Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všichni. Syn 5l předškolák se začal ve školce počuravat při poledním spánku. Vstává 5:50 - 5:55. Nachlazeny není, před spánkem jde čůrat, doma mi vydrží i 12 h přes noc ale hodinu a půl ve školce ne. Nechápu to. Poradíte mi na co se zaměřit?
A líbí se mu tam? Učitelky nezpozorovaly cim by to mohlo být?
Možná je ve stresu. Probrala bych to s učitelkou. Nemá nějaké problémy s dětmi? Nebo nemají novou protivnou učitelku?
Nebo se po obědě moc napije, ještě polívka k tomu…ale snaž se to moc neřešit, jen s učitelkou natajnačku, tydle věci někdy odejdou tak jak samy přišly.
Není unavený? Pozorovala jsem to u dětí při únavě. Po dvou měsících v klidu do odpoledne ve školce to začalo. Třeba se to po Vánocích upraví samo. Jinak bych se s nimi domluvila, aby ho před spaním poslaly učitelky nějak nenápadně vyčůrat, pokud to nedělají u všech dětí.
Mí synové, a vzpomínám si, že i já, když jsem byla malá, kolem toho věku 5-6 let měli taky takové období. Řekla bych, že to bylo změnou spánkových fází a tím, že mozek poskočil ve vývoji, byly nové schopnosti, více vjemů a tělo na to reagovalo tvrdším spánkem, kdy se dítě snáz počurá. Mě se dneska v noci počural šestiletý po skoro roce. V životě měl nehod, že by se to dalo spočítat na prstech ruky, většinou při nemoci nebo velké únavě, dneska to bylo poté, kdy celé nedělní odpoledne prolyžoval. Chce to důsledně připomínat, ať se jde vyčurat před spaním a případné nehody nekomentovat, netrestat.
Novou učitelku nemají, chodí tam rád, kamarády tam má a je tam kluk který mu dělá zle. Ale i Hynek je divočejší. Ráno se pobavím učitelkou. Jedna učitelka mi řekla, že může být i flegmatik. Tak já nevím. Dost mě to trápí :-/
@StepkaStepka píše:
Novou učitelku nemají, chodí tam rád, kamarády tam má a je tam kluk který mu dělá zle. Ale i Hynek je divočejší. Ráno se pobavím učitelkou. Jedna učitelka mi řekla, že může být i flegmatik. Tak já nevím. Dost mě to trápí :-/
Flegmatik, jako že je mu to jedno?
@StepkaStepka nevím, myslím, že nikdo se nechce počůravat
zkus s paní učitelkou popovídat, aby ho před spaním vždycky poslala na záchod a to samé řekni synovi, ať si po o dojde na záchod, ono je možné, že po obědě třeba zapomene a během spánku, odpočinku se třeba bojí zeptat…
No a třeba na to má vliv i ten zlobivý kluk