Plasty v domácnosti

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
10.11.24 21:37

Plasty v domácnosti

Krásný večer všem!

Holky, ráda bych doma udělala čistku a vyházela plasty z domácnosti a nahradily něčím přírodnějším - teď po předělání bytu se mi sem přírodní materiály víc hodí. Mám na mysli plasty v kuchyni - prkénka, nějaké náčiní, krabičky,.lmisky…, to samé samozřejmě i v celém bytě - krabice, boxy… A jiné nesmysly.

A teď k dotazu - pomůže to,,zdravějšímu klima,, doma nebo to žádný vliv nemá? Nemyslím eko zátěž pro planetu, ale myslím přímo vliv na domácnost. Nikdy jsem se o tuhle problematiku nezajímala, takže vůbec nemám přehled.
Snažím se nekupovat zbytečné plasty, chodím doplňovat čistící i mycí prostředky, ale někdy se to prostě bez plastu nedá udělat.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
34473
10.11.24 21:39

A jaký bude mít vliv na domácnost, když vyhodíš plastový box na fusekle ze skříně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2002
10.11.24 21:40

Plastové prkénko není ideální, ale jinak je to asi jen o vkusu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1972
10.11.24 21:40

Silně pochybuji o tom, že by to mělo nějaký vliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16165
10.11.24 21:50

Taky netuším, co by mělo vadit? Že se třeba bez toho lépe dýchá? :* :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8804
10.11.24 21:50

To mi připomíná. Minulý týden přišel jeden chlapeček v první třídě, abych mu otevřela lahev, protože má žízeň. Není problém. Samozřejmě otevřu. Nosí skleněnou velkou láhev. Těžká byla. Úplně jsem ho litovala. I bez vody by byla těžká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4955
10.11.24 21:54

Plastové prkénko a teflonové věci z kuchyně vyhoď, jinak se z plastů nic neuvolňuje. Nebezpečnější jsou koberce a lepený nábytek ze všech velkých obchodů. Problém jsou mikroplasty a ohřívání jídla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
10.11.24 21:58

Doporučuju jeskyni, ohniště, šutr, kožešiny a pazourek…… To bude stopro přírodní ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2200
10.11.24 22:01

Tohle jsem též řešila po tom, co jsem si v Lidlu objednala plastové boxy, co i po měsících smrděly po plastu a zapáchal tak celý pokoj… jižFakt se tam nedalo být. :pocitac:
Reklamaci neuznali. Nešlo mi o peníze, ale aby ten hnus neprodávali. Nezájem lidi na infolince.
Tak jsem se více zajímala dál.
Takže plastové krabice bych doma omezila. Místo plastových dát textilní..místo plastových obalů na jídlo dát sklo. Ale zase to sklo musí být kvalitní. O tom si též něco přečti.
Připrav si docela peníze na takovou akci.
Ale když se zamyslis nad tim co máš doma, tak budeš koukat. Já to neřešila do doby, než jsem si hezky porodila ty smradlavé boxy z Lidlu.
Ale nevyhazela jsem kde co. To fakt ne. Jen jsem to omezila a začala se dívat na složení výrobku. Jakože z jakého výrobku je materiál vyrobený.
Podívej se u z čeho se dělají skříně atd. Prostě to by člověk ideálne musel mít doma vše nature bez lepidel a tak. Jakože jasný jsou lepidla na přírodní bázi, ale fakt by se člověk zbláznil.
A jakou máš podlahu v bytě? Máš doma fleecove deky, mikiny atd.?
Nemyslím to zle, ale jen uvádím příklad ze domácnost je plná nástrah :mrgreen: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2200
10.11.24 22:05
@Janli píše: Více

Ani to není zdravé. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ohniště by ji vytvářelo VOC a prachové částice. Kožešina zase plná parazitů. :mrgreen: :mrgreen:
Neee dělám si srandu. Ale jako s tím ohništěm a tak je to pravda.
Prostě ono pak když se člověk začne zajímat, tak jako ani to přírodní není někdy fakt top. Jen lidi mají lepší pocit. Ale neřeší oblečení, boty, podlahy, nádobí atd.
To by se člověk zbláznily kdyby to řešil.
Jo a i kdyby si sama vyrobila nábytek ze dřeva, tak třeba dřevo má skvělou vlastnost a to že pohlcuje například těžké kovy atd. Takže asi tak. :mrgreen:
Takže ani jeskyně nepomůže. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4312
10.11.24 22:07

Ja podobnou čistku delala x let zpět a spis mi to pomohlo v organizaci skleněné dózy na mouky cukr atd mam v nich fakt všechno pak náčiní na vaření mam nerez, skleněné boxy na nějaké ty sušenky ale treba do batohu kdyz jdu s malým na hřiště tak mam plastové :nevim: jaky to ma vliv na domácnost nevim spis se v tom cítím lépe prave v rámci organizace :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8804
10.11.24 22:09

My teda máme plno plastových věcí v kuchyni. Jednak co nejde dát do myčky a do mrazáku, tak to doma nechceme. A nechci mít poškrábané hrnce. Krabičky vyloženě potřebujeme. Nosím/e si vlastní svačiny, oběd do práce. Nevím, jak jinak bych jídlo přenesla. Třeba skleněné dózy jsou hezké. Nějaké máme. Ale vážně v nich denně nebudu přenášet svačiny, oběd. Chodím pěšky, všechno co potřebuji, tak nesu v tašce. Kolikrát jdu ověšené, že stromek toho na sobě nemá tolik. Ještě těžké misky bez náplně. U nás se nic měnit nebude. Úložné boxy máme IKEA látkové (takové ty skládané, různě veliké). Ale pokud tobě nové nastavení vyhovuje :palec:. Nic proti ničemu. Pokračuj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2564
10.11.24 22:22

Plasty jsem vyhodila hlavně z kuchyně, začala jsem to řešit právě kvůli zdraví po několika letech beznadějného snažení.
Nekupujeme vodu v plastu, všechny krabičky na jídlo jsme vyměnili za skleněné, neohříváme jídlo v plastu a celkově jsme omezili plasty v kuchyni. Filtrujeme vodu. Vyměnili jsme čistící prostředky a kosmetiku za méně toxickou. Ale pokud ti nejde vyloženě o ekologii, tak plastové úložné boxy ničemu nevadí. Ono všechny to lepidla v nábytku, koberce, podlahy apod. vylučují VOC látky, takže pokud chceš celkově snížit toxiny v domácnosti, tak pravidelně větrej, pořiď si čističku vzduchu jestli nemáš rekuperaci, nebo zaplň interiér typy rostlin, které umí škodlivé látky filtrovat. (Třeba tchýnin jazyk, dracaena, aloe, ficus …)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smajlik345
10.11.24 22:25
@Ťarbík01 píše: Více

Sice chápu, že se jedná o překlep :mrgreen: ale porodit plastový box :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
1268
10.11.24 23:12

@ProfZav ahoj a můžu se zeptat čím nahradit teflon? Mám asi pět pánví, nedávno jsem četla, že by měly být ok pokud nejsou poškozené a po jejich prohlédnutí na nich v určitém úhlu vidím menší škrábance. Takže mám chuť je vyhodit, ale nevím, jaké pánve mám koupit, aby byly také dlouhodobě nepřilnavé…
dřív jsem měla nějakou pánev s jiným povrchem, než teflon, ale nepřilnavost vydržela pár měsíců a pak už na nich třeba vůbec nešly dělat palačinky, jak se na ní to těsto lepilo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný