Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Není to věkem paní učitelky, když starší dcera do školky nastoupila, byly tam i předdůchodové paní učitelky a jsou úžasné…dětem se věnují, jsou spravedlivé…aley s žádnou paní učitelkou problém nemáme, znala jsem je a proto si školku vybrala…ty co nastoupily později jsou skvělé, milé, s dětmi to umí…tak uvidíš, jestli si to sedne…ale divoké dítě, které dělá v kolektivu problémy, asi nikdy nebude oblíbené, ani dětmi, ani paní učitelkou…
O hračky se neděli, u stolu při jídle nesedí, do dětí strká, lítá po třídě a nejvíc mě dojalo, že kope do dveří, když se mu něco nelíbí. Ani se učitelce nedivím, že není celá šťastná z toho, že ho tam bude muset vychovat. Protože doma jste to evidentně nezvládli.
No a co postupná adaptace?
U nás byla školka v pohodě. První měsíc bez problémů. Ale pak zničehonic zásek a nechtěla tam. Jednou jsem to zkusila na sílu a bylo to zlý. Tak pak jsem tam třeba 3/4 hodinky byla s dcerou u stolečku a tvořily jsme. No a po týdnu jsem ji jen dovedla ke stolečku a mohla jsem odejít. Bylo toho na nic moc, velké změny a je dost citlivá. Do teď… má dny, kdy je úplně úžasná, posleche a pak jsou dny, kdy je úplně všechno špatně a zvlášť když není po jejím. ![]()
@mokkk To není nutné.
Věřím tomu, že doma se může chovat v pohodě, ale v jiném prostředí a s pro něj jinými lidmi se chová vznětlivě a nevhodně. Od usměrnění tan také ty učitelky jsou. Dcera taky je divočejší povahy, ale s učitelkami jsme o ní hodně mluvily, zajímaly se, co jí v takových chvílích pomáhá a byl vidět zájem o to, aby se v pohodě adaptovala.
A ostatní rodiče zažívají s paní učitelkou to samé? Pokud jste jediná a nikdo jiný s ní problém nemá, tak bohužel ta chyba nebude (jen) na její straně. Jestli je synek divoký i doma, tak v cizím prostředí, na které si teprve zvyká, může být defacto nezvladatelný. A to pro tu učitelku může být vážně náročné… Za mě by si měla odpustit ty řeči a měla by přiznat, že je na ni zkrátka moc. Ale co s tím? Buď můžete synkovi dát ještě nějaký čas na to si lépe zvyknout, anebo pokud je to možné, ho nechte ještě doma a zkuste to znovu za rok. Třeba se vám ho podaří do té doby alespoň nějak zkrotit…
@Anonymní píše: Více
Popravdě, asi by se mi takový přístup, který popisuješ, taky moc nelíbil…
Třeba, můj syn byl už úplně od mala taky trochu jiný, než ostatní děti. Zkrátka se nechoval „standardně”, tak jak se od něj očekávalo. Ale v tom smyslu, že byl a stále je, hodně individuální. Měl problém se začlenit do kolektivu, protože prostě nechápal, proč by měl… ![]()
Asi to chce čas a zřejmě i jiný přístup učitelky, aby byla natolik empatická a uměla takové dítě pochopit…
Obzvlášť, když tam nedávno nastoupil a teprve se adaptuje.
Je to všechno jen o lidech a na věku opravdu nezáleží. Možná jen, co se týká zkušeností a praxe. Ale ani to, povahu člověka nezmění… ![]()
To každou mámu zraněného dítěte jistě uklidní, když uslyší, že tvoje dítě do druhých nestrká agresivně, ale ze srandy.
@mokkk Po třídě nelítá jen je akčnější prostě. A doma je normální, ale díky za názor ![]()
Já jsem právě myslela, ze jsem ráda že je starší. Ma hodně zkušeností a takovou tu dobrou východu, nadhled a respekt od dětí ![]()
Deti se v kolektivu projevuji uplne jinak nez doma. Omluv rodicu jsem slysela prehrsel. Ze je to sranda, je jedna z nich. Kdyz se u toho nesmeje ten druhy, sranda to neni, Obvykle radim, zkuste to doma pri rodinne navteve, jak to babicku pobavi.
Takže opět anonymní „maminka“,co si myslí, že má doma andílka a ze všeho nejhorší je paní učitelka
Bože, to už je tak trapné.
@matkabagristy Ale já se tomu nesměju a neříkám mu, že ze srandy to může dělat. Prostě to nesmí dělat nikomu a nikdy a hotovo.
Asi bych byla pokorná. Dítě se vždy chová jinak v kolektivu a doma. Zkuste tomu dát čas. Popřípadě bych si s učitelkou v klidu promluvila…ale hezky, aby se to nezvrtlo…nic jiného dělat nemůžete ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Dobrý den.
Jdu si sem pro radu. Synovi byli teď v říjnu 3 roky takže nastoupil do školky teď na konci října. Chodím pro něho po obědě. Hned první den mi paní učitelka řekla, že strká děti (nedělá to agresivně, myslí si že je to sranda od bratránků) a že nesedí u jídla, což teda doma dělá. Každý den si na něho stěžuje a už od druhého dne je z jejího výrazu znát, že ji tam vadí protože je divoký a ostatní nejsou. Odměřené chování má i teda i ke mě. Je to starší paní a já jsem si říkala že je to fajn, stará škola. Čtyři dny chodil v pohodě a poslední den chytil už po cestě takový hysterák, že jsem ho musela násilím svléknout aby ze šatny vůbec šel. Učitelka zavřela dveře a prcek se pláčem zalíkal a kopal do dveří…nechala ho tam sedět. Já vůbec nevěděla co mám dělat. Jednou jsem tam zabouchala, protože se mi zdálo že mu za to dala na zadek, ale to nevím jistě tak jsem se zeptala a ona po mě vyjela, že jak si můžu dovolit ji z něčeho takového osočit.
Doma mu nedovoluju si něco vynucovat a vysvětlují m, že to strkani prostě nesmí. Vůbec nevím co s tou situací, když už od začátku jde vidět že mu tam prostě vadí…a to jsem ještě během týdne 3× slyšela, že tím že nemá sourozence tak není zvyklý se dělit o hracky.
Nechci být hysterická, vím jak je divoký…ale její přístup se mi prostě nelíbí.