Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Asi už jsem jak blázen, ale tento rok je obecně hodně dětí často nemocných… Tak si píšu do kalendáře dny, kdy syn chodí do školky. V září to bylo jednoduché - 2 dny. V říjnu 5 dní. V listopadu 10 dní. A teď v prosinci s i příštím pondělím 7 dní. Tak si říkám, že se to aspoň zlepšuje, imunita se vyvíjí… jak jsou na tom vaše děti?
Máte to někdo podobně s návštěvností školky?
Letos je to taky blbý… Dříve jsme byli nemocný tak 2 týdny za rok a teď je to minimálně 2dny až 10 dní za měsíc doma zhruba od toho září. Nepočítám karantény ![]()
@Gortyna píše:
Letos je to taky blbý… Dříve jsme byli nemocný tak 2 týdny za rok a teď je to minimálně 2dny až 10 dní za měsíc doma zhruba od toho září. Nepočítám karantény
To je hezké, velkou většinu dní tam je
já jsem spíš ráda za každý den, co tam může být
a teda karanténu my zatím neměli
Příspěvek upraven 17.12.21 v 09:59
My teda letos máme rekord, chyběl jeden jediný den, jinak by měl docházku 100%, ale je už prvňák no. Ale ani třeba loni ve školce nějak extra nechyběl, to bylo sem tam pár dní třeba s rymou.
Taky mazec letos. Mám děti už ve škole (1. a 4. třída), ale předchozí roky marodily tak maximálně pár dní až týden za pololetí. Dcera jako předškolačka neměla jediný zmeškaný den (krom omluvených dovolených). A letos? Prvňačka 2× týden s virózkou (necovid) a syn 3× skoro celý týden během září a října ![]()
Prvni rok ve skolce kluk leden az duben 10, 0, 3, 4 a kveten konecne 20. Podzim nemam napsany… Ale je to uz 5 let.
@eva.pass píše:
To je hezké, velkou většinu dní tam jejá jsem spíš ráda za každý den, co tam může být
a teda karanténu my zatím neměliPříspěvek upraven 17.12.21 v 09:59
No to je pravda… Ale pořád to je změna k horšímu
Nevím to přesně, syn je předškolák, tak se snažím ho tam posílat co nejčastěji. Září chyběl poměrně dost, ale měl jen rýmu a kašel, pak se chystal na očkování, tak to jsem ho nechala ten týden doma, aby něco před nechytil. V říjnu zhruba týden, ale ten týden to bylo kolem státního svátku, kdy škola byla zavřená a školka fungovala, tak to jsem ho nechala doma. V listopadu jen 3 dny, kdy byla školka uzavřená kvůli Covidu u dvou dětí. Teď chodil od začátku prosince a tenhle týden je od úterka doma, protože má rýmu a kašel. Do školky by už asi mohl, ale jeli v úterý a čtvrtek na plavání, tak to jsem ho nachlazeného nedala. Od 20.12. mají ředitelský volno. Dcera, ve třetí třídě, byla asi 2 dny v říjnu, před svátkem, pak měli volno a taky ty tři dny karantény v listopadu. Jinak naštěstí sice měla mírnou rýmu před 14 dny, ale ve třídě prý děti smrkaly stejně, tak chodila.
@eva.pass píše:
Asi už jsem jak blázen, ale tento rok je obecně hodně dětí často nemocných… Tak si píšu do kalendáře dny, kdy syn chodí do školky. V září to bylo jednoduché - 2 dny. V říjnu 5 dní. V listopadu 10 dní. A teď v prosinci s i příštím pondělím 7 dní. Tak si říkám, že se to aspoň zlepšuje, imunita se vyvíjí… jak jsou na tom vaše děti?Máte to někdo podobně s návštěvností školky?
tak buď ráda, že jste neměli ještě i karanténu,
my měli karanténu letos v lednu, v únoru, od 1.3- do 16.5. byly školky zavřené hromadně, v říjnu byla dcera nemocná 3 týdny, v listopadu byla zas karanténa ![]()
Dcera prvni rok ve skolce a chybela kvuli nemoci jen 2 tydny v kuse, jinak chodi porad. Tuk tuk ![]()
Jedna dcera od září ve školce 4dny, druhá asi 8dní, jinak furt na hromadě(rýmy, kašle), obě předškolačky. Od 1.12 konečně obě zdravé, ze školky mi volali jak to s nima vypadá a nakonec po tom, co mi učitelka řekla, že tam řádí průjmy, kdy je pár dětí hospitalizovaných, jsem je už nedala. Nakonec jim třídu kvůli Covidu stejně od 7.12 zavřeli, protože jedna maminka dotáhla na focení dítě, který bylo nakažený a mělo být v karanténě. Tenhle rok stojí vážně za velký hnědý…
@swat píše:
Jedna dcera od září ve školce 4dny, druhá asi 8dní, jinak furt na hromadě(rýmy, kašle), obě předškolačky. Od 1.12 konečně obě zdravé, ze školky mi volali jak to s nima vypadá a nakonec po tom, co mi učitelka řekla, že tam řádí průjmy, kdy je pár dětí hospitalizovaných, jsem je už nedala. Nakonec jim třídu kvůli Covidu stejně od 7.12 zavřeli, protože jedna maminka dotáhla na focení dítě, který bylo nakažený a mělo být v karanténě. Tenhle rok stojí vážně za velký hnědý…
Tak to je mazec.. a ta maminka s nakaženým děckem no comment
u nás taky braly maminky nemocné děti jen na focení, ale loni, jak byl syn v době focení nemocný, ani mě to nenapadlo ho tam vzít, natož s covidem ![]()
Malá měla vždycky silnou imunitu… V říjnu tři roky od září ve školce.. ale teda skolilo to i ji.
Tak v září ( kašel, rýma) a pak i teplota a náběh na zánět středního ucha… Pak chodila 10 dní a pak zase 10 dní doma ( rýma a kašel) od té doby tuk ťuk dobrý. V podstatě ke konci října začala chodit a od té doby krom dvoudenní bliady cajk.
Ve školce to asi nejhorší bylo v tom říjnu běžné 6 děti ve školce pak ještě v listopadu a teď už je školka skoro plná z 27 děti 23. Myslím že už se promorily. Uvidíme co přinese leden.
@eva.pass píše:
Asi už jsem jak blázen, ale tento rok je obecně hodně dětí často nemocných… Tak si píšu do kalendáře dny, kdy syn chodí do školky. V září to bylo jednoduché - 2 dny. V říjnu 5 dní. V listopadu 10 dní. A teď v prosinci s i příštím pondělím 7 dní. Tak si říkám, že se to aspoň zlepšuje, imunita se vyvíjí… jak jsou na tom vaše děti?Máte to někdo podobně s návštěvností školky?
Buď úplně v klidu, dcera byla ve školce přesně pět dní. Odhlásila jsem ji teď už až do ledna. Má nonstop kašel a rýmu, vůbec se toho nemůžeme zbavit. Teploty nemá, takže fungujeme úplně normálně, akorát prostě když zakašle tak to zní strašně. Nekašle vůbec v noci. Ale jak jí sople stečou v noci do plic, tak to začne vykašlávat. Zkusili jsme všecko možný, zatím nic nezabírá.
@eva.pass Tak u nás to maminky neřeší vůbec, je nás pár poctivých, co prostě chcíplý dítě do školky nedáme a pak to vypadá tak, že mám děti doma x týdnů, protože když je konečně dám dohromady, stačí přijít do šatny a je mi jasný, že to dlouho nevydrží. Už i ředitelka je z toho vzteklá, ale prý nemá žádný páky. V naší třídě bylo od září průměrně 8-12 dětí z 26, což mi nepřijde normální. Nemocný děti mají zakázáno říkat, že jim něco je. Nurofen, co dostanou než přijdou do školky během dopoledne přestane působit a dítě pak vesele prská a nakazí další. Učitelky pak volaj rodičům a místo toho, aby hned přijeli, nechaj to dítě do oběda ve školce a prostě si ho nevyzvednou, takže to tam vesele roznáší dál. A to nemluvím o Covidu, ale o těch běžných nemocech. Prostě nemocný či jinak chcíplý dítě do školky nepatří. Mám děti normálně zdravé, ale to s čím se setkávají ve školce je nad naše síly a to by fakt stačilo, aby tam prostě nechodily nemocný děti.