má tu jednorázovku mokrou, když tam strčim prst a ona, že jí v tom mam nechat, že to mokro je uvnitř, to je logika houpacího koně
Tudle se u nich jejich známí divili, že jí přebalujeme často, tak jim řekla, že jsme úzkostný, co na to říct?
Jinak já přebalovat musim často, jedině tak není malá opruzená. S tou leností, spousta matek v mém okolí chodí do práce už od konce šestinedělí, tak chápu, že jsou pro ně jednorázovky výhodný. Nicméně, když jsem doma, tak nevidim důvod proč nelátkovat. Pračka je vypere, občas je tam dam na 90, když je večer pověsim, do rána jsou suchý a vyžehlený je mam za chvilku, nemůžu vůbec říct, že by to bylo pracný. A že jsou pro socky? Do kategorie socek rozhodně nepatříme, ale šetříme tam, kde se podle nás ušetřit dá.
Ja pracuju a latkuju (teda latkovala jsem, dcera uz ma plenku jen na noc, bohuzel mi ted latku na celou noc prestala snaset, tak jedeme v eko jednorazovkach)… o te praci to fakt neni. Vecer zapnu pracku a mam to povesene tak za 5 minut.. Mne to teda neprijde pracne.
Ale nikdy jsem nejela ve ctvercich, ale v kalhotovkach a AIO.
Ahoj, přidávám se k zakladatelce
jsem v 27tt a taky plánuju látkovat. Už mám pořízeno z druhé ruky asi 30čtverců, od známé koupenou sadu Popolinek a na modrymkonikovi, mimibazaru nebo aukru nakupuju různé druhy dalších plínek, aby pak bylo kam šáhnout…ale stále jsem spíš na začátku
dlouho mi trvalo než jsem se vůbec zorientovala v „látkovacím“ názvosloví
do porodky a pro začátek to teda budou jistit jednorázovky, ale jen co se oklepeme po porodu, tak najedeme na látku
samozřejme v očích svého okolí jsem totální blázen…ale oni jen neví ![]()
AHoj holky, ja první měsíc taky látkovala, ale po měsíci jsem to vzdala, je to mnohem víc práce a hlavně malá byla po hodině vždy celá pročůraná. Tak nevím, kde jsem dělala chybu, ale teĎ jsem už na normalnách uměleých plenách:-(
@zralocice to je mi líto, asi jsi měla špatnou výbavu
Ono je dost problém se v tom zorientovat, potom taky ne všechny značky jsou kvalitní a když člověk narazí na něco takového, tak snadno chuť do látkování ztratí, taky bych ji ztratila, kdyby bylo dítě po hodině v látce na převlečení.
@zralocice Jestli máš ještě chut to zkusit znova, tak napiš co máš za plínky a všichni ti tu určitě rádi poradí a třeba přijdeme na to, kde byl problém…
Byla by určitě škoda to vzdávat…
Ahoj holky, taky jsem zatím teprv 23. týden, ale z těch plenek jsem trochu nervozní už teď
Chtěla bych balit kluka do látkových plen, tak jako balili mě. Přijde mi, že by to mělo být i levnější, vzhledem k tomu, jak jsou ty jednorázové pleny drahé. Na druhou stranu, u těch látkových se zase kvanta utratí za prací prostředky, vodu a žehlení. Tak by mě zajímalo, jestli některá nevíte o nějakých statistikách, jak co měsíčně vyjde, pokud se nešetří na kvalitě jednorázovek, ani na kvalitě používání látkových (tím myslím lepší prací prostředky, delší vyvářka, apod.)
Díky ![]()