Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Já asi ovládáme jinou matematiku než ty a je to poznat. Jelikož absolutně netuším jak z takových příjmu jdou jednak vyrobit takové dluhy, ale hlavně jak jdou platit tak šíleně pomalu. Je prostě poznat, že brutálně utrácíte. Nic víc, nic míň. Jako s příjmy 100-120 tis. čistého měsíčně je to čistá finanční negramotnost. Netuším co tu hledáš za rady.
Bokem nějaké peníze máte, takže nejste úplně bez polštáře. Asi bych pracovala na tom se co nejrychleji střepat alespoň toho nejdražšího úvěru.
Pak došetřit peníze, které mezitím ubudou a následně se zbavit toho druhého úvěru… a tak dále.
@Cenarius píše: Více
tento příjem máme krátce… asi rok cca..muž si našel jinou práci na začátku roku aby se to řešilo… a zaplatili se už nějaké kreditky, kontokorent.. došetřila se ta částka co je bokem… to je to co jsem nechtěla rozebírat. Finanční negramotnost to byla to už ted víme… a řešíme. Díkybohu to už není homecredit apod… ale teď se právě bavíme jak od ledna dále… zda šetřit, nebo platit rychlejí…??? Učime se… pomalu ale jistě… myslím že jsme hodně zmoudřeli… jeli jsme roky předtím na dluhy, na půjčky… bylo to vše špatně! Ale chceme řešit… roky letí…
Mi je naopak dost sympaticke ze to resite a ze o tom takhle mluvis, klobouk dolu snad se vam brzy povede vse splatit
ja bych asi nasetrila bokem aspon sto tisic ještě
Zapracujte na tom smáznout ten dluh s vysokým úrokem a zbytek už plaťte normálně.
Tak bych smazala ten dluh s tím největším úrokem. A nejde ty půjčky sloucit do jedné a dohodnout si rozumnějsi splátku a úrok?
@stroužek nee dvě z toho jsou 3,9 jedna pak 5,9 a jedna těch 9,9… a ty 3,9 jsou zrovna na vysoké částky a ty dva další na nižší částky a úrok 3,9 nedá už fakt nikdo. Noo asi zaplatíme tu 9,9 pak hned tu 5,9 a ty 3,9 budeme platit už normálně.
@stroužek píše: Více
Na dva spotřebáky má nízký úroky a níž se s nimi nedostane. Teď by byl ekonomický nesmysl s těma půjčkama hýbat.
@Janli píše: Více
Ony jsou dokupy ty úvěry 4. Ale dva mají 3,9% pak jeden 5,9% a poslední 9,9%. Ty 3,9% to prostě s tím nesmíme nic dělat… to by šlo jedině výš…a i těch 5,9% je ještě slušné.
@Anonymní píše: Více
Teď se u spotřebáků stejně níž nedostaneš. Jak jsem psala. Umořit co nejdřív ten nejhorší a pak platit normálně. Nic lepšího nevymyslíš…
Já bych co nejrychleji splatil ty 5,9% a 9,9%. To je co za úrok? Je to RPSN nebo jen úrok? U toho dluhu 3,9%, ten asi platit jako poslední.
Ještě dodám, pročti si forum.finexpert.cz. Ale ber to s rezervou, tam píšou lidi, kteří „dojí“ banky co to jde a všechno odrbávají ve svůj prospěch (Existuje člověk, který sám sobě posílal doporučené dopisy s dobírkou 0,5 mio, tuto dobírku platil kartou, která mu vracela 1%, pak mu banka zrušila účet, bonus mu odmítla vyplatit (bylo to přes 200 tisíc), musel se s nima soudit a vyhrál to). (Třeba Raiffeisen bank mi půjčila 1,2 mio, mám to na spořáku za 4,2%, první tři měsíce se neplatí úroky (resp. je vrátí), v třetím měsící to předčasně splatím. Celý zisk z toho bude cca 9 000. Pozor, napsal jsem to zjednodušeně, podmínky podle mého právníka jsou strašně nejednoznačné. Více v diskusi zde, https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?…) Pak cucám kreditky z ČSOB a Monety (princip stejný - vytáhnout z bankomatu 250 tisíc (za poplatek 50 Kč) - bezúročné období - spořák nebo termíńák - několik dní před termínem splacení kreditky ji splatím)
Prosím anonym, finanční info
Mi se z toho chce ze všeho brečet… probírali jsme to vrchem spodem… spočítali jsme to vše. Necháme si měsíčně na provoz veškerý 35tis (je to i s platby různě za auta, kroužky, školu, jídlo, drogerií, oblečení, obutí, dárky… ) doufám že samozřemě neutratíme každý měsíc 35tis… noo a vše nad povinné platby 55tis plus těch 35tis… budeme vždy hned odesílat jako mimořádnou splátku. jednou to bude 5tis.. ale někdy i 15tis… Doufám že v létě kluka aspon pod stan vezmeme… ![]()
V mládi jsme si nabrali různé kreditky, drahé úvěry… a žili na dluh… Už tedy nejsou vyčerpané kontokorenty, ani žádná kreditka, ani drahé úvěry… Máme hypotéku za 700tis, a pak úvěry kde je úrok 3,9%, pak 5,9% a jeden je 9,9%… ty dluhy jsou dokupy na asi 1,5mil. Když platíme pravidelné splátky tak nám jde měsíčně pryč sakumprask 55tis (tam je energie doma, tmobile, pojistky, alimenty od chlapa, ty úvěry, obědy ve škole, zdravotní a sociální… prostě pevné platby). Zbývá po zaplacení asi 40-60tis jak který měsíc… na jídlo, drogerku, naftu, oblečení, obutí, já nevím dárky, platby ve škole.. tkaový ten „provoz“…
A my ted uvažujeme zda platit rychleji ty úvěry… od toho nejdražšího? Nebo si našetřit bokem že kdyby něco at máme bokem a do dluhu už nejdeme? Když budeme platit takto tak to máme na 6-8let ty půjčky… končili by průběžně…
Aktuálně máme bokem asi 130tis… bylo více ale byl servis aut… a nějaké výdaje…
Prosím bez rozebíraní dluhu… bez rozebíraní pevných plateb. Ty jsou ošetřené, snížené co to jde… spíše se musíme naučit šetřit i na tom „provozu“… tam mezery jsou určitě.
Platit dluhy rychlejí? Nebo nejdříve došetřit na nějakou částku? Co radíte???