Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Sourozencům platí mnohonásobně víc? Tzn. tobě třeba pošlou 500Eur a jim každému 1500Eur? Sourozenci to vědí a přesto s tím nic nedělají?
Já jsem ze tří dětí, kdyby toto rodiče udělali, tak si jsem naprosto jistá, že bychom se sourozenci dali prachy na hromadu a rozdělili na třetiny. Nedovedu si představit, že vím, že dostávám od rodičů prachy na svoji zábavu, a ségra chodí na brigády, aby měla na jídlo. Z druhé strany, pokud bych dostávala dvojnásobek, ale polovina té částky šla na školné a zůstávalo by mi stejně jako jí, neposlala bych jí logicky nic.
Celý ten příběh o tom, že by sourozenci dostávali i na zábavu a sport, a ty jediná ne, mi přijde dost zvláštní.
Jinak ne, rodiče nejsou povinni ti platit sport v zahraničí, opravdu ne.
Ráda bych slyšela i názor druhé strany (rodičů). Mám takový nejistý pocit, že by jejich verze zněla jinak ![]()
Dej si to k soudu a uvidíš. Jen doufám, že neuspějes. To říkám rovnou. Jako že ti nechtějí platit sportovní aktivity. To není jejich povinnost. A to kolik platí tvým sourozencum… To je jejich věc. Třeba tebe nemají tolik rádi z nějakého důvodu… Třeba z důvodu, že bys je chtěla dát k soudu, že ti neplatí dost peněz. ![]()
Ach jo ach jo. Někde ve výchově rodiče udělali chybu.
A jinak si myslím, že platit dítěti studijní pobyt v zahraničí je dost nadstandard a vymáhat financování zábavy už je trochu přes čáru.
Jestli máš na bydlení a jídlo, tak co řešíš? Rodiče ti přece nebudou platit tvoji zábavu. Chtěla si do zahraničí, tak se trochu i starej sama.
@Ťarbík01 píše:
Dej si to k soudu a uvidíš. Jen doufám, že neuspějes. To říkám rovnou. Jako že ti nechtějí platit sportovní aktivity. To není jejich povinnost. A to kolik platí tvým sourozencum… To je jejich věc. Třeba tebe nemají tolik rádi z nějakého důvodu… Třeba z důvodu, že bys je chtěla dát k soudu, že ti neplatí dost peněz.
Ach jo ach jo. Někde ve výchově rodiče udělali chybu.
Jako sorry, ale rodiče by mezi dětmi dělat rozdíly neměli ![]()
To že by si soudce klepal na čelo, kdyby tam slečna nakráčela s tím, že jí platí ubytování a stravu, ale nic navíc, tak to je věc celkem jistá ![]()
Jako jediná cesta je si s nimi promluvit, ale nevyčítat, jen se věčně zeptat, proč to tak je..
Musí mi platit podobně jako sourozencům, nebo mi musí zajistit bydlení, jídlo, oblečení atd. a pak už je jen na nich co navíc mi dají? Protože bych byla ráda kdyby mi přispěli na sport, není nejlevnější tak mi to brigáda nepokryje.
A jak víš kolik jim platí, že kolik dávají jim a kolik tobe? Oni to vůbec nemusí platit vše včetně oblečení
a ještě pindat, že ti nedají na drahý sport. Co ti k tomu řekli rodiče? Ono možná kdyby to bylo dle jejich příjmu, tak dostaneš míň než máš ![]()
Příspěvek upraven 27.10.22 v 13:45
Ne, k soudu ne. Rodiče nejsou povinní ani jednomu z vás platit školy v zahraničí. Určitě to ubytování a část jídla není malá částka. Platit sport ti nejsou povinni ani v ČR.
Musíte se dohodnout v rodině, když chcete být na školách všichni. Sourozenci nemají brigády a jen ty živoříš? Jsi si jistá? Nebo mají sourozenci třeba dražší obor nebo zemi?
A s tím „peněz mají dost“ buď opatrná. Zřejmě mají i „dost“ nákladů.
A co ti rodiče řekli, když jsi je slušně požádala, jestli by ti mohli dávat víc?
Půjdu asi trochu proti proudu.
Za mě je teda bezdůvodné dělání rozdílů mezi sourozenci za strany rodičů jedna z nejhorších věcí, kterých se rodiče mohou dopustit, logicky to vztahy mezi sourozenci poškozuje a ne nemyslím si, že do toho těm znevýhodněným nic není.
Neříkej, že ti univerzita nic nepřispívá. Co znám lidi, kteří šli studovat do zahraničí, dostávali od školy stipendium a ke studiu nepotřebovali cash od rodičů
.
Příspěvek upraven 27.10.22 v 14:00
Nejake stipendium? Brigada?
Pokud nemas dost ani na jidlo, to bych jim rekla. Mluvili jste o tom vubec?
Umis si predstavit, co udela s vasimi vztahy soud?
Kolik bys dostala u soudu, ti nikdo nerekne, kdyz nevis, kolik maji plat.
@prokr píše:
Půjdu asi trochu proti proudu.
Za mě je teda bezdůvodné dělání rozdílů mezi sourozenci za strany rodičů jedna z nejhorších věcí, kterých se rodiče mohou dopustit, logicky to vztahy mezi sourozenci poškozuje a ne nemyslím si, že do toho těm znevýhodněným nic není.
Tak jasně, že není správné dělat rozdíly. Ale není to nijak vymahatelné, o to jde.
Navíc holka neví, kolik rodiče vydělávají, asi ani netuší, jaké mají náklady, ale jistě ví, že sourozenci mají více. Podle mne je nejpravděpodobnější, že má holka akorát velký oči. Ale i kdyby neměla, rodiče nepřinutí, když nechtějí.
Dobrý den,
jdu si sem pro radu, protože vůbec nemám ponětí jak výživné vlastně funguje. Situace je taková že jsem teď v prvním ročníku na univerzitě (v zahraničí). Problém je ten, že mi rodiče neplatí tolik peněz, kolik bych potřebovala. Školné neplatím, rodiče mi platí bydlení, to není problém, s tím že chci jít do zahraničí studovat věděli a pomohli mi. Neplatí mi ale dost na jídlo, takže si musím doplácet ze svých. Což by nebyl tolik problém kdyby ty peníze fakt neměli, ale mám 2 sourozence taky studenty VŠ (taky v zahraničí) a platí jim mnohonásobně víc než mě. Já si teď nemůžu ani platit sportovní aktivity, kterým bych se chtěla věnovat, protože na to nemám a rodiče mi přispět nechtějí. Na co mám nárok jako student? Jak se to vůbec dá řešit? Musí mi platit podobně jako sourozencům, nebo mi musí zajistit bydlení, jídlo, oblečení atd. a pak už je jen na nich co navíc mi dají? Protože bych byla ráda kdyby mi přispěli na sport, není nejlevnější tak mi to brigáda nepokryje. Ale sourozencům platí mnohem víc, tak mě zajímá zda si můžu nějak nárokovat trochu víc. Jinak rodiče jsou manželé a žijí spolu, oba pracují. Nevím kolik vydělávají, ale úplně málo to není (vidím co si můžou dovolit). Jak by se to pak vůbec řešilo přes soud?
Snnad jsem se vyjádřila jasně, vůbec se v tomto neorientuju, tak nějak jsem doufala že to nikdy nebudu potřebovat. Děkuju za jakékoliv rady.