Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahojte maminky, prosím o radu.
Dcera /14 měsíců/ umí čůrat i kakat na nočník. Ale přitom má i tak vždycky plínu počůranou. Vysazuji ji i po 30 minutách a stejně, se vyčůrá do nočníku a pak i do plíny. Jak na to, aby chodila jen na ten nočník? Jak odnaučit do plíny?
Děkuji za rady a tipy
Malá byla taky šikovná, ale čůrala často.. Přešlo to až před druhým rokem, ze dne na den vydržela i dvě dvě a půl hodiny. Takže je to na tobě, vysazuj častěji nebo se na to vyprdni a počkej na jaro ![]()
To že umí kakat i čůrat do nočníku ještě neznamená, že už si uvědomuje ten pocit, že se jí chce. A to se naučit nedá, na to musí přijít sama. Takže buď jí můžeš plínu sebrat úplně a vysazovat (což je v podstatě bezplenkovka) a nebo to nech jak to je a jednoho dne jí to secvakne samo ![]()
Je ještě malá a má malou kapacitu močového měchýře. Vydrž a nespěchej na ni.
Věřím, že by ses ráda poradovala z brzkého úspěchu, ale to, že „nehlásí“ a ty pravidelně vysazuješ, je jen důkaz toho, že je to výhradně Tvoje zásluha - bezplenková metoda s batoletem. Bez plenky ještě být neumí.
Já jsem měla doopravdy odplenkovanou starší dcerku v 18 měsících, taky čurala hodně často - hlásila, plenku měla suchou, ale museli jsme mít neustále nočník v pohotovosti - kdekoliv.
@eetel Je malá, takže v tomto věku bych já odplekování vůbec neřešila.
Kdyby byla starší, řekla bych „plínu sebrat“. A bylo by. ![]()
@eetel A když ji nemá a počůrá se, vadí jí to? Jestli jo, normálně bych jí plínu vzala…
Jeslti ne - jako naší, tak ještě počkat.
Měly sme to podobně. Když sem v tomhle věku vysazovala co pul hodiny, byla suchá. V 15ti měsících jednou ráno po obvykle půl hodině odmítala jít na nočník, tak sem ji nechala byt. Po 2,5 hod došla k nočníku a řekla ee.Od té doby je bez plen a bez nehod. Ale je fakt, že sme bezplenkovaly od narození.
Naučit to nejde, musí k tomu dospět sama
Já na ni nespěchám, nevadí mi to, že má pleny. Jen mě tak napadlo, že když jí to tak hezky jde/a chápe to-zatleská si/, jestli třeba nejsou nějaké tipy, jak prodlužovat intervaly. Nijak říct si neumí. Ale vždy se vyčůrá…Už to tak praktikujeme asi 2 měxsíce… Čůrá tam i tam ![]()
Počůraná plena ji nevadí…
Co zkusit tu plenku nedat? Jak reaguje?
Moje mala taky zvladala nocnik od cca 11m, ale curala co 10 min, takze stale mela plenku a pokud jsem ji plenku nedala, pocurala se do kalhot. Tyhle pokusy jsem nikdy nevydrzela dele jak hodinu.
Kratce po roce se pak jednou strasne oprudila - moc ji curani palilo a zacala sama od sebe moc zadrzovat - intervaly se prodlouzily z 10 min na 2 hodiny. Plenu jsem ji pri tom opruzeni nedavala, aby se rychleji zahojil zadecek. Meli jsme asi tri nehody a pak ji to docvaklo - curani na nocnik se ji zalibilo (opruzeny zadecek nepalil tak jako v plence) a od te doby je doma pres den bez plen a bez nehod - sama si to hlida (hlasi ee hned po dosednuti na nocnik se vycura a zatleska si, ze je konec).
Ted zpetne si rikam, ze mozna kdybych uz i ty pokusy pred tim vydrzela dele jak hodinu, ze by ji to docvaklo i driv (zrala evidentne byla, kdyz ji to po tom opruzeni docvaklo behem jednoho dne)
Ona si to jeste neuvedomuje, ze chce curat, je jeste mala. Jestli ucurava tak casto, tak bych se na to vykaslala
dcera mi ve 20 mes taky delala louzicky snad kazdych 10 min, na to jsem nemela nervy a cas, tak jsme to zkusili za mesic a uz curala i po 3 hod
musi k tomu sama dozrat, aby si rikala. Jeste neumi ovladat sverace. Plinu bych ji nechala a po spani a pred spanim zkusila na nocnik
![]()