Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
To bude dobrý, jsou to jen peníze ![]()
Určitě se zbavte toho 9,9% opravdu, co nejrychleji. Já osobně bych tam narvala i část těch našetřených peněz (záleží, jestli tak vysokou rezervu nutně potřebujete), aby se co nejvíce snížil ten měsíční úrok. Protože jinak hrozně moc přeplatíte a je to škoda. Ty našetřené peníze Vám pravděpodobně stejně nevydělají více než 9.9% měsíčně, takže je opravdu výhodnější to vše nacpat do toho úvěru.
@Kóča1992 píše: Více
Nezlob se, ale to je nesmysl. Při jejich nákladech by měli mít rezervu mnohem vyšší. Rozhodně na rezervu nesahat! Vždyť s tím vyjdou maximálně tři měsíce. Zase tak moc je ty dluhy nedrtí, aby museli riskovat.
130k fakt neni vysoka rezerva. Meli by mit rezervu 6× mesicni vydaje.
to neudělám… chlap je osvč, mám to tam že platí zdravotní a sociální. Má sice i slušnou pojistku kdyby něco.. ale tam mu nedá 70-90tis co vydělává. Taky máme starší auta.. letos se tedy dělali rozvody, u obou brzdy… a nevím co dalšího.. za tento rok hodně oprav, takže doufám že ted bude tak rok dva klid. Auta potřebujeme obě.. chlap pracuje mimo domov, a já jezdím do práce 15km a pak nákupy atd…
Potřebujeme mít bokem aspon něco.. i kdyby se pokazila pračka, lednička… nebo nemocenská, auto pokažené apod…trošku klidny spánek… Ale už nebudeme dále šetřit.. budu to udržovat nad 100tis at je bokem… jinak budeme vše rvát do úvěru.
@Anonymní píše: Více
Ok tak to chápu
Tak tím pádem na to radši nesahat.
Zas se tím nenech úplně semlít. Pokud zvládáte normálně žít a dluhy splácet a ještě něco ušetřit, tak žijete v pohodě. Zas se honit za každou cenu? Proč? Bude fajn se drahýho úvěru zbavit, ale v klidu…..
@Janli píše: Více
bojím se budoucnosti.. přece jenom je nám už 40 skoro… a tak nějak joo zatím manžel maká, vydělává.. já se starám o domácnost, nemocnou tchýní… máme to podělené takto… ale bojím se kdyby se něco „posra.lo“… štve mě že ty dluhy nemuseli být a mohlo se nám žít mnohem líp… ale zase si říkám zarveme a do pěti let by to mohlo zmiznout vše a zase tak staří ještě nebude no…
Proč brečet? Vždyť jste celkem v pohodě. Ten celkový dluh vs příjem není nic hrozného. Jak už tu padlo, prioritně splatit ten 9,9, ostatní splácet normálně.
Hele jestli je vám „skoro“ 40, tak jste na tom velmi dobře. Jsou lidi, kteří se ve 40 teprv probudí a zjistí, že mají dluhy kde se podívají a nevidí cestu ven.
Postavili jste se k tomu dobře a místo typických dotazů „jak vyhlásit brankrot“ a „kdo mi co dá“ jste začali všechny svoje problémy aktivně řešit sami a s trochou štěstí za pár let už budete jenom vzpomínat na to škaredé období.
Držím palce!
@LilyJane píše: Více
bankrot bych nechtěla… spíše to zaplatit a tak nějak fungovat… chtěli bychom právě hypotéku na rekonstrukci domu do budoucna.. po bankrotu by nám ji nikdo nedal… my zase nepotřebujeme uplně miliony vrazit do domu, ale tak milion by to chtělo a dodělat.. hodně už je… okna vyměněná, nová střecha, elektřina, voda nově v celém domě… ale chtělo by to omítky, chodníky, dlažbu v chodbě…