Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Anonymní píše:
Dobrý večer,
zajímal by mě váš názor na situaci a případně rady co mám dělat a jak se k věci postavit.
Je mi 18 let a ze zdravotních důvodů- psychické problémy jsem přerušila studium, nedokážu se učit propadla jsem a na opravky se nedokázala naučit. Chodím necelý rok k psycholožce, pár měsíců na psychiatrii beru antidepresiva. Zabírají nejsem úplně nefunkční, ale tu školu jsem prostě nedávala i když jsem se snažila. není to tím, že by mě to nebavilo, chci dostudovat, nechci měnit školu ani obor, není to žádná echt těžká škola v prváku a do poloviny druháku jsem byla prospěchově průměrná.
Teď mám doma problém s mámou. Je toho názoru, že budu buď pracovat, nebo studovat, ale nebudu doma jenom tak. Studovat nejsem schopná a práci, kterou mohu vykonávat se základkou bez nějakých extra dovedností vzdělání a praxe nevydržím psychicky ani fyzicky. Zkoušela jsem to - brigáda v hospodě vydržela jsem to pár týdnů a prostě celkově nemůžuPotřebuju čas na to se dát dohromady, uzdravit se a dodělat školu.
Mám alimenty od táty 7000,–kč domluvily jsme se, že tento školní rok mi zatím bude platit a dál se uvidí. Bydlím s mámou a ta chce abych se zaměstnala, dokud nezačnu znova studovat a nebo jí odevzdávala celé alimenty a ona mě z nich bude živit, nebo že mi bude taky dávat výživné a já jí budu platit nájem, podíl na energiích, svoje jídlo, drogerii a prostě všechnoAlimenty od mámy by vzhledem k jejímu příjmu dělaly asi 4500,–kč a s 11 500,–kč pokud si bude máma inkasovat jako od cizích vše do koruny fakt nevyjdu. Dávat mámě celé alimenty a čekat co mi uštědří mě fakt ponižuje a na psychice mi to nepřidává
Ona se ale úplně zasekla a dokola mi tvrdí, že když můžu trávit čas s kamarády, cestovat po zahraničí, byla jsem v poslední době 2× na kratším pobytu v zahraničí, tak jsem se mohla i učit tak, abych se na škole udržela. Fakt nemohla věřte mi
Co mám dělat?
tak já mámu chápu. Platíš si zdravotní?
@Anonymní píše:
Dobrý večer,
zajímal by mě váš názor na situaci a případně rady co mám dělat a jak se k věci postavit.
Je mi 18 let a ze zdravotních důvodů- psychické problémy jsem přerušila studium, nedokážu se učit propadla jsem a na opravky se nedokázala naučit. Chodím necelý rok k psycholožce, pár měsíců na psychiatrii beru antidepresiva. Zabírají nejsem úplně nefunkční, ale tu školu jsem prostě nedávala i když jsem se snažila. není to tím, že by mě to nebavilo, chci dostudovat, nechci měnit školu ani obor, není to žádná echt těžká škola v prváku a do poloviny druháku jsem byla prospěchově průměrná.
Teď mám doma problém s mámou. Je toho názoru, že budu buď pracovat, nebo studovat, ale nebudu doma jenom tak. Studovat nejsem schopná a práci, kterou mohu vykonávat se základkou bez nějakých extra dovedností vzdělání a praxe nevydržím psychicky ani fyzicky. Zkoušela jsem to - brigáda v hospodě vydržela jsem to pár týdnů a prostě celkově nemůžuPotřebuju čas na to se dát dohromady, uzdravit se a dodělat školu.
Mám alimenty od táty 7000,–kč domluvily jsme se, že tento školní rok mi zatím bude platit a dál se uvidí. Bydlím s mámou a ta chce abych se zaměstnala, dokud nezačnu znova studovat a nebo jí odevzdávala celé alimenty a ona mě z nich bude živit, nebo že mi bude taky dávat výživné a já jí budu platit nájem, podíl na energiích, svoje jídlo, drogerii a prostě všechnoAlimenty od mámy by vzhledem k jejímu příjmu dělaly asi 4500,–kč a s 11 500,–kč pokud si bude máma inkasovat jako od cizích vše do koruny fakt nevyjdu. Dávat mámě celé alimenty a čekat co mi uštědří mě fakt ponižuje a na psychice mi to nepřidává
Ona se ale úplně zasekla a dokola mi tvrdí, že když můžu trávit čas s kamarády, cestovat po zahraničí, byla jsem v poslední době 2× na kratším pobytu v zahraničí, tak jsem se mohla i učit tak, abych se na škole udržela. Fakt nemohla věřte mi
Co mám dělat?
No a ty si to tedy představuješ jak? Nebudeš ani studovat, ani pracovat a máma tě bude živit a vydržovat, dokud se „neuzdravíš“?
Plně souhlasím s mámou. Nikdo tě nenutí pracovat na plný úvazek, ale jako na pár hodin týdně bys mohla jít, prodávat salámy nebo uklízet snad zvládneš.
nebo jako chceš bejt doma, mít 11500 jen na kamarády a nepřispívat nic?
Asi by to chtělo slyšet i názor druhé strany. Mně by se asi dlouhodobě taky nechtělo živit dospělé dítě, které na jednu stranu nemůže studovat/pracovat, ale na druhou zvládá výlety do zahraničí a za kamarády
Nechci ti křivdit, ale takhle z vnějška bych spíš stála na straně tvé mámy.
A co čekáš, že se budeš válet doma s psychickými problémy, cestovat si a máma tě bude živit a ubytovávat zadarmo. A ty si necháš od táty alimenty jako kapesné a cestovné? Víš kolik dneska všechno stojí. Nestuduješ, tak jdi do práce nebo alespoň na brigádu. Máma má pravdu. Takový dáreček bych tedy chtěla doma mít.
I tatínek ti může přestat platit alimenty když už nestudujes. Jsi fospepa, začni se tak chovat. Jo, když můžeš chodit s přáteli ven a jezdit na dovolený tak můžeš i makat… pokud je to s tebou opravdu tak špatné tak ti doktorka může napsat neschopenku. Ale k ničemu ti nebude, když nemáš oddělano. Uvědom si taky, té nyní musíš platit zdravotní…
Nevím co máš za nemoc ale tím, že budeš sedět doma, se to nezlepší. Jenom maž do práce.
Ty jo, ty máš ale drzost. Debužírovat si za sedm tisíc a lítat si po venku s kamarády. Jako pokud jsi nemocná budiž, ale uvědom si, že chceš, aby tě matka živila, alimenty od otce si utrácíš za zábavu a chceš, aby tě defakto krmila a ubytovala a máš tu drzost si myslet, že bys jí enměla minimálně většinu z těch 7000 dát. Já celkem věřím, že jsi psychicky nemocná, protože tvůj pohled na věc je úplně mimo a totálně sebestředný.
Poslala bych tě k otci, ať si tě živí sám.
@Netopýr1 píše:
Plně souhlasím s mámou. Nikdo tě nenutí pracovat na plný úvazek, ale jako na pár hodin týdně bys mohla jít, prodávat salámy nebo uklízet snad zvládneš.nebo jako chceš bejt doma, mít 11500 jen na kamarády a nepřispívat nic?
pokud půjdu pracovat táta mi bude platit jenom nějakou poměrnou částku- prostě mi z alimentů strhne to co si vydělám, takže ve výsledku i kdybych šla někam na poloviční úvazek, tak mi táta už nebude platit nic a máma samozřejmě taky nic. A z polovičního úvazku rozhodně nevyjdu, když budu muset mámě platit nájem a vše do koruny
@Anonymní píše:
pokud půjdu pracovat táta mi bude platit jenom nějakou poměrnou částku- prostě mi z alimentů strhne to co si vydělám, takže ve výsledku i kdybych šla někam na poloviční úvazek, tak mi táta už nebude platit nic a máma samozřejmě taky nic. A z polovičního úvazku rozhodně nevyjdu, když budu muset mámě platit nájem a vše do koruny
Ale vyděláš si to sama a nebudeš viset někomu na krku, jestli ti tohle nestačí, tak jsi fakt mimo.
@Anonymní píše:🤣 nejen nemocná. Taky vychcana jak dira do sněhu.
Mamka ti dala dvě možnosti, které jsou podle mě fér. Napadá tě ještě nějaká třetí možnost, kromě té, že se necháš živit od mámy a alimenty od táty si necháš pro svou potřebu, což by ti samozřejmě vyhovovalo nejvíc? Zkus mamce navrhnout nějakou jinou alternativu.
Sdílím názor, že pokud jsi schopná trávit čas s kamarády a jezdit do zahraničí, tak asi ta nejakutnější fáze nemoci je snad díkybohu za tebou a dalo by se postupně začít na sobě pracovat.
Práce v hospodě je určitě na psychiku náročná, to bych v tvém stavu ani nezkoušela, pokusila bych se najít něco méně drsného, třeba doplňování zboží, roznášení letáků apod. Myslím, že by tvojí mamce úplně stačilo, kdyby viděla snahu. Pokud máš třeba problém se na práci jít vůbec zeptat, tak popros mamku, ať ti pomůže. Určitě i takový krok dopředu ocení. Držím palce, ať jsi brzy zdravá!
Urychleně se vrať nohama na zem. Je ti osmnáct, školu jsi ukončila a děkuj za to, že ti otec bude alimenty platit dál. Teď už máš nárok jen na to, aby jsi šla pracovat a živila se sama. Fakt nemůžeš čekat, že tě rodiče budou donekonečna sponzorovat.
Brigádu, jako úklid, určitě zvládneš. K tomu můžeš docházet k psychiatrovi. Školu bych ti doporučila spíše dálkově, bude to menší zátěž.
A individuál by ve škole domluvit nešel? Před mateřskou jsem pracovala ve školství dost let a se správným papírem od lékaře jde všechno možný a v zákoně je podpora pro žáky/studenty se spec. vzdělávacími potřebami zakotvená dobře a škola by měla vyjít vstříc. Pokud jsi v péči psychiatra, zkus se informovat o možnostech. Přerušení školy je za mě až krajní řešení…
Já teda tvojí mámu naprosto chápu. Co hodláš dělat, když nebudeš chodit do práce ani do školy? Co budeš celý dny dělat? Naopak si myslim, že to tvýmu stavu akorát přitíží, když budeš akorát lelkovat. Jsi dospělá, tak se tak i chovej.
Dobrý večer,
Potřebuju čas na to se dát dohromady, uzdravit se a dodělat školu.
Alimenty od mámy by vzhledem k jejímu příjmu dělaly asi 4500,–kč a s 11 500,–kč pokud si bude máma inkasovat jako od cizích vše do koruny fakt nevyjdu. Dávat mámě celé alimenty a čekat co mi uštědří mě fakt ponižuje a na psychice mi to nepřidává 

Teď mám doma problém s mámou. Je toho názoru, že budu buď pracovat, nebo studovat, ale nebudu doma jenom tak. Studovat nejsem schopná a práci, kterou mohu vykonávat se základkou bez nějakých extra dovedností vzdělání a praxe nevydržím psychicky ani fyzicky. Zkoušela jsem to - brigáda v hospodě vydržela jsem to pár týdnů a prostě celkově nemůžu
Mám alimenty od táty 7000,–kč domluvily jsme se, že tento školní rok mi zatím bude platit a dál se uvidí. Bydlím s mámou a ta chce abych se zaměstnala, dokud nezačnu znova studovat a nebo jí odevzdávala celé alimenty a ona mě z nich bude živit, nebo že mi bude taky dávat výživné a já jí budu platit nájem, podíl na energiích, svoje jídlo, drogerii a prostě všechno
Co mám dělat?