Výživné pro studenta VŠ

Napsat příspěvek
Velikost písma:
shadowbabe
27.10.22 23:04

Když sem byla ještě mladá holka, bydlela u našich a studovala ( pak jezdila do AT do školy ), tak sem si na zábavičky holt musela vydělat na brigádě. Doma jídlo, oblečení, školní potřeby. Tobě bydlení platí, takže ti asi ten největší výdaj taky odpadá. Z vlastní zkušenosti vím, že tohle dá člověku do života dost. Tak nějak si pak umí vážit peněz. Z tebe je cítit strašná závist vůči sourozencům 🤷🏻‍♀️

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.10.22 10:32

Sestra jezdí na mezinárodní závody s vlastním koněm. Něco si na to platí, ale koně jí koupili a živí rodiče. Na mezinárodní závody se dostala díky penězůmm, nebudu říkat že jezdí špatně, ale kdyby neměla dobré koně a trenéry tak tam není. Já jsem chtěla zkusit bouldering s trenérem, to jsem si zaplatila sama. Chtěla jsem taky jezdit na koni, docházet tady do jedné stáje, na to už mi přispět nechtějí.

• Citovat
  • Upravit
57011
28.10.22 10:37

A vědí, že nemáš na jídlo? Když o tom mluvíte, co řeknou? Kolik dávají sourozencům a kolik tobě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32603
28.10.22 10:39
@Anonymní píše:
Sestra jezdí na mezinárodní závody s vlastním koněm. Něco si na to platí, ale koně jí koupili a živí rodiče. Na mezinárodní závody se dostala díky penězůmm, nebudu říkat že jezdí špatně, ale kdyby neměla dobré koně a trenéry tak tam není. Já jsem chtěla zkusit bouldering s trenérem, to jsem si zaplatila sama. Chtěla jsem taky jezdit na koni, docházet tady do jedné stáje, na to už mi přispět nechtějí.

Tak sestra to dělá na mezinárodní úrovni, ty jsi chtěla jen začít jezdit…tak v tom chápu ten rozdíl…a chtěla jsi zkusit bouldering, tak sis to zaplatila…já nevím, jak to máte doma nastavené, ale já bych ti koníčky taky nesponzorovala…jen studium…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66570
28.10.22 10:39
@jkra píše:
A vědí, že nemáš na jídlo? Když o tom mluvíte, co řeknou? Kolik dávají sourozencům a kolik tobě?

jak nemá na jídlo, ona nemá na koně, vždyt si zaplatila něco, na to peníze měla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66570
28.10.22 10:42

@jkra dostává 400 eur a k tomu má zaplacené bydlení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
187
28.10.22 11:04

…a stale bez odpovedi co ti rekli na to, kdyz jsi se ptala prox davaji sourozencum vic 💁‍♀️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
28.10.22 11:20

@kkaterinkaa tvoji rodiče jdou hloupí, prokazují sestře medvědi službu.
Já bych naštvaná byla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
95
28.10.22 20:19

@g.sandova hloupí tak jak ty jsi chytrá. Zbytečný komentář :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
28.10.22 20:26

@kkaterinkaa jo, vaše věc, ať se nikdy nepostaví na vlastní nohy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Danka48
29.10.22 08:35

No… pracují student. Náročnost asi není taková jako na právech nebo medicíně. Z příspěvku cítím ale taky čistou závist a lhostejnost. Studuje - super, to aj ať má výsledky. Nechte jí si to užít, však pracovat bude do smrti. PS: Vy jste se jako mladá nechtěla líbit? Musí být jako vy a střídat dvoje tepláky?

Já jsem pro studiu (náročném) pracovala, sotva jsem vyžila a měla problém to dostudovat. Zbytečně jsem hladověla a živořila…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.10.22 21:42

Já jsem taky dřív už jezdila na koni, ale sestru vždycky podporovali víc, tak se dostala na mezinárodní závody. Vždycky mi ale řeknou že „teď je to v práci horší, to snad chápeš, vydrž, pak ti taky něco koupíme“. S čímž bych problém neměla, to se stát může, jenže jednak mi to říkají už několik let pořád dokola, druhak to vždycky řeknou ale pak stejně koupí třeba bratrovi k Vánocům dárek za 20 000. A já si prostě skoro celý život připadám odstrčená, že na mně nezbylo, že dostanu jen to co zbyde po ostatních (jo, jsem nejmladší). Jo, závidím sourozencům. Protože prostě vidím že na tom jsou mnohem líp a já jsem ten kdo musí věčně čekat jestli náhodou nebude někde nějaký zbyteček i pro mně.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.10.22 21:57
@jagis píše: …a stale bez odpovedi co ti rekli na to, kdyz jsi se ptala prox davaji sourozencum vic 💁‍♀️

Já jsem se ptala, vždycky mi řeknou že to tak rozhodně není, že mi to jen přijde. Jenže nepřijde. Jen to nechtějí přiznat. Já na ně neútočím, jen jsem se zeptala, že mi to tak přijde a že mně to mrzí. A jen řeknou že ne, že to je jen můj pocit. Ale přitom přeci vidím co oni mají a co ne. A i když jsem jim to chtěla říct fakt jen s tím že je to můj pocit že to tak je, tak se naštvou, ani se nesnaží říct že by to bylo jinak. Že by mi třeba řekli „ne, ten dostává tolik a jídlo ho stojí tolik, ta dostává tolik a potřebuje tolik“. To neřeknou, nevysvětlí. Jen se pak začnou ohánět že to určitě není pravda že by dostávali víc. Jenže já vidím že je. Že dostávají drahé dárky a já jsem na tom nejhůř. Já nechci znít jako nevděčná mrcha, ale sedět každý rok u Vánočního stromečku s nějakým oblečením a pár knížkama (které miluju, to si nestěžuju), zatímco sourozenci si sourozenci rozbalují drahé dárky… mně prostě vadí i kromě těch peněz že mi přijde že mně vůbec neposlouchají když jim něco říkám, zas tak moc se o mně nezajímají. Prostě jsem poslední a už na mě nezbylo. Ani peníze, ani čas, energie, pozornost.

• Citovat
  • Upravit
5879
30.10.22 22:02
@Anonymní píše:
Já jsem taky dřív už jezdila na koni, ale sestru vždycky podporovali víc, tak se dostala na mezinárodní závody. Vždycky mi ale řeknou že „teď je to v práci horší, to snad chápeš, vydrž, pak ti taky něco koupíme“. S čímž bych problém neměla, to se stát může, jenže jednak mi to říkají už několik let pořád dokola, druhak to vždycky řeknou ale pak stejně koupí třeba bratrovi k Vánocům dárek za 20 000. A já si prostě skoro celý život připadám odstrčená, že na mně nezbylo, že dostanu jen to co zbyde po ostatních (jo, jsem nejmladší). Jo, závidím sourozencům. Protože prostě vidím že na tom jsou mnohem líp a já jsem ten kdo musí věčně čekat jestli náhodou nebude někde nějaký zbyteček i pro mně.

Uvědomuješ si kolik lidí by chtělo studovat a nemůže si to dovolit(obzvlášť v zahraničí)? Platí ti školu, dávají ti peníze, projev trochu vděčnosti a přestaň myslet na soudy. Pokud ti to přijde málo, tak si prostě začni vydělávat tolik, aby sis to mohla platit ze svého. Nebo myslíš, že po studiu ti rodiče koupí vilu, auto a dají ti dost peněz na to, abys nikdy nemusela pracovat? Začni teď, třeba v něčem co studuješ a mohla bys v tom po studiu pokračovat. Znala jsem holku, které rodiče odmítali platit soukromou střední školu, ale ona na ní chtěla, takže si celý prázdniny vydělávala na roční školné+ mohla brát brigády při studiu, jelikož to bylo dálkové studium. U tebe už se jedná o univerzitu a stejně nepřemýšlíš jak se pomalu stavět na vlastní nohy. Kolik studentů VŠ v ČR při studiu pracuje. Už nejsi malé dítě, kterému rodiče odmítli koupit koníka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.10.22 22:14

S tím soudem jsem to asi přehnala, jo. Jenom mně to napadlo jako třeba varianta, protože mi přijde že nevím kudy kam. Stejně bych to k soudu asi nedala ani tak. Ale prostě já už nevím jak bych to s nima měla komunikovat, a hlavně mě taky není příjemný se pořád doprošovat peněz. Ale mám teď zkoušky, práci teď nemám tak pořád hledám, a do toho pak počítám peníze, jestli si můžu jít jednou ven na večeři s kamarády, nebo bych pak už neměla co jíst. A taky nechci být pořád zalezlá doma a s nikým se nebavit když jsem si konečně našla někoho s kým si rozumím. Jenom prostě nevím jestli je jiná cesta, nebo co mám dělat, nebo jak se teda smířit s tím že fakt nikdy nic víc mít nebudu.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna