Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Anonymní píše:
Resime ted neco doma, tak me zajima vas nazor. Nektere holky s vetsima detma uz budou mit mozna i realnou zkusenost.
U nas se zatim jedna jen o hypotetickou situaci, jeste mame par let rezervu..Mate v peci dite, dostavate vyzivne od otce. Prumerne vyzivne v CR je 3000 Kc. Rekneme tedy, ze to vyzivne bude kolem ctyr tisic. Dite dosahne plnoletosti a vyzivne tedy patri do rukou jemu.
Abych teda odpovedela i za sebe - synovi vyzivne zustane cele (3.500 Kc) a ja s muzem budeme platit jidlo doma a bydleni.
Jak nastavite finance v pomeru k diteti?
Nedate mu uz kapesne? Bude se satit samo? Bude vam muset jeste penize davat?
Chapu, ze se to odviji i od prijmu rodice, u ktereho dite bydli, ale zkuste, prosim, odpovedet jak by to v idealnich podminkach vypadalo u vas.
Syn by si mel tedy platit obedy ve skole, pausal, obleceni, obuti, zabavu, vydaje spojene se skolou vcetne ucebnic.
Synovi se to zda malo, ze nevyjde. Rekla jsem mu, ze v osmnacti muze jit k soudu zadat o vyssi vyzivne od otce a to je mi samozrejme proti srsti.
Mne je zase proti srsti davat mu penize „ze sveho“, kdyz bude bydlet a jist „zdarma“.
V tom veku uz si dcery na sve oblečení, boty, zabavu, sminky vydelavaly na brigádě. Dostavaly penize nebo treba mobil k narozeninam, Vanocum, svatku. Ale v normalni cenove relaci, nic extra. Platili jsme teda jiizdne, jidlo, veci do skoly.
Záleží kolik vyděláváte a jaký je Váš životní styl.
Obecně bych ale pokud trvá dítě na tom, že si tři tisíce nechá pouze pro sebe svoje potřeby, opravdu platila jen ten základ jako ty. V případě, že bych měla celkem slušné příjmy, tak možná ještě obědy ve kole, ale to je vše.
@Anonymní píše:
Resime ted neco doma, tak me zajima vas nazor. Nektere holky s vetsima detma uz budou mit mozna i realnou zkusenost.
U nas se zatim jedna jen o hypotetickou situaci, jeste mame par let rezervu..Mate v peci dite, dostavate vyzivne od otce. Prumerne vyzivne v CR je 3000 Kc. Rekneme tedy, ze to vyzivne bude kolem ctyr tisic. Dite dosahne plnoletosti a vyzivne tedy patri do rukou jemu.
Abych teda odpovedela i za sebe - synovi vyzivne zustane cele (3.500 Kc) a ja s muzem budeme platit jidlo doma a bydleni.
Chapu, ze se to odviji i od prijmu rodice, u ktereho dite bydli, ale zkuste, prosim, odpovedet jak by to v idealnich podminkach vypadalo u vas.
Syn by si mel tedy platit obedy ve skole, pausal, obleceni, obuti, zabavu, vydaje spojene se skolou vcetne ucebnic.
Synovi se to zda malo, ze nevyjde. Rekla jsem mu, ze v osmnacti muze jit k soudu zadat o vyssi vyzivne od otce a to je mi samozrejme proti srsti.
Mne je zase proti srsti davat mu penize „ze sveho“, kdyz bude bydlet a jist „zdarma“.
Oba rodiče jste povinni ho živit, pokud studuje a připravuje se soustavně na budoucí povolání. V 18 letech je pravděpodobně ještě na střední ![]()
Dávání peněz navíc z takového výživného je nepřípustné.
Takové výživné pravděpodobně ani nepokryje Tebou popsané potřeby, zvlášť, pokud si má platit veškeré výdaje spojené se školou a učebnice.
Pokud nedošlo v nedávné době ke zvýšení výživného, taky bych instruovala dítě, ať si požádá o zvýšení, plus bych mu dávala ještě přiměřené kapesné, pokud bych chtěla, aby hospodařilo samo a platilo si to, co píšeš.
Pokud ho jinak zivite (jídlo, bydlení) víc bych mu už nedala. Pokud by chtěl vyzivne i na vás tak ať prispeje na chod domácnosti z toho a také vše ostatní si plati sam. On si to rychle rozmysli.
A jak už někdo psal může jít na brigadu.
Vím, že to není k tématu, ale výživné od otce na dospělé studující dítě ve výši 3500 mi přijde zoufale málo. Šla bych k tomu soudu.
Chtěla bych po synovi rozpis toho, co tedy platil, že byly 3500,–Kč málo. Výdaje se školou znamenají co, je na SŠ nebo VŠ? Protože třeba učebnice na medicínu stojí mnohonásobně víc, než pár učebnic na SŠ.
Obecně mi přijde, že pokud za jídlo v jídelně + za tarif dá dejme tomu 1tis., tak si další tisícovku může schovat na tu školu, oblečení atd., a 1500,– měsíčně jako kapesné pro osmnáctiletého mi přijde dostatečné, pozvat holku do kina z toho může, a na brigádách ve fastfoodu např. si může přivydělat dostatečně.
Syn dostává 7 tis, má to na jídlo, ošacení, školní veci atd a to v době, kdy je ve škole (bydlí sám).. já mu platím jídlo, kdyz je doma. Taky mu platím jeho nájem. Doma máme poplatky nastavené a nebudu je měnit, ani po něm něco chtít. Úderem 18 roku se u nás nic nezmění, protože i teď dostává alimenty od táty na svůj účet.
Na výšce sem dostala od nasich litr měsíčně. Zbytek co jsem chtěla, jsem si vydělala na brigádě. Bydlela jsme doma.
Pravdou ale je ze 3500 je málo a také bych na jeho místě zadala o větší výživné. Ať už zůstane vám a budete mu vše platit a dávat kapesné nebo si ho nechá on a bude si z toho platit potřeby které jste vyjmenovala.
Pokračuj úplně stejné jako do teď. Peníze z výživného od otce ať jdou tobě na účet. Ty mu dej normálně kapesné na jeho zábavu (jako do teď) a normálně ho dál živ jak jsi zvyklá, dokud studuje.
Mě to čeká za pár let a vzhledem k tomu, že ty menší než průměrné alimenty, co dostávám na dite, posílám na spoření, tak je přestanu posílat na spoření a půjdou rovnou dítěti jako kapesné (jen na zábavu).
Počítám s tím, že budu platit dítěti veškeré náklady -ubytovani, jídlo, pomůcky, doprava, obleceni.
Já teda předpokládám, že dítě zůstane v Praze, ale ráda bych, aby dítě opustilo mama hotel a začalo se učit samostatnosti (kolej asi nedostane, ale spolubydleni by šlo).
Pokud bude chtít větší kapesne než alimenty, ať si vydělá.
Výživné (tenkrát asi 1200,–) jsem dávala mamce a neplatila jsem si sama nic.
Tak taky mu můžeš říct, že mu dáš taky 3500 a z těch 7000 ti dá reálně 2000 a 1500 na energie, nájem a servis.. A to jsi ještě levná ![]()
U nas se zatim jedna jen o hypotetickou situaci, jeste mame par let rezervu..
Mate v peci dite, dostavate vyzivne od otce. Prumerne vyzivne v CR je 3000 Kc. Rekneme tedy, ze to vyzivne bude kolem ctyr tisic. Dite dosahne plnoletosti a vyzivne tedy patri do rukou jemu.