Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj holky
)
pupík pomalu, ale jistě roste a pokud by se naplnily mé obavy a tělo si postavilo hlavu „že do 9.měsíce čekat nebude“, mám to už „za pár“ (2 měsíce).
Porozhlížím se po věcech pro mimčo. Jak jsem zjistila, hadříky (kromě pár maličkostí) kupovat nemusím. O to se zasloužilo mé okolí a vysloužilé maminky, kočárek již máme zamluvený, postýlky taky a já narazila na problém „PLENKA“.
Abych byla upřímná. Začínám se v tom ztrácet. Látkové pleny, jednorázové pleny, papírové pleny (hádám, že to budou ty jednorázové), tréninkové… když se zeptám v okolí, řeknou mi, že stejně na jednorázové se musí navlékat kalhotky kvůli správnému roztažení nožiček?
Máte někdo zkušenosti s plenami? Jaké jsou lepší? Vhodné? Ráda bych, aby pokožka miminka dýchala a nedusila se v plastu, ale zase bych byla ráda, aby něco trochu vydržela a mrňavá se neválela v brouzdališti.. jak vůbec dnešní pleny celkově fungují a kterým dáváte přednost? Zkušenosti - negativní, pozitivní - všechno SEM!
) Děkuju. ![]()
Za mě jednoznačně látkové plenky
- pokožka dýchá, na výběr je toho spousta, ať už jen klasické čtverocvé plenky a svrchní kalhotky, tak moderní plenky, které se používají defacto stejně jako jednorázovka. Plenky se NEŽEHLÍ, pere je pračka, NEVYVÁŘÍ SE, a na více dětí se vyplatí.
Pokud má kojenec kyčle v pořádku, na papírovky se mu nic dávat nemusí. Jinak jiná plena sedí jinému dítěti jinak, to si budeš muset vyzkoušet sama a proto do začátku neblbnout se zásobami.
Já používala jednorázové. Nejsem zastánce ekologismu. Většinou totiž eko matky do vlivu na prostředí u látkovej jaksi zapomenou započítat spotřebovanou vodu včetně potřebné energie a chemie na její čištění a energii potřebnou na praní a často i sušení. Když by to tam člověk zapopčítal, tak je ekologie v obou případech - látkovek i papírovek srovnatelná.
Pro první týdny doporučuji plenky Bella Happy. Jako jediné mají vystřižený kroužek na pupeční pahýlek a nemusíš je tedy ohrnovat tak, aby byl pahýlek mimo plenku. Nicméně plen nekupuj žádné zásoby. Každé miminko je tvarově jiné a každému pak sedí jiné plenky. Nakup, až bude na světě a zkoušením se dostaneš k tomu, co bude vyhovovat tobě i tvému miminku.
Ze dvou látkových plenek jsem si ušila plenku pro tzv. široké balení (návod najdeš na netu) a tu používala přes oblečení. V prvních týdnech ti bude ortoped doporučovat široké balení v každém případě.
@Proužek z pocatku je jednodussi pouzivat papirove (jednorazove). Kdyz jsme se synem doma zabehli tak jsem mu davala latkove na doma a na noc a ven papirovku.
Tak já se rozhodla pro jednorázovky - papírovky - nemůžu si vynachválit. Přebalím, vyhodím a je to. Ale je fakt, že už jsem přemýšlela o tom, že kdybychom měli druhé, že by bylo finančně výhodnější ty nové látkovky. Ale stejně bych asi znovu volila papírové…
Co se týká těch plenek látkových přes papírové, to se dává v případě problémů s kyčlemi, u nás se to dává do šestinedělí a i třeba do 3 měsíců preventivně - zvlášť u holčiček, já je dala asi 5krát a kyčle měla stejně v pořádku. Dávají se obyčejné čtvercové látkové pleny, kterých stejně pár (asi tak 20) mít musíš a pak takové igelitové kalhotky asi za 70 Kč…
Plena navíc je přežitek. Já na malou měla Huggies a ve větších velikostech Pampers nebo Bella Happy a staré z Lidlu. Teď má už jen navlékací „tréninkové“ je to jednodušší na navlékání a svlékání venku. Ale ty dávám až od roka a půl. Jinak nikdy nic neproteklo, nikdy nic neprosrajdila.
Euroshopper, nové z Lidlu, Magic - pomalu sají, takže se opupínkovala
Babylove z DM - ok, ale né na tlustá stehna, nemohla je mít, škrtily
Rosmann - levné, ale tlusté
Helen Harper - kupodivu super
Tesco zelené - super, ale tlustší, teď mají nové, ty už jsme vyzkoušet nestihly.
Nekupuj moc a nedělej zásoby, malá přibírala rychle, takže č. 1,2 a ani 3 neměla dlouho.. Vždy jsem na větší velikost přešla dříve než jak je psané rozmezí na balíku.
Já od začátku používám Pampers, jednou jsem koupila v DM ty jejich, které tady některé maminky vychvalují a hrůza. Jsou jak prkno ![]()
@Mafina5 ano tohle jsou presne soudy cloveka co latkovky nikdy nezkusil… ![]()
Ja mam druhe dite a za me doporucim latkovky. Jednorazovky pouzivam jen obcas v noci a na delsi vylety.
U jednorazovek se opravdu nevyplati delat vetsi zasoby, jednak nemusej diteti sedet, druhak muzou protejkat nebo se prcek muze oprudit.
Ja mam latkovky nekolika znacek, musela jsem v prubehu prebalovani vychytat, ktere nam budou nejvic vyhovovat. Takze ani tam neni dobre nakoupit celou vybavu od jedne znacky, ale radeji od kazdeho neco a pak postupne dokupovat. Moc prace navic s tim neni, pocuranou plinu hodim do kyble s vikem, pokakanou premachnu od bobku, namydlim zlucovym mydlem a taky hodim do kyble. Ted s novoskem peru 1× denne (hodne blinka, takze mame velkou spotrbu ctvercovek), s vetsim ditkem jsem prala 1× za 2-3 dny.
Mam zkušenost z obojím, momentalně používam vice než rok jen latkove - mam několikero druhů, ktere si vybíram podle aktualni situace a potřeby.
Zaleži na tvych prioritach. Pro mně je důležité hlavně, že je prcek v přírodním materialu, plenky jsou spolehlivější než jednoraz, i ten pocit sucha se da v latce vytvořit spravnou separačkou a netvořím kvanta odpadu. Ta trocha prace navic (hodit do pračky, pověsit a poskladat) mi neva ![]()
@Mafina5 píše:
Já používala jednorázové. Nejsem zastánce ekologismu. Většinou totiž eko matky do vlivu na prostředí u látkovej jaksi zapomenou započítat spotřebovanou vodu včetně potřebné energie a chemie na její čištění a energii potřebnou na praní a často i sušení. Když by to tam člověk zapopčítal, tak je ekologie v obou případech - látkovek i papírovek srovnatelná.
@Mafina5 a jak vis, ze ty spotreby nikdo nepocita? Naopak, kdyz udes hledat, na netu nakdes spoustu vypoctu od matek, ktere si tu praci daly.
Ekologicka zatez z latkovek je jednoznacne mnsi nez u jednorazovek. Nejsem zadna ekobiokojofanaticka, jak se tady s oblibou pouziva, latkovky pouzivam hlavne ze zdravotnich duvodu. A to, ze nezavalim svet tunou zbytecneho odpadu je pridana hodnota ![]()
Jestli ti jde o prodyšost a zdraví - vol látkové pleny. V dnešní době je velký výběr, jsou hodně savé, prodyšné. Systém je ale trochu složitější, chce to trochu to postudovat a na začátku je větší vstupí investice, taky je s tím o chlup víc práce, ale není to tak hrozný, důležité je mít plenky kde sušit, žehlit se nemusí. Celkově ale vyjdou financne vyhodneji jak jednorazové.
jednorázové jsou jednoznačně pohodlnější, vydrží trochu víc, ale zase je v nich nějaká chemie a produkuješ dost odpadu, finačně na tom taky nejsou nijak extra.
můžeš samozřejmně obojí kombinovat.
tréninkové pleny neřeš, na to je dost času.
plena navíc kvůli kyčlím se preventivně dávat nemusí, ale někteří starší doktoři ji rádi doporučují.
Prvorozený byl jen v papírovkách, druhého převážně látkuji (jednorázovku dávám na noc a na ven)a je to nesrovnatelně lepší. Prvních pět týdnů byl i druhorozený v papírovkách, je to jednodušší a hlavně v tom to mimino není tak utopené jako v látkovce. Ale jinak za mě látka - používám kalhotovky nebo SIO, kde se do gatí jen nacvaknou vnitřní pleny, používám hlavně bambusky, které nejvíce sajou. Práce je s tím minimální, doma mi nic nesmrdí, nemusím věčně lítat k popelnicím a shánět pleny v akci, protože to opravdu leze do peněz. A ty tuny nerozložitelného odpadu jsou teda taky super.
Jinak k jednorázu - něco kup a uvidíš. Ty malé pleny jsou stejně na jedno brdo a postupně se dopracuješ k tomu, co by Ti nejvíc vyhovovalo. Prvnímu třeba vyhovovalo vše kromě Bella Háppy - šílené opruzeniny, druhorozenému nesedí nejdražší Pampers Premium care, ale třeba Bella mu nedělají nic… je to fakt individuální.
Široké balení jsem nepoužívala ani u jednoho, nebylo potřeba.