Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všichni, potřebuji poradit, jak byste postupovali. 🙏🏼 Syn je v druhé třídě, kde je hodně kluků a celkově se tam dost perou a nemám pocit, že by to někdo řešil nebo tam byl dostačující dozor. Včera přišel syn od tatínka s tím, že mu ve škole spolužák vzal klobouk, on ho čapnul, dal bokem a spolužák ho za štípnul do krku, pak šel do penálu, vyndal nůžky a začal ho bodat do ruky. Chápu, že se kluci perou, a že syn není výjimka, ale tohle mi přijde naprosto přes čáru! 🙈 Celý den mi bylo zle z toho, že kluk v druhé třídě má v hlavě, že do někoho bodat je OK
a příště bodne jinam, vezme si něco ještě ostřejšího nebo cokoliv..🙈 synovo ranky jsem vyfotila a napsala učitelce, ex manžel to řešit nechce 🤷🏻♀️ a všichni dělají, že se nic nestalo. A já se ptám přeháním to, když si myslím, že by se to mělo řešit víc? 🙏🏼
Příspěvek upraven 01.11.25 v 10:21
To jsou ty slavné hry. Týden zpět jsem slyšela kolegyni, jak řešila kluky. Jeden druhému říkal, že půjdou na bitku. Jsou to prvňáci. Oni se neumí bavit o ničem jiném, než je bití, vraždění, střílení. Používají slova, která jsou v hrách, jména postav.
@BarbaraSteff píše: Více
a byla jsi s ním u lékaře? jak moc hluboké to bylo? trvala bych minimálně na řešení s učitelkou, ředitelkou a rodiči žáka. Pokud se ta stopka neudělí zavčas, nedojde mu, jaký problém to je…
To bych určitě řešila s ředitelkou, učitelkou a rodiči kluka.
Ex to řešit nechce a zakladatelka nemůže vědět, jestli se to řeší ve škole - tvrzení, že „to nikdo neřeší“ je podloženo čím? Nevěřím, že by učitelka neřešila takovou situaci s hříšníkem a jeho rodiči - jen to nebude troubit do světa, vzhledem k tomu, že nesmí nic šířit, a to ani rodičům „postiženého“. Těm max oznámí, že se to řeší.
A ač rozhodně není správné do někoho bodat, tak druhák zcela jistě nemá v penálu ostré nůžky (to tužka bývá nebezpečnější). Dohled samozřejmě ve třídě nebo na chodbě je, to si nikdo nelajzne, zvlášť u třídy prťat, o které se ví, že tam jsou potíže.
@Keyllah u lékaře jsem nebyla, dostal se ke mě v pátek v 15.30 a sama jsem nevěděla, jak postupovat. Škola mě nijak neinformovala, prý se na to jen podívali a vynadali jim, že se nemají prát. Ani nevím, zda to někdo ošetřil, večer mu to zčervenalo kolem ranky, a teď ještě spinká, tak snad to bude OK. 🙏🏼 Foto přikládám.
Kdyby se jen nějak požduchali, tak ještě budiž. Ale takto? Rozhodně řešit ve škole, s rodičema toho kluka co bodal, ať z toho nese následky. Je to otázka času, kdy udělá něco horšího.
Kdyby na ulici někdo na někoho vytáhl nůž nebo nůžky a ohrožoval někoho nebo bodnul, taky by se to řešilo!
Oznámit ve škole, nahlásila bych, že otec to řešit nechtěl, proto zdržení, ale mělo se to řešit hned.
Ty jo to je síla, s tím bych šla k doktorovi, to bude možná i na nějaký steh aby mu tam nezůstala velká rána a nezanitilo se to. A v pondělí bych hned naběhla do školy.
@neumisa tím, že mě nikdo neinformoval a třídní ani nereagovala na zprávu? Třeba jim křivdím a řešit se to bude, ale obecně s nimi mám spíš tu zkušenost, že věci nechávají být, jen aby měli prostor se nasvačit. 🤷🏻♀️ Kluci se tam mlátí tak, že jim teče krev z nosu a dozor tam není. Už v první třídě mě překvapilo, že tam jsou sami, co si pamatuji já, tak tam vždy někdo byl.
A o tu tužku mi právě jde - proto píšu :,, vezme něco ostřejšího,,. Nebo někomu vypíchne oko, bodne do zátylku, cokoliv. Jde mi jen o to, zda byste to taky řešili nebo neřešili. 🤷🏻♀️
počítám, že dítě bylo v tu dobu v péči otce a ten informován byl.
Děti v 1. - 2. třídě jsou jako zvířátka, řeší spoustu rozporů silou. A ne, prvňáci se bez dozoru opravdu nenechávají. To ti učitelka řekla, že je nebude hlídat, aby se mohla nasvačit? Protože jinak nevíš, jestli nedozorovala třeba z chodby. Krvácení z nosu je záležitost jedné dobře usazené rány, tomu nezabráníš, ani když v té třídě budeš sedět.
Příspěvek upraven 01.11.25 v 07:31
Ledacos neřeším. Jako matka bych toto řešila. Není v pořádku, že má potřebu někoho atakovat. Minimálně je ve škole metodik. Bohužel málo škol má psychologa.
Nenechat agresi stupňovat, procházet, že je ok.
v pondělí bych napsala paní učitelce, ředitelku dala do kopii, a dotázala se jí, jak si představuje další postup a řešení a znovu bych přiložila foto s tím, že trvám na oficiálním řešení školy a počkala bych, co oni na to a podle toho bych řešila dál…
těch dírek tam má víc a některé vypadají ošklivě…v pondělí bych zašla na kontrolu k lékaři a vše bych mu řekla, aby existoval do budoucna lékařský záznam…a klidně učitelce / ředitelce do zprávy připiš, že jste vyhledali lékařské ošetření a vše zadokumentovali…
@Keyllah píše: Více
ano, s tímto postupem souhlasím. Pro jistotu.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.