Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mně dítě nemluvilo ve třech letech skoro vůbec, narozeniny mělo v červenci a v září už šlo do školky a normálně komunikovalo. Za pár měsíců už mluvilo ve složitých souvětích a vykládalo vtipy… Někdy to prostě trvá a pak se to sepne ze dne na den. Buď v klidu, zatím má času dost. První dítě mi taky mluvilo hodně brzy, holt má každý svoje tempo vývoje…
Mám mladší nemluvící dítě, ale myslím, že tohle je něco, co prostě silou neutrhneš. Mluv dál, čti, zpívej, recituj, napodobuj zvířátka a ber to tak, že dítě to vnímá a nasává… a jednou to přijde
A co ty plenky?
Ahoj, dulezite je, jestli dobre rozumi. Dite v tomto veku by melo rozumet dvojslozkovym pokynum. Mluva uzce souvisi s rozvojem hrube a jemne motoriky, tak muzes rozvijet to, obzvlast, jestli v necem zaostava. Takze treba chuze v nerovnem terenu, po schodech, po zebriku, prolezacky, koloodrazedla atd. Trideni drobnych predmetu, navlekani, plastelina, lepeni atd. Motorika mluvidel-foukani bublifuku, sani brckem, hry s jazykem. Jestli ji chces nalakat ke knizkam, tak vol spis kratka rikadla s obrazky. Super jsou treba knizky s otviracimi okenky nebo jinak interaktivni.
@alena1995 píše:
Fakt nějaké dítě v roce a půl pěkně mluví?
Rekla bych, ze spis vyjimecne. Ovsem holcicka u doktora mohla byt starsi. Tezko se ten vek kolikrat odhaduje. Drobne deti pak vypadaji sikovnejsi a naopak.
Já prý v roce a půl mluvila v rozvinutých souvětích… Zato jsem v široširém okolí prý byla jediná ostuda na plenách (když už jsou ty pleny v názvu diskuze a v textu o nich ani slovo). Jinak je to individuální, někdo se rozjede dřív, někdo později, podstatné je, zda se spolu dorozumíte, jak chápe to, co ty říkáš.
Ano! Já mám chlapečka přesně 26 měsíců, který také téměř nemluví. Vůbec se mu nechce, knížky mi zavírá a křičí neee. Problém je, že já vím co chce, on ví, že vím a proto se nesnaží cokoliv říct. Když dělám, že nebudu reagovat dokud neotevře pusu začne se vztekat a plakat. A také můžu potvrdit, že některé děti mluví velice brzy, máme v rodině šikovnou holčičku. Mluvila krásně od toho roku a půl, dnes, ve dvou letech, mluví ve větách. To dokáže povzbudit ![]()
Mam kluka 2,5r nemluví a má plenky. Má opožděný vývoj řeči. Nesrovnavejte
@Anonymní píše:
Maminky, je tu někdo, kdo má 26 měsíční dítě a to ještě pořád nemluví? Pořád na malou mluvíme, já, muž, babička, teta… A pořád to nepřichází. Dřív něco občas řikala, postupně to ale utichlo a ted, když něco řekne, tak to je tak jednou za týden a to neni ani nějaké ucelené slovo. Snažím se jí číst, ale jakmile začnu, hned zdrhá (pohádky jí nebaví poslouchat, nemá z nich ještě rozum). Všichni kolem co mají podobně staré dítě, tak jim už děti hezky mluví. Nedavno jsem dokonce u doktora potkala maminku s holčičkou, tý mohlo být snad 1,5 roku a ta tak krásně mluvila!!! Jak mám teda mluvu u malý podpořit? Když napodobuju například nějaké zvířatko, tak ona nikdy, za celou dobu napodobila snad jen jednou kočku, jinak nidky nic… Čím to je, že některé dítě nemluví ani ve třech letech?
Rozumí tí co ty po ní chceš? Reaguje když ji voláte jménem?
Kamarádka má holku 2 a půl roku, nemluví a má plenky. Nijak to neřeší, má čas. Já bych to tedy už řešila, ale zase žádná tragédie to ještě není. Já mám teď čerstvě dvouletou, bez plínky je cca 14 dní, stále bojujeme ale s kakanim. Mluvení nic moc, má pár slov, ale zatím nespojuje a hlavně neumí říct slovo, kde jsou dvě různé samohlasky, ve slově neumí říct „i“, skoro všechno říká s jazykem venku z pusy… No na logo se můžu rovnou odstěhovat, napřed jedno dítě, pak dvě zároveň, teď už jen to druhé a za chvíli to třetí..
A kde je problém s plenkama? Jinak tedy mam 2,5letou dceru a taky odmítá mluvit. Mluvím na ni, čtu ji, říkám říkanky, ukazuju, tedy nejen ja, ale i muž, babičky kamarádky se stejně starými dětmi a nic.
@alena1995 píše:
Fakt nějaké dítě v roce a půl pěkně mluví?
U nás tři děti. Čistě, jasně, ve větách, R a Ř okolo 3 let. Nikdy nebyly na logopedii.
V tomto jsou mezi dětmi velké rozdíly. Zakladatelky dítě má čas. Pokud by nemluvilo dál, řeší se to od 3 let, pokud se jinak vyvíjí normálně. Dřív jen kdyby vykazovalo nesrovnalosti v oblasti psychomotorického vývoje.
Ahoj, ona hovorila aspoň niečo a prestala úplne? Ak áno, tak hlásiť doktorovi. Ak rozumie a aspoň niečo sa snaží, tak by som ešte pár mesiacov počkala.
Klukovi budou na konci měsíce 2 roky, s mluvenim taky bojujeme
Dohromady možná tak 7 slov, rozhodne žádné spojování apod … Na logopedii, kam chodím se starší, jsem se ptala a docela mě uklidnila. Důležité je jestli dítě rozumí co po něm chceš. Čas prý mají do 2,5-3 let se rozmluvit. Od 3 mužem dostat zadanku a paní logopedka říkala ze tříletých nemluvícich děti má ted opravdu hodně, víc než dřív.
Upřímně taky už mě to štve a nesrovnavat je hodně těžké, starší v jeho věku fakt povidala s velkou slovní zásobou a z mladyho něco dostat je oříšek ![]()
Každopádně už je asi 2 měsíce bez plen a tam mu to teda seplo úplně samo, proste ze dne na den je odboural a najednou začal chodit na wc a nemeli jsme snad jedinou nehodu za tu dobu
Tak trochu doufám ze s mluvenim to bude podobně a najednou se rozkecá ![]()
Radu nemám, ale proste věřím, ze časem začne mluvit každý dítě … Jen vydržet a těšit se až si pokecate. Pak ti praskne hlava ![]()
Maminky, je tu někdo, kdo má 26 měsíční dítě a to ještě pořád nemluví? Pořád na malou mluvíme, já, muž, babička, teta… A pořád to nepřichází. Dřív něco občas řikala, postupně to ale utichlo a ted, když něco řekne, tak to je tak jednou za týden a to neni ani nějaké ucelené slovo. Snažím se jí číst, ale jakmile začnu, hned zdrhá (pohádky jí nebaví poslouchat, nemá z nich ještě rozum). Všichni kolem co mají podobně staré dítě, tak jim už děti hezky mluví. Nedavno jsem dokonce u doktora potkala maminku s holčičkou, tý mohlo být snad 1,5 roku a ta tak krásně mluvila!!! Jak mám teda mluvu u malý podpořit? Když napodobuju například nějaké zvířatko, tak ona nikdy, za celou dobu napodobila snad jen jednou kočku, jinak nidky nic… Čím to je, že některé dítě nemluví ani ve třech letech?