Jednorázovky vs látkovky - nočník

1696
19.11.13 11:18

Jednorázovky vs. látkovky - nočník

Ahoj,
prosím o rady, nejlépe holky co látkují a používají i jednorázovky. Mladší syn, nyní rok a půl je v látce, na ven má jednorázovky (aby se mi vešel do normálního oblečení :D ). ¨Jenže je podědil po starším, takže pleny se nepřetržitě používají přes tři roky. Jsou dost oprané, začínají se dělat díry. Syn má asi agresivnější čůrání, poslední měsíc je peru většinou 2×, jinak smrdí. Takže o ekonomičnosti se nedá mluvit. Zabírají spoustu místa na sušáku (což jsem zvyklá), v bytě se nám dost tvoří plíseň, pleny tomu rozhodně nepřispějou. Pračka je hlučnější a řekla by, že dost opotřebovanější (neříkám, že je to plenama, pere se celkově víc než před dětma). Několikrát nám sepračky ucpaly pračku (když jsem je zapomněla dát do pytlíku), včera jsem díky ucpání měli v kuchyni potopu. Včera večer jsem si řekla, že se na ně můžu vyprdnout, pokusim se je prodat, přejdeme na jednorázovky.
Jenže u nás máme pouze drogerii Teta, kde se daj koupit jen Pemprsky a Huggies, pak Penny (jejich značka) a Terno (tam nevím, co maji). Takže výběr moc neni. Drahý Pemprsky se mi kupovat nechce (syn je teď příležitostně nosí. Nikam jinam se nedostanu.
Plus syn teď bojkotoval nočník, asi na tři týdny jsem mu ho sebrala, jenže teď si párkrat po akci do pleny řekl, že čůral, když je nahatej tak si někdy řekne… No jednoduše má strach, že to těma jednorázovkama pokazim. Proto s tím vlastně váhám, jinak bych do toho šla hned. Co myslíte, mají na nočník látkovky velkej vliv? Btw starší nosil pleny do dvou let (látkový jenom, jednorázovky jen v porodnici), dlouho se počůrával a ještě dnes není úplně všechno v pořádku, na spaní je furt má :oops:, takže tady se vliv plen neprojevil. Děsim se toho, že malej dopadne stejně, chtěla bych mít to bezproblémový odplínkovaný dítě :mrgreen:

Příspěvek upraven 19.11.13 v 11:29

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1723
19.11.13 11:25

Já myslím, že nemá :-) první dítko jsem zvládla s jednorázovkama a druhé jsem látkovala a od jednoho roku na spaní měl papírovky, protož jakoukoli vrstvu pročůral a oba shodně začali na nočník před druhým rokem. Od roku a půl jsme začínali s nočníkem a bojovali a pak to bylo během týdne úplně bez plen

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
19.11.13 11:26

Myslím si, že to vliv nemá. Starší měla jednorázovky a odplínkovala se bez mého přičinění cca od roka a půl, už nevím přesně, ale brzo.

Edit - schválně jsem se dívala a nočník od roku a 7 měsíců. Přes léto pak postupně to vypilovala úplně bez nehod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
19.11.13 11:30

Já prostřídala všechno - látkovky, jednorázovky i bezplenkovku u miminek, pak u batolete jsem na to byla líná :oops: a můžu zaručeně říct, že forma plen na odplenkování má vliv velmi zanedbatelný - konkrétně u nás naprosto žádný. Když je dítě zralé, odplenkuješ ho během týdne, když není zralé, budeš se s tím s. rát do doby, než dozraje, tudíž tvoje blbost, když začneš brzo :mrgreen:
Já bych v klidu přešla na jednorázovky, pokud jejich výhody u vás převáží. Já mívala ráda ALany z DM, to u vás asi taky nehrozí, že? Navíc nebyly z nejlevnějších. Nebo zelené tesco pleny. Nefunguje u vás Tescoonline? Že by ti to dovezli rovnou domů? Nebo bych prostě vybrala značku, jednou za měsíc vyjela na nákup a udělala holt větší zásobu. Rozhodně bych teda nekupovala nějaký předražený shitovky jen proto, že u nás v krámku nic jiného nevedou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
19.11.13 11:38

Dvě děti jsem měla na jednorázovkách, holčičky, a začaly chodit na nočník v roce a třičtvrtě ze dne na den. jeden den pochopily nočník, další den už pleny nepotřebovaly (doslova). nejmladší kluk byl na látkovkách, na nočník začal o chvilku později, ale taky, jakmile začal, pleny nepotřeboval. celkově jsem neviděla v odplenkování rozdíl mezi holkama na jednorázovkách a klukem na látkovkách. rozdíl v odplenkování spíš bych technický, že kluk si s čůráním ze začátku hrál, jako třeba když byl nahatý, tak bojkoval nočník, ale čůral si třeba do náklaďáčků a vozil „vodičku“ :cert: tehdy jsem mu pleny vrátila a asi tak během měsíce se situace ustálila, že pochopil, že se čůrá do nočníku nebo do kytiček (resp. on čůral na broučky), jinam ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
19.11.13 11:38
@Gina108 píše:
Když je dítě zralé, odplenkuješ ho během týdne, když není zralé, budeš se s tím s. rát do doby, než dozraje, tudíž tvoje blbost, když začneš brzo :mrgreen:

jo, pozlatit a zarámovat :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31386
19.11.13 11:54

@statecna.oslice natuty nemá, je to úplně fuk. Můj syn byl od narození v látkovkách (rok měl teda jednorázovku na noc), o nočníku ani slyšet (a koukni kolik mu je :zed: )-někdy se tam teda vyčurá, ale aby si řekl, to ani smykem, na doma jsem mu přestala plíny dávat a zkouším ho vychytat, na ven je má, přešla jsem ale samozřejmě na jednorázovky, prát co tři dny 8 plen je neekonomický, nicméně tohle je o dítěti, nikoli o druhu plen.

já jsem přesvědčená, že ten „mýtus“ dřívějšího odplenkování z látky se táhne z předchozích generací. JENŽE:

1. tehdy bylo s plenama plno práce, vyvářet, žehlit…s moderníma látkovkama jí není ani desetina, takže naše maminky (babičky, prababičky…) hodně tlačily na brzké odplenkování, od půl roku jsme byli vysazování atd. a kdo měl v roce a půl pleny, byl ostuda.
  1. máme separačky a stay dry vrstvy na plenách, takže dítě je vlastně v suchu stále, tj. simuluje to ten pocit co má tak jako tak v jednorázovce, tj. nic mu nevadí, žádný dyskomfort necítí. Tak co by se s tím zalamovalo.

takže klidně najeď na jednorázový systém, jestli je to takový šikula v roce a půl, tak třeba pořiď pár tréningových kalhotek, který zachytí nejhorší nehodu, ale vůbec se netrap tím, že by mu mělo kvůli tomu odplenkování trvat delší dobu. To pravda není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
19.11.13 12:05

@statecna.oslice u nás to vliv mělo. Syn měl látku a o nočníku nechtěl ani slyšet, protože mu bylo jedno, že je mokrý = byl na to zvyklý, měl je i na noc a cesty. Tak jsem mu dala jednoráz a jemu se líbilo, jak je suchý a během chvíle se odplínoval (v 19 měsících, sice jsme měli pár období krize, ale bez přes den je bez plen).

• Citovat
  • Upravit
12262
19.11.13 12:38

Já měla dítě jen v jednorázovkách ale tato diskuze mě zaujala, moc netuším proč látkuješ když sama vidíš že je s tím plno práce, ucpaná pračka atd. no jako to by mě nedonutil nikdo:-)) a k tomu odplínování? říkám zkušenost dvou bab kolem mě, dávali látku i pampersku a nemělo to vůbec vliv, stejně se děcko odplínovalo až bylo zralé. jasně že je pár super děcek které jsou v 18 měs. bez plín ale to je spíš o šikovnosti toho děcka než o tom co mělo od malička na prdelce protože znám i takto šikovné děcka s jednorázovkou. já svojí malé nočník ani neukazovala stejně nevěděla co po ní chceme a pak si o něj sama řekla a začala chodit plně jako dospělý ze dne na den takže v poho. měla 2 roky a 4 měs. a neznám že by se počůrala, pokakala, prostě buď nechodila nikam nebo chodila bez nehody:-))
jinakk těm plínám, dle mě se ti dávat jedorázovky zase tak moc nechce dle mě, protože to že se nikam nedostaneš neznamená že nikam nejezdí tvůj manžel, příbuzní, známý atd. nevěřím že nikdo ve tvém okolí nejezdí do rosmanna, dmka atd. my měli plíny z rosmanna babydream a byli super

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1696
19.11.13 13:53

@martulkasloník
Ahoj, no začala jsem kvuli ekonomii, ekologii, zdravotním výhodám apod. Se starším synem to bylo v pohodě, pračka v pořádku, plíseň nebyla, plínky byli v pořádku. Ty se začali rozpadat až s mladším, pračka i plíseň taky (přeci jen sušíme víc oblečení). Furt jsem si říkala, že to nějak doklepu, nebudu zbytečně utrácet za jednorázovky, jenže už mě to prostě nebaví (dřív to byl koníček, teď nutnost) a nějak mi došla trpělivost. Jenže do plen jsem investovala hodně, myslela jsem, jak je pak dobře prodám, teď to nehrozí. Proto se mi s nima nechce loučit, když vím, kolik mě stály…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1696
19.11.13 13:54

Všem díky :kytka:
pomohli jste mi se rozhodnout, s látkovkama končim…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12262
19.11.13 18:08

@statecna.oslice aha tak to jo, no mě právě párkrát se dostalo na počtení téma kde si mamina na látkování stěžuje ale látkuje dál tak jsem si vždycky říkala proč toho nenechá. tak snad se brzo syn odplínkuje a nebudeš muset řešit látku či pampersky, já bych se teda bála o pračku, až se vám pokazí tak to nebude pár kaček a úspory které jste měli s látkovama by byli pryč.
PS: jinam máš můj obdiv, my zatím máme jedno a i tak byli sušáky pořád plné, kolikrát jsem to nosila do sušárny ale plná sušárna no děs a to bylo jen oblečení. to víš holka a růžový dlouho čistý nevydrží :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí