Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Já mám ozkoušeny obě a nakonec jsme skončili u papírovek. Zvítězila asi lenost. Taky to, že jsem věčně sebou tahala lahve s vodou na Um a balík oblečení na převlečení. Malá dost ublinkávala. Takže ven se mi už pak nechtělo tahat další balík s plenama. Manžel látku odmítl dávat. Přes léto jsem aspoň látkovala doma. S podzimem nastal problém, kde sušit. Malý byt a věčně jsme zakopávali o sušák. Nakonec teda papírovky. Chce si to ujasnit pár věcí a pak prostě vyzkoušet co vám a mimču bude milejší. Naší bylo nejmilejší nahá prdelka ![]()
Jinak ohledně látkovek doporučím toto video: http://www.youtube.com/watch?… , pomůže Ti se v tom šíleném množství zorientovat a budeš vědět, co je co.
Tak tohle je dost zasadni rozhodnuti, ktere si muzis udelat sama, co TY od toho chces ![]()
Jednorazove - plus:
minus:
Latkove - plus:
minus:
Tech moznosti je bezpocet, dnesni latka neni jen poskladany ctverec, koukni treba sem:
http://www.bamboolik.cz/…kladni-pleny
a taky je samozrejme moznost kombinovat to, obzvlast zpocatku zacina vetsina latkarek na latkovani doma, ale na delsi cesty a na noc davaji papirove.
@Mafina5 víš jak dlouho se rozkládá jedna plena? A kolik jich jedno dite vyprodukuje? tohle je opravdu hodne velka hromada, ktere se neda s ekologickou stopou latkovych plen srovnat - je moznost vyuzivat ekoprostredky na prani, voda je obnovitelny zdroj a pere se stejne s miminkem docela dost ![]()
@Mafina5 To mě pobavilo, víš, kolik vody se spotřebuje při výrobě jednorázovek? Plus igelitový obal každého balíku, z továrny do obchodů taky ty balíky nedojdou po svých… ![]()
První byla v jednorázovkách, druhé je v látce plus jednorázovka na noc/delší návštěva/výlet. V látce jsem ještě neřešila ani jednu opruzeninu. Max. nějaké lehké začervenání, když se tajně pokadí a nepřebalím hned, protože si nevšimnu… ale s přibývajícími příkrmy už pěkně smrdí, takže si nevšimnout už moc nejde ![]()
Jinak ja pouzivam oboji, latkove jsem pouzivala hodne na zacatku, paradoxne kvuli kyclim jsem musela davat jednoraz, na cest pouzivam jednoraz, ven vetsinou taky. Kdyz nestiham, coz je ted casto, tak taky jednoraz, mame maly byt jeden susak a nestiham prat a hlavne susit
Coz je pro me velke minus latkovek
jinak jsem rada, ze je mam doma a ze kdyz nedojdu na nakup, ze mam dite do ceho zabalit. Odpada mi stres z toho ze plena dojde. Taky kdyz mam setrivou pouzivam latkovky. Mam uz druhe dite, nektere pleny jsem si sila sama, tak se my myslim ta investice vratila.
Od první minuty návratu z porodnice používám látkové pleny. V porodnici jsem používala jednorázové a já žádný rozdíl v úspoře času a námahy nevidím.
Jako jo, žehlím (používám klasické čtvercové), během žehlení skládám a tak samotné přebalování netrvá ani o vteřinu déle, než přebalit jednorázovku.
Pro mě je důležitý ekologický faktor, výhody z této stránky vyvažují jakékoliv nepohodlí.
Tak určitě mají každé pleny své plus a mínus.. já se bojím hlavně toho začátku - děkuji za doporučení plenky Bella Happy. Do porodnice by měl mít člověk prý s sebou pleny pro miminko.. jo, to se hezky řekne.. ale jaký. Ani nevím, jak bude piškot velký.. říkám si furt - to bude dobrý.. vezmu toho trochu toho trochu a pak si říkám.. no jo.. ale jak velký?
Pouzivame jednorazovky, Pampers new baby mela na zacatku, pak jsme presli na zeleny a oranzovy u nas v DE. V CR jsme si obcas koupili premium care, taky dobry, ale co uz nikdy nekoupim jsou cesky oranzovy pampersky
Taky jsme zkusili babydrem z rossmana po tech se oprudila trosku ke konci baliku a babylove z dm, jsou dobry, silnejsi jak pampersky, takze plus pro kycle, ale byly mokrejsi jak pampers. Nikdy jsme pres plinku nedavali nic navic a mala ma nohy v poradku.
i kdyz to tam mas zmineno, ale u jednorazu, tak u latky je treba i davat vetsinou jine obleceni, dnešní velkoobchodnici s latkou moc nepocitaji, ale zase třeba HM děla docela široké oblečení a je i spousta domacích prodejců co šijí na látkové plenky ![]()
@Proužek newborn do porodnice, jeden balik domu…pak uz muzes kupovat jednnickovy.
Ja teda nikdy nedelala mega zasoby.
Za me jsou pempersky nejhorsi, vadi mi ta cena, radsi beru levnejsi z DM, rosmanna, nebo skvele jsou z kauflandu. Udelaji stejnou sluzbu.
@Proužek Do porodnice kup jeden/dva balíky jednorázovek velikost 1 (bývají pro cca 3-5kg děti), neber ty úplně nejlevnější a uvidíš.
Dej instrukce, kde jsi ty plínky koupila a případně ti někdo donese další/větší.
Jestli chceš vyzkoušet látku, tak pořiď pár plín, dvoje svrchní kalhotky a zase uvidíš…
Nedělej zásoby jedné značky/jedné velikosti.
Po porodu vyzkoušíš a co bude vyhovovat, dokoupíš/uděláš zásoby.
Ja pouzivam od zacatku papirovy, zeleny nebo bily pamoers. Proti latkovym nic nemam, myslim, ze pokud je to nekomu po chuti, at davva pliny treba ze dreva. Ja jsem na to pohodlna a nemam lroblem to priznat. Ekologicka atopa je sice urcite podstatne vyssi, ale pohodlnost vyhrava. Nikdy se mi neosypala, siroky taky nebylo potreba. Ja bych nemenila. Ale kazdej at si najde to svoje
na me pusobi latkovky proste jako prezitek
![]()
A ještě dotaz - jak toková látková plena funguje (zkušenosti prosím, ne reklamní tahy
)… mimino se počůrá a je mokré? Nebo ta plena to také nějak „fixuje“.. občas se pohybuji na slevomatu nebo tak.. a jednou jsem tam viděla nějaké kalhotky (látkové), které údajně prdýlku od vlhka chránily
@Proužek Látková plenka ten pocit mokrá vždy mít bude, max to můžeš zmírnit flísovou separačkou, která drží miminko v suchu.
Já se snažím dceru přebalovat po každém počůrání - ano je to třeba ze začátku problém kdy čůrá velmi často, pak mimčo počůrá klidně 20 plenek za den (přebaluju i v jednorázovkách stejně často - chemický to nevoní, ba přímo smrdí, takže jsem zpočátku měla opravdu spotřebu 20 plenek i jednorázových za den, a při té ceně?…) Teď má dcera 18m a hlásí když se vyčůrá do plenky, takže opět přebaluju hned.
P. S: A upozorňuju že látkové plenky nemají vůbec ale vůbec vliv na nějaké brzké odplenkování z důvodu toho že by se dětem nelíbilo být v mokru (výjymky samozřejmě existují).
Na začátek je dobré mít čtvercové plenky, potom později ty moderní kalhotové plenky nebo systém vše v jednom.