Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky všem.
Byla jsem teď pár dní v nemocnici na kapačkách a manžel s dcerkou doma hospodařil sám. Když jsem ráno dorazila domů, zjistila jsem, že nechal na gauči morkou plínku, asi po utírání zapatlanýho obličeje naší slečinky, nevím, a pod plínou se mi na čalounění gauče udělalo několik černých fleků od plísně. Zkoušela jsem to umýt mýdlovou vodou, práškem, ocotvou vodou, ale nejde to dolů ničím. Chtěla jsem poprosit o nějaké rady a zeptat se - malá má čerstvě zjištěný astma a já jsem na tohle trošku rapl - nevím, jak jí tahle plíseň může uškodit, tohle madlo momentálně už týden kouše, lezou jí zas zuby, tak se děsím, aby to neokusovala i jako plesnivý, zda by to mělo nějaký následek a popř. zda kldyž to omyju, tak plíseň zničím. Je možnost madlo gauče odmontovat amít jednu hranu bez, jen nevím, jak moc to, že se na tom čalounění udělal plíseň vadí. Zapomněla jsem říct, že pod tou látkou čalounění je něco jako molitanová výplň.
Předem děkuji za rady. Akorát si teď říkám, že nemůžu nechat manžela doma samotnýho hospodařit.
Tak omytím/postříkáním savem tu plíseň zničíš - „chcípne“, ale fleky nejdou dolů snad ničím ![]()
Malé to už neuškodí, vadilo by, kdyby se plíseň nechala růst a vypouštět spory („semínka“) do vzduchu… nebo samozřejmě kdyby to jedla, ale to nemyslím, že by dělala. Kdyby jo, tak by to ožírala i s tou plínou a tím by se to vyvětralo a plíseň se neudělala ![]()
Teda já nevím, ale myslím, že plíseň je zdraví škodlivá, ať už dál roste nebo neroste. Spóry z ní jsou prostě ve vzduchu
Savem by se opravdu měla zlikvidovat, ale bacha aby Ti to savo neudělalo fleky na potahu
Savem to právě nechci likvidovat kvůli flekům a nevím, jestli prací prášek a ocet jsou dostačující. No, naštvaná jsem pěkně. Máme ho dva roky, ale pokud to nějak nepůjde, asi hold odmontuju boční madlo a bude…Ať to bude divný nebo ne, asi to bude největší jistota…
Chtěla jsem se zeptat ještě na jednu věc - dyž to je na gauči, na kterém se sedí běžně, manžel se opíral o to madlo a netuším, jestli se třeba nějak nedtýkal tý plísně - když je to tkanina a dotknu se toho, přenáším tím něco, nerada bych šůrovala celej byt
Já si toho taky nevšimla hned po odendání plíny, až tak za dvě hodiny, když jsem si tam sedla.