Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj,
chci se zeptat…od ledna u nás v obci zavedli platbu za komunální odpad na vyvezené kilogramy. Dali nám sazbu 6 Kč za kilo. Máte to taky někdo tak zavedené? A kolik tak platíte za rok? Máme 3 kočky a ten písek něco váží, tak mám obavy, abychom neplatili třeba 5000 Kč za odpady. Vyúčtování budeme mít asi na konci roku. Obec mi zatím nebyla schopná odpovědět. Četla jsem, že je dána zákonem maximální výše na platbu za komunální odpad a to 1800 Kč. Nevíte někdo, jestli je to pravda? A zda je to za osobu na rok? Předem děkuji ![]()
@ka2ka Ano, máme je načipované a při každém vývozu se zváží a někam se ty data ukládají. Na obci to pak na konci roku spočítají a pošlou fakturu.
@ka2ka píše: Více
Asi jo a ještě k tomu všemu připočítají váhu těch tří koček. ![]()
No tak to budeš platit ranec. A proč se nezeptáš na obci, jestli je tam ten strop. Začni pro kočky požívat silikát. Ten je lehkej.
To nevím, u nás je to na domy a četnost svozu, 2800 je za 14dni svoz a svoz každý týden stojí více, to teď z hlavy nevím…koukni na stránky vaší obce, jistě tam bude vysvětlení
U nás se zatím platí 810,– na osobu.
Ale od loňska máme taky každý čip na popelnici. Takže očekávám, že vymyslí stejnou „šmakuládu“ na lidi.
Letos tvrdí, že zůstává loňská částka. Ale je otázka času, kdy to rozpálí, jak to máte u vás.
Za čipováním u nás je cíl, ať se maximálně třídí. Protože někdo na to vyloženě kašle a v popelnici bylo vše. I suť. Protože někdo je líný, ať naloží vozík a odveze takový bordel na sběrák. Raději to nacpou do popelnic.
@Kelsey1 Tak je to jedině správně, proc by se melo platit pausalem na osobu ![]()
A jinak u nas to tedy neni na vahu, ale plati se dle velikosti popelnice a cetnosti svozu, resp. bylo, aktuálně mame svoz zdarma, ale velikost popelnic podle toho, co si člověk objednal, když to platil.
@NoFreeUsernames píše: Více
Podle mě je max. sazba co může obec dát, ale to bude v případě že se platí jednou částkou a nee na kilogramy. Tak nějaký přibližný odhad si dokážeš udělat, nee? Zvážit odpad co tam háziš… jeden pytel zvážit, plus mínus to bude stejné… Zvážit ten písek… jak to budeš třeba 14dní sledovat tak budeš cca vědět kolik tvoříte odpadu.
a na stránkách www.gov.cz se dočítám toto:
Kolik budete platit
Pokud vybírá obec poplatek za osobu, bez ohledu na množství odpadu, maximálně budete platit 1 200 Kč za osobu za kalendářní rok.
Pokud obec vybírá poplatky na základě hmotnosti nebo objemu odkládaného odpadu, budete platit max. 6 Kč za 1 kg odpadu, nebo 1 Kč za 1 litr objemu odpadu.
@KKK85 píše: Více
Tak tohle ji moc nepomůže, ona ví, že je to 6 na kilo.
@vokishka píše: Více
a jaká je k tomu třeba další informace??? Je to prostě 6kč za kilo odpadu… nic víc nic mín.
Nám taky očipovali a taky máme kočky a celkově teď hodně (vy)uklizime a je toho odpadu dost. Mimo to ale v lednu platime klasicky 1000,– za odpad na osobu a pak se bude asi doplacet, nebo nevim. Popelnice je každý čtvrtek narvaná k prasknutí, plná popele z kotle, často se do ní ani vše nevejde 🙏 🙈 když si přrdstavím' že má ta popelnice týdně třeba 15kg, za rok je to 780kg odpadu a to je 4 680,–. Jako přeci pak nemůžou chtít po důchodci doplatek 3680,– za odpad 🙈 🙈 🙈 to je fakt na palici. U nás je toto taky první rok, takže jsme na to všichni moc zvědaví.
O žádné maximální částce jsem neslyšela, ale u nas se platí za popelnici a dle četnosti vývozu, určitě je to víc než 1800 při vývozu každý týden nebo co 14 dní. Při měsíčním je to méně. Jedná se o roční částku.
No jo, musíme si sakra uvědomit, že produkování odpadu není zadarmo ![]()
@Asta135 : hele, chápu, že je to kruté, ale třeba by se pak ti lidé zamysleli. Tuhle jsem vytahovala popelnici sousedce důchodkyni a otevřelo se mi víko…narvana papírem a plasty. Popelnice na tříděný odpad má hned u domu
Není to žádná nemohouci stařenka, tahali jsem ji jen proto, že nebyla doma. Lidi do toho cpou i stavební suť a podobné libustky.
My jako 4clenna rodina vyvazime 1×za měsíc a kolikrát ta popelnice ani není plná. Už teda nemám děti na plenkách a popel máme jen z krbu.
@Beruska999999 píše: Více
My máme na plasty separovanou popelnici, tu vyváží 1× za 14 dní. Papíry buď pálíme nebo vozíme do kontejneru, teď jezdíme i 1× měsíčně s plnou károu do sběrňáku, protože vyklízíme dost haraburdí po mamce… No a stejně je na baráku popelnice (malá) za tejden narvaná. Dává se tam odpad z kuchyně, odpad po zvířatech, popel a to je víceméně vše. Nemluvím o hov…h po psovi, ty jsou těžší než po kočkách. A to v baráku bydlí táta sám, já tam chodím jen „makat“.
No ale i u nás v bytě odnáším obden, někdy i denně plnej 60l pytel odpadu 🙈 🙈 ja jsem dost za ekologii a trideni, ale zas ne nejak fanaticky. Nemuzou prece chtit po lidech 5000,– za vyvazeni popelnic. Nejen ze tu mame nejdrazsi vodu v republice, tak mame nove i nejdrazsi odpady a celkove to tu jde do prd…