Výživné pro studenta VŠ

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5592
27.10.22 14:02
@safina píše:
Tak jasně, že není správné dělat rozdíly. Ale není to nijak vymahatelné, o to jde.
Navíc holka neví, kolik rodiče vydělávají, asi ani netuší, jaké mají náklady, ale jistě ví, že sourozenci mají více. Podle mne je nejpravděpodobnější, že má holka akorát velký oči. Ale i kdyby neměla, rodiče nepřinutí, když nechtějí.

Tak to se můžeme dohadovat, jak to u zakladatelky je :think:…
Já jsem to psala spíš tak jako obecně než přímo na zakladatelku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3792
27.10.22 14:05

Máš nárok na 14-22% příjmu každého z rodičů. Konkrétní % určí soud.
Jinak ty kecy tady… Absolutně nesouhlasím. Dítě by mělo mít stejnou životní úroveň jako rodiče. Pokud sami chodí na golf, mají sport, samozřejmě, zaplatit i dítěti :roll: ale ono to asi nebude úplně jednostranné, proč sourozenci dostávají víc… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
27.10.22 14:07
@Anonymní píše:
Dobrý den,
jdu si sem pro radu, protože vůbec nemám ponětí jak výživné vlastně funguje. Situace je taková že jsem teď v prvním ročníku na univerzitě (v zahraničí). Problém je ten, že mi rodiče neplatí tolik peněz, kolik bych potřebovala. Školné neplatím, rodiče mi platí bydlení, to není problém, s tím že chci jít do zahraničí studovat věděli a pomohli mi. Neplatí mi ale dost na jídlo, takže si musím doplácet ze svých. Což by nebyl tolik problém kdyby ty peníze fakt neměli, ale mám 2 sourozence taky studenty VŠ (taky v zahraničí) a platí jim mnohonásobně víc než mě. Já si teď nemůžu ani platit sportovní aktivity, kterým bych se chtěla věnovat, protože na to nemám a rodiče mi přispět nechtějí. Na co mám nárok jako student? Jak se to vůbec dá řešit? Musí mi platit podobně jako sourozencům, nebo mi musí zajistit bydlení, jídlo, oblečení atd. a pak už je jen na nich co navíc mi dají? Protože bych byla ráda kdyby mi přispěli na sport, není nejlevnější tak mi to brigáda nepokryje. Ale sourozencům platí mnohem víc, tak mě zajímá zda si můžu nějak nárokovat trochu víc. Jinak rodiče jsou manželé a žijí spolu, oba pracují. Nevím kolik vydělávají, ale úplně málo to není (vidím co si můžou dovolit). Jak by se to pak vůbec řešilo přes soud?Snnad jsem se vyjádřila jasně, vůbec se v tomto neorientuju, tak nějak jsem doufala že to nikdy nebudu potřebovat. Děkuju za jakékoliv rady.

Proč mi tahle anonymní připadá stejně fňukající, jak tahle anonymní?
 https://www.emimino.cz/…slet-479119/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32615
27.10.22 14:09

@Sisika9 Ale pokud jsou ty sourozenci tři, tak jim těžko můžou dát 66 % svého příjmu, ne? A pokud chodí rodiče na golf, tak ať si chodí, vydělali si na to…nikde není psáno, že musí nadstandardně podporovat i svoje děti…peníze na studia dostává…na zábavu už je to fakt mimo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
95
27.10.22 14:11

Rodiče vždy měli peníze, sponzorovali starší sestru protože je věčný nemakačenko ale ani ve snu by mě nenapadlo po nich chtít to, co chceš ty. Platili mi ubytování, dávali mi almužnu na jídlo a na ostatní jsem si musela vydělat sama. Možná ani tolik nemusela jako chtěla. Tvůj přístup mi přijde ujetý, jdi brigádovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2455
27.10.22 14:14

A proč tobě dávají míň? Není to tím, že mají sourozenci dražší/těžší školu? On je rozdíl studovat mezinárodní vztahy na provinční univerzitě v Dánsku, nebo soukromé škole ve Švajcu a raketovou vědu na MIT. :nevim: Nebo ty jsi nějak neoblíbené, problémové dítě? Studuješ na první škole?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2559
27.10.22 14:16

To, že jeden ze sourozenců má pocit, že rodiče nejsou spravedliví, ještě neznamená, že je to pravda.
Pokud umožnili všem sourozencům studium v zahraničí a platí ubytování a jídlo, tak mi to přijde značný nadstandard.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.10.22 14:33

Díky za odpovědi. Mně posílají 400 Eur (náklady jsou tu dražší než v ČR), sourozencům každému minimálně 700 Eur. Každý jsme v jiné zemi, jeden z nich je třeba v hlavním městě, tak beru že náklady jsou dražší. Bydlení platí každému rodiče, takže to v tom zahrnuto taky vůbec není. S placením škol rodiče nikdy problém neměli, když vidí že to má smysl tak na vzdělání nešetří, s tím že můžu jít klidně do zahraničí a podpoří mě v tom přišli i oni sami. Zas taky nechci kydat jen špínu, vím že to není samozřejmost a jsem jim za tuhle možnost vděčná. Já rozhodně netrvám na tom že musíme dostávat všichni úplně přesně stejně, ale spíš tak nějak rovnocenně. Ale když jim zaplatí dalších 200 Eur na měsíc jen na výlety a mně nevyslyší když je požádám o víc, tak mně to docela mrzelo. Spíš že když tak různě čtu o výživném pro nezletilé děti, tak se vždy zmiňují koníčky, ale chápu že to je jiná situace, jen mě napadlo zda se tady k tomu třeba taky může příhlížet. Jen mě to prostě mrzí když jsem na brigádě a vidím jak si sourozenci jezdí na výlety. A rozhodně to není tak že rodiče platí jen dětem a jim nezbyde, taky se sami věnují sportu, jezdí spolu na výlety. Jen pokud vím tak bych měla mít nárok na podobnou životní úroveň. Ale když jsem je požádala o víc, tak mi řekli že mi to musí stačit. Tak zkouším zda by nebyla nějaká možnost, protože by mi to mimo jiné pomohlo i třeba s psychikou.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.10.22 14:42

Já rozhodně nechci jen fňukat, chodím na brigády, chodila jsem i předtím takže mám i něco našetřeného, jenom mně prostě mrzí když vidím že jim platí sporty a na mně už „nezbyde“. Snažila jsem se o tom s nimi mluvit, řekli mi že je to teď horší v práci a že toho teď moc udělat nemůžou. Proti tomu nic nemám, chápu že to se stát může, ale pak zase sestra jede na mezinárodní závody, tak mně to prostě mrzí, nebudu tvrdit že s tím jsem naprosto v pohodě. Ale chápu že tu chybí i pohled z druhé strany.

• Citovat
  • Upravit
32615
27.10.22 14:50
@Anonymní píše:
Já rozhodně nechci jen fňukat, chodím na brigády, chodila jsem i předtím takže mám i něco našetřeného, jenom mně prostě mrzí když vidím že jim platí sporty a na mně už „nezbyde“. Snažila jsem se o tom s nimi mluvit, řekli mi že je to teď horší v práci a že toho teď moc udělat nemůžou. Proti tomu nic nemám, chápu že to se stát může, ale pak zase sestra jede na mezinárodní závody, tak mně to prostě mrzí, nebudu tvrdit že s tím jsem naprosto v pohodě. Ale chápu že tu chybí i pohled z druhé strany.

A když se rovnou zeptáš, proč dostáváš méně než sourozenci, tak co to řeknou? To, že tě mrzí, že nemáte všichni stejně, to chápu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.10.22 14:52
@Anonymní píše:
a jaký máš vztah s rodiči, máš je vůbec ráda, respektuješ je? Jako sorry, ale nedokážu si představit, že bych za tohle co píšeš, vůbec uvažovala nad tím, dát rodiče k soudu, to je už prostě jen tvoje rozežranost. Moji rodiče na tom taky nikdy nebyly špatně, ale já si všechno na VŠ platila sama, krom ubytka a stravy (bydlela jsem u rodičů),ale oblečení, zábava, sporty, vše jsem si cálovala ze svého. V dospělosti rodiče taky pomáhali sourozencům, protože to potřebovali mnohem víc než já, ale nikdy by mě nenapadlo jim za to vystavovat účet a cítit se ukřivděně. Ber to jak to je a pracuj sama na sobě, seš dospělá, nespoléhej se pořád na ostatní, oporu finanční máš víc než dobrou. Peníze nestojí za rozkol v rodině, nikdy!

Příspěvek upraven 27.10.22 v 17:47

• Citovat
  • Upravit
32615
27.10.22 14:54
@Anonymní píše:
@Anonymní píše:
a jaký máš vztah s rodiči, máš je vůbec ráda, respektuješ je? Jako sorry, ale nedokážu si představit, že bych za tohle co píšeš, vůbec uvažovala nad tím, dát rodiče k soudu, to je už prostě jen tvoje rožežranost. Moji rodiče na tom taky nikdy nebyly špatně, ale já si všechno na VŠ platila sama, krom ubytka a stravy (bydlela jsem u rodičů),ale oblečení, zábava, sporty, vše jsem si cálovala ze svého. V dospělosti rodiče taky pomáhali sourozencům, protože to potřebovali mnohem víc než já, ale nikdy by mě nenapadlo jim za to vystavovat účet a cítit se ukřivděně. Ber to jak to je a pracuj sama na sobě, seš dospělá, nespoléhej se pořád na ostatní, oporu finanční máš víc než dobrou. Peníze nestojí za rozkol v rodině, nikdy!

Rozkol v rodině dělají rodiče, pokud dávají víc peněz dvěma dětem ze tří…to prostě cítí jako nespravedlnost a je to celkem pochopitelné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.10.22 14:54

K soudu fakt nechoď. Nejen že zničí veškerý vztahy co máte, ale ještě k tomu budeš dostávat o mnoho míň. A to je vlastní zkušenost…

• Citovat
  • Upravit
ludmilaadamkova
27.10.22 14:59

@Sisika9

Takže reálne jsou povinni odvést všem dětem dohromady 66 procent toho co vydělají? To mi přijde jako totální hovadina.

• Citovat
  • Upravit
3792
27.10.22 15:03
@Monchichik píše:
@Sisika9 Ale pokud jsou ty sourozenci tři, tak jim těžko můžou dát 66 % svého příjmu, ne? A pokud chodí rodiče na golf, tak ať si chodí, vydělali si na to…nikde není psáno, že musí nadstandardně podporovat i svoje děti…peníze na studia dostává…na zábavu už je to fakt mimo…

Ne nadstandardně. Ze zákona mají děti nárok na stejnou životní úroveň jako rodiče. A zákon je minimum morálky. Jako pokud koníček považuješ za něco nadstandardního tak by mě teda zajímalo v jakém slumu žiješ :roll: A ano, pokud je dětí víc, bude to to nižší %.
Nechápu tuhle zrůdnost emimina, že z mimina se může každý po****, ale jakmile je dítěti 18, tak ho vykopneme s kůrkou chleba :pocitac: vždycky si říkám, jaké mají asi vztahy v rodině, když takhle přemýšlí :nevim:

Příspěvek upraven 27.10.22 v 15:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna