Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
A jak jsou holky staré? Pro nás je to novinka od září a dost se obávám těch provozních věcí, protože s ex není žádná domluva.
10 a 5. Provoz docela jde. Finance horší, ale čert to vem. Pro mě nejhorší je, když vidím, že ty děcka mají kvůli tomu nějaké nepohodlí - zapomene se něco do školy, 2 různé režimy. Dnes třeba večer pláč, že ještě k tátovi nechtějí a stýská se jim po mně
Ale vím, že jsou tam spokojené, tatínka milují, on se stará. Ale prostě prý maminka je maminka. Tohle mi vždy ženě slzy do očí.
Je to hrozný, střídavku bych nikdy sama od sebe nechtěla. A s malými dětmi bych to nedala vůbec. Jsem ráda, že tenkrát ex neprojevil zájem, až teď po 6 letech a to je jim 12 a 14, takže docela velcí. Už to tedy není o tom stýskání z jejich strany. Nic ale nezapomínají, učení mají vesměs ve škole ve skříňkách a jinak mají vše i u otce. Akorát s ním je to hrozný..Jak finance horší, jako domluva?
No u nás to bylo těžké. Také se mi do střídavky nechtělo. On to hrozně tlačil. Vím, že mít je v péči já, tak bych měla peklo - blbé hadry, blbé boty, blbě škola. To je jeho styl. Takže proto střídava. On je děsná povaha co se týče peněz. Pořád se snaží mě na všem ošulit. Kde mě může podělal o nějakou stovku, tak hned… Takže třeba za ty 2 roky už jsem cvakla cca 40 000 víc než on. 🙄 Taky mají vše dvojitě. Ale třeba věci do školy komplet převážíme, skříňku nemají. Věci do kroužků - dresy, hudební nástroj, noty.
Mye péči společnou, jsou o kus víc se mnou. Ale jsem s nimi skoro denně, často chodí po škole ke mně a táta si je vyzvedne cestou z práce. Za mne vcelku fajn. VYCHÁZÍME dobře, chce to tedy dost tolerance a nadhledu.
A vy nemáte alimenty soudně? Ale asi jde o to, co se platí mimo, viď. Z toho mám právě strach, jak to bude. Můj ex je taky na hlavu, to tak asi všichni.
Jinak tedy věci na kroužky si taky převážejí, to jo..
@Lama Lama Jj, to je super, když to klape. No, já se snažím, tolerantní jsem až na půdu, ale ex a jeho ego
Nějak se mnou nekomunikuje. ![]()
S financemi jde o věci mimo výživné. Že se třeba domluvíme, že zaplatím kroužky a on mi pak pošle určitou sumu a nepošle. Odečty na daních na děti, odečet školkovného. Já vím, že časem to vypiluji tak, že tem situacím předejdu, ale zatím vždy něco vymyslí. ![]()
My vycházíme dobře, jen když je vše podle něho. Když já mu vycházím vstříc - výměna víkendů, prázdnin apod. Ale jako náhle chci něco já po něm, nebo se mi jeho požadavek nehodí ( už máme plány, dovolenou, návštěvu…) tak začíná vydírat, jak mi na dětech nezáleží a jiné…
Ale tohle ani řešit nechci. Spíš z pohledu dětí. Jak jim to ulehčit a tak. ![]()
Není tady treba někdo, kdo ve střidavce vyrůstal?
Zatím prekvapive zadne " tragedie" te " hrozne stridavky", " znicene deti", jen bezne provozni veci a rozdilne pohledy od prevazne anonymnich uzivatelu. ![]()
Jako matka mám ve střídačce třeťáka, vybral si školu i táty, což je 150 km.. zvladame v Klidu, mame mobily, denní kontakt atd.. jako macecha mám nevlastního pataka, tady je jediné štěstí, že bydlí 5 km od nás, protože zapominani je naprosto běžné
takže teď už si pro věci zvládne zajet sám. Já to nemam soudně, a ex se vždycky domluvíme, vycházíme si vstříct téměř v čemkoliv, alimenty žádné, náklady na školu, a záliby hradime napůl. Fungujeme takhle 3 roky. U nevlastního byly velké soudní boje, střídačka je kompromis po roce mediace. Je to takhle už cca 7 let. Dřív od sebe bydleli dál. Ale dítě jedna škola, dřív školka. Vše mají soudně, i přesně daný čas vyzvednutí, vzájemné alimenty atd.. co jsem tu já, tak fungujeme na bázi dohody. Já s mamkou dokážu domluvit spoustu věcí, což oni dva nedokázali. Takže se to celé dost uvolnilo
děti to teď berou v klidu
obě..
@ondrej190 píše:
Zatím prekvapive zadne " tragedie" te " hrozne stridavky", " znicene deti", jen bezne provozni veci a rozdilne pohledy od prevazne anonymnich uzivatelu.
Jestli to bylo mysleno tak, že čekám, až tady budou všichni psát, jak je to hrozné, tak se uklidni, jsi na omylu.
Byl jsi ve střídavce? Zažil jsi ji? Jak můžeš vědět, že to ty děcka neničí? Moje děti jí mají, nehodlám na tom nic měnit, ale ráda si přečtu postřehy a zkušenosti jiných. Předal jsi nám nějakou zkušenost ve svém příspěvku?
@cverunka Já si myslím, že nejvíc děti ničí konflikt rodičů a vzájemný nerespekt. POkud cítí, že jeden rodič respektuje druhého, neustále mu nepřehazuje, že je to bídák, co všechno dělá špatně, tak se to dítě srovná se situací snáz. I s rozdílným výchovným prostředím.
@Lama Lama píše:
@cverunka Já si myslím, že nejvíc děti ničí konflikt rodičů a vzájemný nerespekt. POkud cítí, že jeden rodič respektuje druhého, neustále mu nepřehazuje, že je to bídák, co všechno dělá špatně, tak se to dítě srovná se situací snáz. I s rozdílným výchovným prostředím.
Tak tomu se vyhýbám, myslím. Neočerňuji, naopak když se dětem k němu zrovna nechce, podpořím ho, že se na ně tatínek těší a má je rád… Svoje frustrace si vyleju na sportu, či s kámoškou nad sklenkou vína. Na děti záměrně nepřenáším.
Hezký večer. Čistě povídací diskuze pro ty, co mají zkušenosti se střídavou péči z jakéhokoli pohledu - otec, matka, macecha,… Jak zvládáte vy, jak děti? Co je pro vás nejtěžší? Postřehy, zlepšováky, ale třeba i vtipné historky. Ideálně i pohled někoho, kdo už má děti odrostlé -jak zpětně všechno hodnotíte vy i děti? Mám ve střídavce 2 holky. Zatím necelé 2 roky s jsou prostě situace, které nejsou jednoduché. Dnes to na mě trochu padlo…