Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lendovka platí, dokud si je dítě podobné.. takže záleží, jak teď vypadá. Pokud ho děláš miminu, tak fakt max 2 roky.. u větších je ta podoba už lepší.. na platnost nehleď, mohlo by se Ti stát, že vás odkudsi vrátí..
Je to tak, dcera má ještě rok platnost a to byl pas dělaný po roce věku..
Dítě si na fotce musí být podobné, když už není k poznání, je potřeba nový pas.
Platnost je obecně pět let, ale současně si musí být dítě podobné. takýže pokud fotka neodpovídá reálu, tak i když jsi dělala pas před rokem, musíš si zajít pro nový.
@Suzuveverka Tak to máme asi smůlu, už to nestihnu…Ale poznat si jde, nos je doživotní identofikace po tatínkovi. Takovej mají celá familie, prostě poznávací znak. ![]()
Děkuji holky, odlétáme příští týden, takže teď vůbec nevím co mám dělat ![]()
budu asi muset zajít v pondělí na MČ ať mi poradí.
@lendovka resila jsem s obcankou, maly ma uz 2 roky starou, jestli s tim muzeme vycestovat - pani na prepazce na urade rikala, ze podobny si je, ze by se toho nebala, takze vice nez na platnost bych prihledla na podobu, ja jsem pro jistotu nechala udelat novy pas, ale nas tolik netlacil cas ![]()
@pannda U nás je zase škoda, že nemůžou fotit dítě s vyplazeným jazykem. Ještě jsem neviděla nikoho, kdo by si dokázal olíznout bradu zespoda, podle toho by ji taky poznali ![]()
Tam ti neporadí, oni ten pas posuzovat nikde na letišti nebudou. Prostě doufej, že ji vyhodnotí jako podobnou, platnost je fakt hodně orientační.
Ted už s tím nic neuděláš, za týden ti pas neudělají (pokud vím), prostě riskni, že se v tom nebudou při kontrole hrabat.
Holka měla dělány pas v roce a teď na něj letěla do Řecka. Má 4r. v září.
@lendovka neplaš
. To bude v pohodě ![]()
Máme pas od 9m a podobnej si pořád je, už tehdy ta fotka byla horší, je černobílá (což nechápu) a má na ní otevřenou pusu. Ale podoba tam pořád je. Navíc když jsme s ním jeli (bylo mu tehdy teda necelý dva roky, tj. pas docela čerstvý), tak na letišti podobu stejně nikdo nekontroloval, celník zkouknul pasy a šli jsme. Dítě bylo v kočárku a ani ho neviděl.
Letos ho bereme na Slovensko, pas platí až do příštího roku.
Zdravím holky, chci se zeptat zda nevíte, jak dlouho platí dětem do pěti let cestovní pas. Minulý rok jsme ho dceři dělali a to jí bylo 11 měsíců a někdo mi řikal, že u takto malých dětí se dělá každý rok nový, což mi přijde nesmysl, když na pasu má platnost do roku 2019.
Moc děkuji za radu