Pletení, poradíte mi?

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
766
24.4.14 22:23

Pletení,poradíte mi?

Holky, prosím poradíte mi? Začala jsem plést podle časopisu svetřík a nevím, jak mám chápat toto: Od lemu si označíme po 31 okách od pravého a levého okraje přízí postranní linie a v každé 8 řadě ujímáme 2×1 oko a v každé 6 řadě 3×1 oko.

Tzn, že jakmile napočítám 6 řadu ujmu jedno oko a pak ještě tedy ve 12 řadě a v 18 řadě, A současně v 8 řadě ujmu jedno oko a pak ještě v 16 řadě? A kde ho mám ujmout? Děkuji, držím jehlice v ruce po dvaceti letech a i před tím jsem byla jen samouk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35545
24.4.14 22:31

To pleteš svetr komu? to je ujímání na výstřih? nebo na průramky?…nerozumím tomu označení po 31 okách…většinou se řídím buď dle rozkresu nebo fotky upleteného., neprve by jsi měla ujímat po osmi řadách..8. a pak 16., od té 16. řady zase po 6. řadách…takže 22., 28., 34.
To vypadá spíš na průramky na stranách :think:

Ed. jestli to je na průramky, tak na každé straně - kraji. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
766
24.4.14 22:52

Pletu to roční holčičce, je to velikost 80/86. Mám teď 121 oka a jsou to přední díly i zadní díl dohromady, rozdělím to až 17 cm od lemu a je to svetřík do A takže proto to ujímání a proto jsem si měla označit těch 31 ok od pravého a levého kraje, tím mám vlastně oddělený předek od zad, ale nevím, kde teda ujímat, jestli u toho označení, ale to bych přece měla na obou stranách ujmout stejně, nějak tomu nerozumím, už atm ale nic víc napsané není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
766
24.4.14 22:55

Teda je tam ještě popis toho ujímání:
Před značkou: 2 oka spleteme hladce anglicky, 1 oko hladce Za zančkou: 1 oko hladce, 2 oka spleteme hladce.

Ale to zas nevím v jakých teda řadách nebo co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
205
24.4.14 22:59

Zadání jsi nám citovala? Asi ano, viď. No, někdy hrají slovíčka velkou hru. Dokonce jsem objevila v jedné knížce na pletení ponožek chybu, prohodili zprava a zleva, pletla jsem to přesně podle nich, ač se mi to nezdálo. Dvakrát, potřetí jsem to prohodila a bylo konečně dobře. Takže někdy je i v návodu chyba.

Asi bych to vyzkoušela, tak jak si myslíš, i když se to zdá být divné. Ale píší v každé 8.řadě, a v každé 6.řadě. A jakou část svetru pleteš, když to je od lemu?
3×1 oko rozumím tak, že rovnoměrně rozdělené ve třech místech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35545
24.4.14 23:03
@Zazenitem píše:
Pletu to roční holčičce, je to velikost 80/86. Mám teď 121 oka a jsou to přední díly i zadní díl dohromady, rozdělím to až 17 cm od lemu a je to svetřík do A takže proto to ujímání a proto jsem si měla označit těch 31 ok od pravého a levého kraje, tím mám vlastně oddělený předek od zad, ale nevím, kde teda ujímat, jestli u toho označení, ale to bych přece měla na obou stranách ujmout stejně, nějak tomu nerozumím, už atm ale nic víc napsané není.

ale proč jen 31 ok, polovina je cca 60…aby jsi měla přední a zadní díl zvlášť. Tak teď tedy nevím také. Moje představivost tedy končí. Má to mít raglánové rukávy? to myslíš tím A?
To splétání z jedné strany se to plete hladce anglicky, z druhé hladce, ale to je v podstatě jedno, vidět to nebude, pak tam všiješ rukávy nebo je budeš nabírat.
Ale to rozdělení je mi tedy záhada..ne, že by se to u těch popisů nestávalo :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35545
24.4.14 23:09

@Zazenitem to oskenuj a hoď sem fotku, takhle to fakt nevykoumáme. V těch časopisech se většinou řídím jen vzorkem, zbytek si dělám sama, několikrát se mi stalo, že jsem párala, protože to bylo široké, blbě spočítané. Průramky k ničemu :|

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
205
24.4.14 23:23

@kozisek
Někdy je to nejenom chybně spočítané, ale i chyba v návodu, což je také hodně zajímavé, když autoři prohodí zprava a zleva u ponožek na čtyřech jehlicích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
24.4.14 23:56
@Zazenitem to má být svetřík na rozepínání vepředu a to ujímání mají být průramky?
@Zazenitem píše:
Pletu to roční holčičce, je to velikost 80/86. Mám teď 121 oka a jsou to přední díly i zadní díl dohromady, rozdělím to až 17 cm od lemu a je to svetřík do A takže proto to ujímání a proto jsem si měla označit těch 31 ok od pravého a levého kraje, tím mám vlastně oddělený předek od zad, ale nevím, kde teda ujímat, jestli u toho označení, ale to bych přece měla na obou stranách ujmout stejně, nějak tomu nerozumím, už atm ale nic víc napsané není.

dej sem fotku, podle toho se to dá poznat lépe než jen z popisu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35545
25.4.14 08:18

@Regina Hero tak na zapínání vpředu by pak těch 31 odpovídalo :think: vidíš, to mě nenapadlo vůbec :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
578
25.4.14 09:44

Ahoj, nahodíš si počet oko podle návodu. Potom si označíš ten počet 31 ok třeba červenou bavlnkou.To bude ta značka. Potom budeš plést Před značkou: 2 oka spleteme hladce anglicky, 1 oko hladce(spleteš 2 oka z těch prvních 31 ok před tou bavlnkou),jedno oko hladce Za značkou: 2 oka spleteme hladce.(2 oka spleteš za bavlnkou)každou 8 řadu. A každou tu 6 řadu spleteš dohromady 3 oka.Bude se ti to dělat do A. Nevím jestli si to pochopila když tak se pokusím to napsat ještě nějak podrobněji.

Příspěvek upraven 25.04.14 v 20:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35545
25.4.14 12:14

Dejte sem někdo ten typ svetříku, ať vím o čem se mluví, jako napletla jsem toho dost, ale vůbec nevím, o čem je řeč :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5517
27.4.14 21:19

Ahoj, mohla byste mi některá poradit, jak na tento svetr? Babička se mi nabídla, že mi ho uplete, ale potřebovala by vědět, co je to za vzor… Ukazovala mi jakousi knížku se vzory a nic podobného jsem tam nenašla…
Předem dííííky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
766
28.4.14 10:11

Ahoj holky, vkládám ten svetřík, omlouvám se, že až teď. Nebyla jsem přes víkend na internetu. Jinak nějak jsem do teď splácala ten předek- co je vcelku zadní plus přední díly a rukávy a teď půjdu na dokončení předních dílů a zadního dílu, tak kdybych něco potřebovala, tak se ozvu. Ani nevím, jestli to mám vše dobře. A děkuji moc.Je to ten modrý melírovaný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
14.7.15 21:27

Vytahaný svetr

Zdravím a prosím o radu zkušenější pletařky. Koupila jsem si čistou merino vlnu (značky Malabrigo) a upletla z ní parádní svetr. Toto merino má úpravu superwash, takže by mělo teoreticky zvládnout bez problémů i praní v pračce. Přesto jsem ho vyprala ručně, v podstatě pouze namočila do vlažné vody se speciálním pracím prostředkem, velmi jemně vymáchala, neždímala… no prostě netuším, kde se stala chyba, ale z krásného svetru mám totálně hnusný, vytahaný, absolutně nenositelný hadr. Vytáhl se tak dvojnásobně oproti původní velikosti a toto vytahání jsem zaznamenala v podstatě hned po namočení do vody na začátku praní. Už jsem z tohoto materiálu pletla, ale měla jsem merino vlnu komerčnější značky (Drops) a toto se mi nestalo. Svert se sice po prvním vyprání malinko povytáhl, ale opravdu jen malinko, stále odpovídá velikosti, které odpovídat má, pružné lemy pruží, drží tvar, vypadá moc hezky.
Jsem strašně naštvaná, protože příze nebyla levná, dalo mi to dost práce a svetr je na vyhození. Te´d už s tím nic nenadělám, ale chtěla bych vědět pro příště, kde se stala chyba, protože mě nic nenapadá. Myslíte, že by pomohlo, kdybych namočila a „vyprala“ přízi ještě předtím, než bych začala plést?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat