Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
U nás (teď mi chodí do školky - předškoláků už 3. dítě) vždycky jeden čas asistentka byla, u nejstarší dcery vůbec, u prostřední někdy ve 2. třídě a u nejmladšího loni ve 2. třídě taky byla asistentka kromě dvou učitelek, které ale jedou ranní/odpolední a podle toho jsou tam po ránu a odpoledne samy. Kromě toho, že mé děti měly vždycky radši paní asistentku, i když u každého dítěte byla jiná, než paní učitelku, za sebe jsem rozdíl neviděla. Ale určitě je to super, každý pár rukou, nohou a očí se hodí k plné třídě cvrčků. Já bych třeba do školky ani do školy nešla učit/asistovat/vzdělávat ani kdyby mi zlatem platili. Takže si myslím, že kdo k tomu nemá nějaký vnitřní motor, tuto práci dělat, to nedá.
@teroonka píše: Více
aby tam byla asistentka, musí být v oddělení dítě, které ji potřebuje a jehož rodiče si to „vyběhají“. Musí to být patřičná diagnoza, nedává se to jen tak.
Ke tvým otázkám: nebyla bych ochotná platit víc za asistentku/chůvu. Školkovné a stravné platím adekvátně odvedené práci. A jestli pošlou domů dítě kvůli kašli, asi až tak zdravé nebude. Máš možnost si od lékaře nechat vystavit potvrzení, že kašel je alergický/z chladu/nevím co, ale ne infekční. Zdravé dítě bych si bezdůvodně doma nenechávala a řekla bych, že učitelky z praxe dokážou rozlišit reaktivní zakašlání od infekčního kašle.
Prim hrají finance. Kdyby bylo dost peněz. Tak stejně nebude dostatek kvalifikovaných posil. Školství je před odchodem některých do důchodu. Ještě bude chybět. Nové posily dlouho nevydrží. Sice škola. Ale jeden náš bývalý kolega učil rok během dodělávání bakaláře a dva během magisterského studia. Takže vydržel tři školní roky. V červnu končil, že ho práce ve školství nenaplňuje.
@vokishka píše: Více
To je mi jasné. Já reagovala na zakladatelku a její otázky, tzn. mluvila jsem ze svého pohledu. Nikdy jsem nedokázala identifikovat, ke kterému dítěti ty asistentky byly přiděleny. Prostě ve třídě byly a fungovaly v součinnosti s učitelkou.
Samozřejmě, že podstatnou roli hrají finance. Školkovné ti opravdu nepokryje náklady na platy (minimálně u těch veřejných).
@teroonka píše: Více
U nás loni byla taky asistentka, a bylo to fajn.
Učitelky v MŠ mají ale všechny SŠ. Je to jediné vzdělání pro učitelky MŠ. Žádná VŠ není. Pokud je tam někdo z VŠ tak dobrovolně s jiným titulem. Asistentky mohou být kdekdo s kurzem.
Asi je jasné, že jde o peníze. I když dětské skupinky mnohdy chtějí 2500 a státní skolkovne 1000 což je rozdíl jen 1500( a něco snad platí stát, ne…třeba 40 000 za učitelku*3=120 000).
Při počtu 20 děti si dětská skupinka musí vydělat jen nějakých 60 000 Kč tudíž nechápu jak s tím mohou vyjít platit 3 učitelky. Realita je že to nejsou vystudované a mají kratší úvazky.
Obvykle je tam učitelek i ve státní víc (3) protože mají ranní/ odpolední a nemají 8,5h.
@izabe píše: Více
Teď jsem si spočítala, by se muselo školkovné zvednou na 3000 korun, aby zaplatili učitelku, která by brala 40 v hrubém (to mi napsal Google, že tak berou)
@Kelsey1 píše: Více
To si myslím taky, že to ve skutečnosti moc lidi dělat nechtějí.
@LunaP Jak žádná VŠ není? Asi jsi zaspala dobu. Mají svůj bakalářský i magisterský obor.
Jsem bývala učitelka a neučím proto, že mi nevyhovovalo 27 dětí ve tride. Sice jsme byly od 9:00 na třídu dve, ale to mi zase nebylo příjemné (blbneš treba s maskou prasátka - pred dětmi ke to ok, před kolegyni mi bylo nepříjemné)
Učila jsem před tím 3 roky v malinké školce - jen 21 deti. Chodilo většinou tak 15. A to je pak ideální skupina - kolektiv ale individuálně poznáš potřeby děti. A vůbec nevadí, že jednomu jsou 3 roky a jinému třeba i 7. To me desne bavilo.
Me by nejvic vyhovovalo, kdyby ta skolka byla rozdelena treba na 2 tridy, nebo 3 po 10 detech treba.
Osobne bych nemela nejmensi problem priplacet. Ale chapu, ze tim, ze ta skolka ma byt pro vsechny tak neni uplne mozny to napalit na 5000 treba.
Skupinku u nas nemame ( leda bych si ji zalozila ja, docela o tom i premyslim) vozit dite rano autem kdyz to mame 10 min pesky mi nedava smysl.
Ale zas my mame jakoby dve tridy, 3 a 4 lety a pak zvlast 5 lety takze mame 3 ucitelky na nejakych 26 deti coz je fajn. Jsou to dve mlady holky a k nim pani reditelka cca 60 let ale neskutecne pokrokova, empaticka pani takze jsem vlastne spokojena.
Mam tam teda vyhrady k jidlu ale moje dite stejne skoro nic neji takze je mi to vlastne taky fuk😂
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Ahoj, dávám téma do diskuze - posledni dobou přemýšlím, proč jsou ve školce vlastně jen jedna až dvě učitelky? Nějak mám za to, že panuje všeobecný názor, že je to málo. Vnímají to tak o učitelky nebo jim to tak vyhovuje? Je to financemi? Nedokážeme jako společnost zaplatit více učitelek? Nebo je reálně nemáme - nechce to tolik lidí dělat? Nestačila by jako třetí třeba nějaká, která má střední školu? (Pokud ten obor ještě existuje..) Měla jsem dítě ve skupince, kde bylo chův na 20 dětí 5 a platili jsme 2500, ve školce platíme 1000. Je mi jasné, že skupina měla nějakou dotaci a chůvy berou asi fakt malý plat, ale byli byste ochotni platit vyšší školkovný výměnou za třetí učitelku ve třídě? Já bych tam tu třetí učitelku brala. Naše školka třeba argumentuje, že nemůžou deti, co nespí, si kreslit/hrát ve třídě, protože učitelka se nemůže rozdvojit a být zároveň s nimi a zároveň se spícími. Taky mám pocit tlaku na ponechání zdravých dětí doma (ve školce strašlivý kašel, který doma okamžitě zmizí), už mě napadlo jestli si jednoduše neulevují, protože tam mají těch dětí hodně.
Zajímá mě, jestli tu je někdo, kdo do toho víc vidí, předpokládám, že hlavní problém bude ve financování školek, které nevím, jak funguje.