Plenek habaděj - babo raď?!

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1312
9.12.13 09:57

Já mám ozkoušeny obě a nakonec jsme skončili u papírovek. Zvítězila asi lenost. Taky to, že jsem věčně sebou tahala lahve s vodou na Um a balík oblečení na převlečení. Malá dost ublinkávala. Takže ven se mi už pak nechtělo tahat další balík s plenama. Manžel látku odmítl dávat. Přes léto jsem aspoň látkovala doma. S podzimem nastal problém, kde sušit. Malý byt a věčně jsme zakopávali o sušák. Nakonec teda papírovky. Chce si to ujasnit pár věcí a pak prostě vyzkoušet co vám a mimču bude milejší. Naší bylo nejmilejší nahá prdelka ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
9.12.13 10:01

Jinak ohledně látkovek doporučím toto video: http://www.youtube.com/watch?… , pomůže Ti se v tom šíleném množství zorientovat a budeš vědět, co je co.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69014
9.12.13 10:02

Tak tohle je dost zasadni rozhodnuti, ktere si muzis udelat sama, co TY od toho chces ;)

Jednorazove - plus:

• plenku nandas, dite pocura, sundas, vyhodis a mas klid (pro vetsinu ta absolutne nejvetsi vyhoda prebijejici vse ostatni),
  • jsou objemove male, pet plen na vylet zabere minimum mista (i kdyz takhle to casto resi i latkarky, doma maji latku, na cesty jednoraz),
  • vydrzi dele nez latkove, i kdyz je to spis jen takova psychologicka zalezitost, protoze proste dite tam ma zcela stejne mnozstvi curani jako u latkovych, jen je tam ta vlhkost lepe skryta,
  • delaji mensi zadecek, sedne pres nej temer vsecko obleceni,

minus:

• jsou drahe, spotreba silena,
  • musis jich mit doma porad zasobu, pravidelne je tahat z obchodu, hlidat si akce,
  • je to proste chemie, jsou tam ty absorpcni gely, nektere deti se z nich oprudi (na rovinu ale dodejme, ze vyjimecne nektere dite nesnese ani latkovku),
  • pri problemech s kyclemi je pres ne potreba davat siroke baleni, ale to je zalezitost jen prvich par tydnu, max. mesicu,
  • denne vynasis narvany kos,
  • produkujes strasne mnozstvi odpadu,
  • latkovka mi nikdy neprotekla tak priserne jako papirova, mela kolikrat kakani az vzadu za krkem, latkovka to udrzi,

Latkove - plus:

• latka je proste prirozena, zadna chemie,
  • ve vysledku vyjdou mnohem levneji, i pri zapocitani cen energii a prani to mas u jednoho ditete do roka, roka a pul zpet (i kdyz kupujes drahe systemy), druhe latkujes prakticky zadarmo (pro srovnani - prani a obcasna susicka u latkove - naklady 1 Kc/ ks, u jednorazu v hodne dobre akci 4 Kc/ ks),
  • neprodukujes odpad,
  • jsou mnohem hezci :-)
  • automaticky poskytuji siroke baleni - ortoped chvalil,
  • je to sranda :-)))

minus:

• velika pocateni investice,
  • jsou objemne, a to jak v tasce, tak potom na zadecku ditete ( i kdyz az zacne padat, tak je ten polstrovany zadecek super,
  • nic si nenalhavejme, prat se proste musi, byt to neni zadne vyvarovani a zehleni, jak se nam snazi namluvit odpurkyne, proste jednou za tri dny soupnu do pracky a vyperu na 60, vezmu, povesim, suche naskladam do suplete,
  • chvilku trva, nez se v te nepreberne nabidce zorientujes,
  • ne vsechny babicky a tatinkove jsou nadsene do pouzivani tohohle vynalezu (i kdyz treba nas dedecek pravil - a nedavej ji s sebou ty papirove prisernosti, ja to s nima neumim, zlata latka!),
  • nepoberou toho tolik, prebalujes max. co dve hodiny, ale zas se ti dite nemaceruje v gelu s moci pseudopocitem sucha, co poskytuje jednoraz, proste je vlhko - prebalis,

Tech moznosti je bezpocet, dnesni latka neni jen poskladany ctverec, koukni treba sem:
http://www.bamboolik.cz/…kladni-pleny
a taky je samozrejme moznost kombinovat to, obzvlast zpocatku zacina vetsina latkarek na latkovani doma, ale na delsi cesty a na noc davaji papirove.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
9.12.13 10:03

@Mafina5 víš jak dlouho se rozkládá jedna plena? A kolik jich jedno dite vyprodukuje? tohle je opravdu hodne velka hromada, ktere se neda s ekologickou stopou latkovych plen srovnat - je moznost vyuzivat ekoprostredky na prani, voda je obnovitelny zdroj a pere se stejne s miminkem docela dost :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
9.12.13 10:05

@Mafina5 To mě pobavilo, víš, kolik vody se spotřebuje při výrobě jednorázovek? Plus igelitový obal každého balíku, z továrny do obchodů taky ty balíky nedojdou po svých… :nevim:

První byla v jednorázovkách, druhé je v látce plus jednorázovka na noc/delší návštěva/výlet. V látce jsem ještě neřešila ani jednu opruzeninu. Max. nějaké lehké začervenání, když se tajně pokadí a nepřebalím hned, protože si nevšimnu… ale s přibývajícími příkrmy už pěkně smrdí, takže si nevšimnout už moc nejde :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
9.12.13 10:06

Jinak ja pouzivam oboji, latkove jsem pouzivala hodne na zacatku, paradoxne kvuli kyclim jsem musela davat jednoraz, na cest pouzivam jednoraz, ven vetsinou taky. Kdyz nestiham, coz je ted casto, tak taky jednoraz, mame maly byt jeden susak a nestiham prat a hlavne susit :cert: Coz je pro me velke minus latkovek

jinak jsem rada, ze je mam doma a ze kdyz nedojdu na nakup, ze mam dite do ceho zabalit. Odpada mi stres z toho ze plena dojde. Taky kdyz mam setrivou pouzivam latkovky. Mam uz druhe dite, nektere pleny jsem si sila sama, tak se my myslim ta investice vratila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11439
9.12.13 10:09

Od první minuty návratu z porodnice používám látkové pleny. V porodnici jsem používala jednorázové a já žádný rozdíl v úspoře času a námahy nevidím.
Jako jo, žehlím (používám klasické čtvercové), během žehlení skládám a tak samotné přebalování netrvá ani o vteřinu déle, než přebalit jednorázovku.

Pro mě je důležitý ekologický faktor, výhody z této stránky vyvažují jakékoliv nepohodlí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
259
9.12.13 10:11

Tak určitě mají každé pleny své plus a mínus.. já se bojím hlavně toho začátku - děkuji za doporučení plenky Bella Happy. Do porodnice by měl mít člověk prý s sebou pleny pro miminko.. jo, to se hezky řekne.. ale jaký. Ani nevím, jak bude piškot velký.. říkám si furt - to bude dobrý.. vezmu toho trochu toho trochu a pak si říkám.. no jo.. ale jak velký?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8877
9.12.13 10:16

Pouzivame jednorazovky, Pampers new baby mela na zacatku, pak jsme presli na zeleny a oranzovy u nas v DE. V CR jsme si obcas koupili premium care, taky dobry, ale co uz nikdy nekoupim jsou cesky oranzovy pampersky :roll: Taky jsme zkusili babydrem z rossmana po tech se oprudila trosku ke konci baliku a babylove z dm, jsou dobry, silnejsi jak pampersky, takze plus pro kycle, ale byly mokrejsi jak pampers. Nikdy jsme pres plinku nedavali nic navic a mala ma nohy v poradku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
9.12.13 10:16

@ugluk :palec:

i kdyz to tam mas zmineno, ale u jednorazu, tak u latky je treba i davat vetsinou jine obleceni, dnešní velkoobchodnici s latkou moc nepocitaji, ale zase třeba HM děla docela široké oblečení a je i spousta domacích prodejců co šijí na látkové plenky :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
9.12.13 10:19

@Proužek newborn do porodnice, jeden balik domu…pak uz muzes kupovat jednnickovy.

Ja teda nikdy nedelala mega zasoby.

Za me jsou pempersky nejhorsi, vadi mi ta cena, radsi beru levnejsi z DM, rosmanna, nebo skvele jsou z kauflandu. Udelaji stejnou sluzbu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
9.12.13 10:21

@Proužek Do porodnice kup jeden/dva balíky jednorázovek velikost 1 (bývají pro cca 3-5kg děti), neber ty úplně nejlevnější a uvidíš.
Dej instrukce, kde jsi ty plínky koupila a případně ti někdo donese další/větší.
Jestli chceš vyzkoušet látku, tak pořiď pár plín, dvoje svrchní kalhotky a zase uvidíš…
Nedělej zásoby jedné značky/jedné velikosti.
Po porodu vyzkoušíš a co bude vyhovovat, dokoupíš/uděláš zásoby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
9.12.13 10:22

Ja pouzivam od zacatku papirovy, zeleny nebo bily pamoers. Proti latkovym nic nemam, myslim, ze pokud je to nekomu po chuti, at davva pliny treba ze dreva. Ja jsem na to pohodlna a nemam lroblem to priznat. Ekologicka atopa je sice urcite podstatne vyssi, ale pohodlnost vyhrava. Nikdy se mi neosypala, siroky taky nebylo potreba. Ja bych nemenila. Ale kazdej at si najde to svoje :-) na me pusobi latkovky proste jako prezitek :oops: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
259
9.12.13 10:24

A ještě dotaz - jak toková látková plena funguje (zkušenosti prosím, ne reklamní tahy :D)… mimino se počůrá a je mokré? Nebo ta plena to také nějak „fixuje“.. občas se pohybuji na slevomatu nebo tak.. a jednou jsem tam viděla nějaké kalhotky (látkové), které údajně prdýlku od vlhka chránily

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7725
9.12.13 10:29

@Proužek Látková plenka ten pocit mokrá vždy mít bude, max to můžeš zmírnit flísovou separačkou, která drží miminko v suchu.

Já se snažím dceru přebalovat po každém počůrání - ano je to třeba ze začátku problém kdy čůrá velmi často, pak mimčo počůrá klidně 20 plenek za den (přebaluju i v jednorázovkách stejně často - chemický to nevoní, ba přímo smrdí, takže jsem zpočátku měla opravdu spotřebu 20 plenek i jednorázových za den, a při té ceně?…) Teď má dcera 18m a hlásí když se vyčůrá do plenky, takže opět přebaluju hned.

P. S: A upozorňuju že látkové plenky nemají vůbec ale vůbec vliv na nějaké brzké odplenkování z důvodu toho že by se dětem nelíbilo být v mokru (výjymky samozřejmě existují).

Na začátek je dobré mít čtvercové plenky, potom později ty moderní kalhotové plenky nebo systém vše v jednom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí