Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@izabe píše: Více
Samozřejmě, ze hranice nastavuje dospělý, který má v tu chvíli zodpovědnost.
Dítě se chová podle okolností, proto spoustu dětí jí ve školce to, co doma ne. Proto se ve školce prevleka bez pomoci nebo chodí na tůry aniž by fňukalo, že chce vzít do náruče. A později ve škole budou stejné děti mít problém u jedné učitelky a u druhé ne. Jako jestli učitelka nezvládne to, co je výše jmenované, tak to moc nechápu, to je úplný základ, který se řeší u dost dětí a může být ráda, že má tedy ve třídě jen jednoho.
Dítě bych dala jinam, tohle fungovat nebude.
@stinga píše: Více
No, než jsem se do ní pustila, chtěla jsem rychle její výstup ukončit a rychle jsem kluka oblékla, řekla jsem, že může jít domů, jenže on přitvrdila a pustila se i do mě, že ho nevedu k samostatnosti. A pak jsem bouchla, tak jak jsem napsala. Nijak to nepokračovalo. Asi dva dny se mnou nemluvila, pak se jí to rozleželo v hlavě a omluvila se. Normálně se zdravíme.
@Rosebery píše: Více
Ty máš niekoľko klukov podobného veku doma/vo veľmi blízkej rodine? Že ti to príde tak podivné, tak či to máš s čím porovnať
@Rosebery píše: Více
To jsou akční kluci. Mám dva a ač si myslím, že jsou vychovaní a myslí si to i okolí, tak se v určitém prostě strkali, prali, soutěžili. Podívej se do historie, vždy bylo běžné, že kluci jsou divočejší a hledají své místo, jdou do fyzického kontaktu.
Kluci jsou už oba 10+ a je to o dost lepší, ale to „poměřování pindiku“ v nich prostě je.
@stinga píše: Více
Ano. To nebyla jeho učitelka, jen zaskočila. Syn má skvělou učitelku.
@Buba mara píše: Více
Vždyť adaptace s rodičem ve třídě už je teď celkem běžná věc…
@Fazulina píše: Více
Adaptace s přítomností rodiče sice je běžná věc, ale musí mít nastavena systémová pravidla – jinak řečeno, musí být s ředitelkou předem konkrétně domluveno, že tehdy a tehdy tam bude přítomen rodič toho a toho dítěte.
Rozhodně si nemůže učitelka říct, že tohle dítě je nové, tak s ním teď nechám maminku ve třídě, protože ono se teď vzteká a tak se mi to zdá jako dobrý nápad.
Pokud zakladatelka něco podobného chtěla, měla si to domluvit předem – ale v danou chvíli to učitelka vyřešila podle svých nejlepších možností… Vzala dítě dovnitř a zamkla dveře, aby jí neuteklo a ona nemusela nechat dalších 20 dětí bez dozoru.
A jestliže jí následně zakladatelka začne bušit na dveře a obviňovat z toho, že má dojem, že jejímu chlapečkovi dala na zadek, je to nejhorší možný základ pro budoucí komunikaci a spolupráci, jaký si mohla nastavit ![]()
Příspěvek upraven 27.10.25 v 09:07
@BohunkaP píše: Více
Máš pravdu, že toto si měla zakladatelka nastavit hned. Ale kluk byl ze začátku zřejmě v pohodě, reaguje negativně právě na chování učitelky. Takže ta situace nastala az za běhu a vygradovala v ten poslední den, kdy kluk uz do školky nechtěl (kvůli zlé učitelce).
Ano, uznávám, že obvinění učitelky z bití nebylo šťastné. Ale prvotní příčinu chování kluka bych hledala v učitelce. Nicméně pokud je maminka doma a školka zatím není nutná, zvážila bych domluvu na adaptaci, jinou třídu, jinou učitelku, jinou školku. Protože tohle opravdu už nepovede ke slušnému ani přátelskému vztahu této učitelky a rodičů.
@Fazulina píše: Více
“Zlá učitelka”, tohle škatulkování mne vždycky baví ![]()
Je snad naprosto běžná věc, že dítěti nemusí učitelka “ sednout”– jiným dětem třeba zase vyhovuje a naopak. Totéž se může stát při přestupu do jiné školky, při nástupu do školy, kdykoli v průběhu jeho dalšího života… nesvědčí to nijak o kvalitě nebo nekvalitě učitelky, ale jen o tom, že tomuto konkrétnímu dítěti nesedla. Člověk v životě nemůže být oblíben všemi a ani být obklopen výhradně lidmi, které má v oblibě on sám.
O to zásadnější je chování rodiče – pokud vidí, že taková situace nastala a dítě učitelku moc nemusí, má rodič dvě možnosti – buď řešit problém útěkem, tj. změnit instituci, nebo dítěti pomoci tu situaci zvládnout a s učitelkou se naučit vycházet. Jenomže k tomu je potřeba především klid, věcnost, trpělivost, nadhled a korektnost – tedy přístup diametrálně odlišný od toho, který tam zřejmě za ty 4 dny stačila předvést zakladatelka.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.