Plíseň na polštáři

21
16.8.24 08:47

Plíseň na polštáři

Zdravíčko, potřebuji rady, už jsem zoufalá.
Přítel se během spaní šíleně potí. Tento problém má odjakživa, nedokáže spát odkrytý a to i v těch nejhorších teplotách. Bohužel takové teploty jsou u nás v bytě právě toto léto, takže jsem si začala všímat, že jeho polštář má na sobě zeleno-hnědé fleky. Původně jsem myslela, že se jedná o nějakou špínu (vypadalo to, jako když vás sekne kočka a ze škrábance se otiskne krev), po vypraní fleky zůstaly, pach zmizel. Jenže skvrny se neustále objevují i na novém ložním prádlem a ve větším množství než původně, protože horko je čím dál otřesnější, a přítel se tudíž víc potí. Skvrny se objevují na polštáři, povlečení a občas i na dece, pouze však na jeho půlce.

Zkusila jsem podle návodu na internetu plíseň z polštáře i z povlečení namočit přes noc v octu, vydrbala jsem fleky žlučovým mýdlem a prala na nejvíc, co to šlo. Fleky nezmizely, ale pach opět ustal, tak jsem to vzdala, hodila obojí pryč z očí a dala mu jiný polštář i povlak. Bohužel se stalo to samé, a tentokrat je to ještě víc, než na tom předchozím povlaku, takže předem vím, že má předchozí metoda mě těchto fleků nezbaví. Povlečení měním každý týden, ale plíseň se tentokrát objevila už druhý den po výměně ložního prádla. I když jednám hned a házím to rovnou do pračky, fleky pořád zůstávají. Zkusila jsem i dezinfekci na látky, když cítím ráno mokrý polštář, dávám ho okamžitě na sluníčko, aby uschnul, ale stejně problém přetrvává. Prosím, jak se mám těchto fleků zbavit? :,( Bojím se, že i když látka nezapáchá, že fleky se rozlezou i na jiné kusy prádla, plus co si budeme povídat, nevypadá to vůbec vzhledně. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53190
16.8.24 08:54

Přítel ať si zajde k praktikovi, nadměrné pocení se dá řešit, krom toho, že může značit nějakou vážnější nemoc (nechci vyvolávat paniku samozřejmě). Do ložnice klimatizaci, vyměnit matrace i lůžkoviny a koupit antibakteriální povlaky. Prát na 90 klidně co dva dny, můžeš použít i desinfekci na prádlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35781
16.8.24 09:09

A jak často měníš povlečení? Po tydnu se prece nestihne udelat takova paseka, mate doma nejak hodne vlhko? Prodávají i potah - ochranu na polštáře

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
986
16.8.24 09:12

Podle mě je tohle vyloženě na vyhození. Plíseň se z látek dostává hrozně těžko, a rada se vrací.

Všechny ty lůžkoviny zlikvidujte včetně polštáře a možná bude problém i matrace. Kupte nové z antibakteriálních materiálů, na matraci nakupte ochranné (ale prodyšné) návleky, a hlavně se musí dbát na to, aby se ty zpocené věci nezapařily - pak vznika plíseň. Takže povlaky na polštáře a prosteradlo klidně měňte každý den, hned ráno je mrskni do pračky, tu postel odestel a nech vyvetrat, polštáře dej na sluníčko a přítel ať spí jen pod prosteradlem, když musí být přikritý. Do ložnice si kupte klimu nebo aspoň ventilátor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3681
16.8.24 09:47

Zabavila bych mu tu peřinu. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1972
16.8.24 10:18

1.) Přítel, ať jde k lékaři
2.) Dokud jsou takováhle vedra, bude si muset častěji převlékat povlečení (klidně každé 2-3 dny)
3.) Zbavte se všeho prádla, které on používal v poslední době, plíseň se z toho dostává strašně blbě, a může to být fakt nebezpečné, jelikož to celou noc dýcháte
4.) Vyměňte i matraci a na tu novou si kupte nějaký ochranný obal, na který se pak ještě natáhne povlečení
5.) Pokud potřebuje mít pokrývku, zkuste peřinu vyměnit třeba za slabší deku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
16.8.24 11:34

@pikola měním každý týden, bohužel polštář je po jedné noci mokrý a pokud si toho nevšimnu, do druhého dne už tam jsou fleky

@Teik310 Naštěstí matrace je v pořádku, tu máme kvalitní + prodyšný potah na ni, na tom také naštěstí nic není. Nejvíce se potí z vlasů, proto to polštář evidentně schytává nejvíce. Asi půjde do plešky. :lol: Klimatizaci si dovolit nemůžeme, ale ventilátor máme - kvůli hluku při něm ale přítel neusne, takže na spaní vypínáme :roll:

@Tayen 1. Přítel je v pořádku, má to po mamce, která taky nedokáže spát odkrytá, pokud by byl odkrytý, nepotí se tak, jak teď :? plus má husté vlasy, takže se potí hlavně z hlavy
3.) Naštěstí je to pouze na povlacích od polštářů, občas i trochu na dece, schytaly to zatím tři povlaky, takže těch se asi zbavím. Jen to nevyřeší další problémy, protože mi určitě zaflekatí i jiný
4.) Naštěstí matraci i obal mame, takže na té jsem zadne náznaky plísně nenašla
5.) Spí jen pod povlečením, deku jsem mu už vzala, bohužel pouze na povleku od polstare bez polstare neusne :lol: :lol:

Příspěvek upraven 16.08.24 v 11:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
16.8.24 11:38
@DJKnír píše: Více

Vlasy zkrátit, přikrývat se prostěradlem a šetřit na klimošku. Vždyť ty mobilní stojí pár tisíc :nevim: A existuje spousta doplňků stravy i léků, které nadměrné pocení blokují. Měl by se nechat vyšetřit komplet - tlak, játra, ledviny, hormony. Prostě taková míra pocení není normální ani v těchto hicech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
16.8.24 11:40

Děkuji všem za rady ❤️ Určitě se flekatých věcí zbavím, lepší, než mít z plísně zdravotní problémy. Pozměním dobu výměny ložního prádla, holt přes léto půjde každé ráno povlečení do pračky. Klimatizaci nemám, asi ani v blízké domě mít nebudu, ale zapnutý ventilátor přes noc mi asi neprojde. :lol:
Partner půjde do plešky a kdyz to nepomůže, bude holt spát před barákem. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
16.8.24 11:42

A ještě jedna věc - když o tom pocení ví, ať prostě každé ráno vynese polštář a peřinu někam na sluníčko a nechá přes den tak ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
16.8.24 11:46

@unuděná Děkuji. :srdce: Má kontroly za sebou, maminka je sestřička, takže sebe i jeho nechala zkontrolovat, ale opravdu to mají jen z toho, že musí být za všech teplot přikrytí až ke krku. U nás hraje velkou roli i to, že máme malý byt a na sluneční straně, takže je u nás kolikrát hůř jak venku. A ty husté a poměrně už delší vlasy taky budou dělat svoje. To ani nemluvím o dvou kočkách, co si na něj rády ulehnou a napomáhají mu k pocení ještě víc. :D Nad klimatizací jsme přemýšleli, ale mobilní bychom neměli kam dát, a v blízkém budoucnu se plánujeme stěhovat, takže bychom radši pořídili už velkou do nového, než mít pak dvě :)

Příspěvek upraven 16.08.24 v 11:53

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
16.8.24 11:49

@unuděná Asi ho zaúkoluju, protože se stane, že kolikrát zapomenu, že ten polštář má mokrý, ustelu si a začínám den bez myšlení na to, že v noci smočil lůžkoviny. :lol: Nebo vstávám dříve jak on, a to už tuplem mám hlavu jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
986
16.8.24 11:49

@DJKnír tu klimu ale určitě zvažte, da se koupit pokojová třeba z druhé ruky za pár korun, a vyjde vás to na beton levněji, než když budeš muset pořád dokola kupovat nové lůžkoviny, protože ti je bude ničit. Řada lidi se té klimy zbaví i za odvoz nebo nějakou symbolickou částku.

Já jsem teď těhotná, potím se taky jak vrata od chlíva, a je ta klimatizace požehnání z nebes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
16.8.24 11:55

@DJKnír A nestačilo by mu na přikrytí prostěradlo? Klasické bílé bavlněné? Taky se ráda přikrývám, takže ho chápu, ale snad nemusí mít duchnu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
16.8.24 11:58

@unuděná má jen povlečení, bez deky, to nejlehčí co máme, možná zkusím i to prostěradlo, protože už nevím, co jiného je ještě víc prodyšné. :lol: Bohužel jakmile jednou zafouká malý náznak větru z okna, už klepe kosou, že je mu zima, protože je celý mokrý. :lol: Tak uvidíme, jestli se nechá přemluvit k ještě lehčímu materiálu :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný