Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Holky a kluci, máme problém. Poradíte?
Bydlíme v bytovce, kde už od začátku řešíme plíseň. V každé místnosti. Děláme všechno správně: správně větráme, máme drahou a výkonnou odvlhčovačku, žádné zabedněné kouty, nábytek od stěny, žádné záclony, závěsy, při vaření digestoř, pak vyvětrání, sušíme prádlo venku nebo v sušárně mimo byt, máme protiplísňové nátěry, ložiska plísní občas stříkáme prostředky proti plísni. V tomto jsme už myslím vyčerpali všechny možnosti, problém je jinde.
Bydlíme v posledním patře staré nezateplené cihlové bytovky, střecha je taktéž nezateplená, podlaha půdy pochopitelně nezateplená. Zřejmě to tam někde na té podlaze půdy kondenzuje a tím se drží vlhkost i v našem bytě a plísně krásně kvetou. Navíc je byt rohový a orientovaný na sever.
Nemůžeme se domluvit s majiteli ostatních bytů. Nemají peníze nazbyt a problém je v jejich bytech netíží – jsou lépe orientované nebo obklopené ze všech stran byty. Nechtějí utrácet za zateplení domu ani za izolaci střechy. Teď navíc chtějí šetřit i za plyn na topení (pochopitelně). Takže se méně topí = ještě větší zima a vlhko u nás v bytě.
Existuje prosím nějaká firma, odborník, kteří by nám poradili, jak si sami pomoct? Jestli, případně jak je možné se sami na vlastní náklady nějak shora a z boku odizolovat, udělat sami nějaké průduchy, stavební úpravy pouze ve vlastním bytě, aby to bylo pro nás efektivní? Potřebujeme prostě rady, případně pomoc s realizací. Byt je v našem osobním vlastnictví, všechny byty v domě jsou v osobním vlastnictví, jsme společenstvo vlastníků. Ostatním vlastníkům je to buřt, nedokážeme je donutit k akci.
My teď malovali a pod nátěr dávali nějakou houbu, která ty plísně žere.
To je mi teda líto, těžko řešitelné, zřejmě ta plíseň bude všude a vyřeší to jen velká rekonstrukce. Zdravotní problémy z toho nemáte? Vždyť to tam musí být úplně toxické…
Navíc takhle na zimu, to se má řešit v létě, když není taková vlhkost vzduchu.
Firmy na to určitě existují, nevygůglila jsi nikoho? No levné to nebude, na to zapomeňte.
Pořiďte aspoň nějaký přímotop, fukar na ta postižená místa. Chladno tam mít nemůžete.
Já bych odstoupil od smlouvy a vrátil byt předchozím majitelům. Plíseň je natolik závažný problém, že bych tam nebydlel ani pikosek_ndu.
@xkoup21 píše:
My teď malovali a pod nátěr dávali nějakou houbu, která ty plísně žere.
To už máme bohužel za sebou. Ta houba taky nežije věčně, jak jsme zjistili. Nebo ji ta naše plíseň po čase sežere.
Bydlíme tady asi 8 let. Plíseň řešíme v podstatě od první zimy v bytě. Zřejmě tam byla v chladnějších částech roku vždy a nikdo to před námi neřešil. Původní majitelka, tehdy velice stará dáma, už není mezi námi, takže vracet nic nebudeme ani to není s kým řešit. Realitka, která nám to zprostředkovala, už neexistuje. Takže toto nám prosím neraďte.
Máme v podstatě tři možnosti:
1. vyřešit to sami nějakými úpravami
2. donutit ostatní majitele k akci nějakou pohrůžkou typu „Jestli to nezateplíte, prodáme byt nějakým problémovým lidem.“
3. odstěhovat se (ale tady v současné době fakt není kam).
Přikláněla bych se k té jedničce.
Příspěvek upraven 31.10.22 v 12:53
@safina Já mám z toho fukaru právě takové rozporuplné pocity. Jestli ty spory spíš nerozfoukávám dál a dál. ![]()
**Vygoogluj sanace a uvidíš, koho mate v okoli. Pripadne najit projektanta, aby prijel přímo k vam, videl stavy a slozeni konstrukcí, pomeril a neco navrhnul.
Me jako laika napadla lokální rekuperace, pripadne polozit na pudu nad vami pasy expandovaneho korku. to dycha, ale nepreje plisnim a zatepluje, ale zda by pomohlo to jen položit na vasi cast, nebo tim podlepit strop… tohle by mel vazne zhodnotit a reseni navrhnout nekdo, kdo na to ma vzdelani a zvladne to spocitat.
Příspěvek upraven 31.10.22 v 12:10
@opinka píše:
@safina Já mám z toho fukaru právě takové rozporuplné pocity. Jestli ty spory spíš nerozfoukávám dál a dál.
Koupit cisticku vzduchu, ta by mela likvidovat i ty spory…
Ještě dodám, že zezačátku jsme to řešili spíš tak provizorně těmi běžně dostupnými způsoby, jak jsem psala na začátku, protože jsme měli vidinu, že se dům bude celý rekonstruovat. Mluvilo se o tom na každé schůzi SVJ. Ale zhruba loni jsme pochopili, že se o tom bude furt jen žvanit a nikdy se nic nestane, protože ti lidi to prostě nechtějí zaplatit, netíží je to. V současné krizi je už jasné, že v příštích XY letech se žádné celkové zateplení nebo rekonstrukce neuskuteční. Proto se chceme pokusit vyřešit jen náš byt.
@Villanelle píše:
Vygoogluj sanace a uvidíš, koho mate v okoli. Pripadne najit projektanta, aby prijel přímo k vam, videl stavy a slozeni konstrukcí, pomeril a neco navrhnul.
Mne jako laika napadla lokální rekuperace, pripadne polozit na pudu nad vami pasy expandovaneho korku. to dycha, ale nepreje plisnim a zatepluje, ale zda by pomohlo to jen položit na vasi cast, nebo tim podlepit strop… tohle by mel vazne zhodnotit a reseni navrhnout nekdo, kdo na to ma vzdelani a zvladne to spocitat.
Díky ![]()
@opinka píše:
Ještě dodám, že zezačátku jsme to řešili spíš tak provizorně těmi běžně dostupnými způsoby, jak jsem psala na začátku, protože jsme měli vidinu, že se dům bude celý rekonstruovat. Mluvilo se o tom na každé schůzi SVJ. Ale zhruba loni jsme pochopili, že se o tom bude furt jen žvanit a nikdy se nic nestane, protože ti lidi to prostě nechtějí zaplatit, netíží je to. V současné krizi je už jasné, že v příštích XY letech se žádné celkové zateplení nebo rekonstrukce neuskuteční. Proto se chceme pokusit vyřešit jen náš byt.
Zatepleni pudy foukanou vatou, nebo tim korkem, neni paradoxne drahé, ani náročné na realizaci a ušetří VSEM. Zkusila bych jeste od nejakych firem poptat tyto dve veci na vaši plochu a kdyby ta cena vypadala privetive, zkusit s tim jeste jednou zajít na schůzi a probrat to. Zvedne to navic hodnotu bytu v celem dome, jako jakakoliv rekonstrukce, vlhkost v baráku je dlouhodoby problem pro vsechny. Zkusit jim do hlav nacpat, ze jejich byty nejsou samostatně levitujici jednotky, ale oni by meli mit zajem na udrzeni zdravych a suchych konstrukcí. Drzim palce.
Edit: Na tyto veci by navic nyni ci pristi rok mely jit vyridit dotace, tak zkus pohledat i timto směrem…
@opinka píše:
No napadlo mě najmout si profesionála nechat si od něj napsat zprávu, že je to v hrozné stavu, má to vliv na statiku domu, nebo něco takového a to pak přednést na schůzi nebo předsedovi
@opinka nenastrikali jste na tu houbu nějaký jiný prostředek. Houbu totiž zabije třeba Savo proti plísní atd.
A ta chytrá houba žere určitě druhy plísní. Alespoň tak jsem to pochopila z přibaloveho letáku, co k ní byl.
Jinak plíseň je děsná mrcha. Drží se plíseň na stejných místech? Nebo se rozšiřuje? Kolik vody vytáhne odvlhvovac za den? A kde nejvíc?