Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, dceři se asi před 3 měsíci udělali žluté čepy na madlích. Stěžovala si na bolest v krku, doktorka udělala rychlý stěr v ordinaci, pochopitelně placený který nic neukázal, pouze měla kloktat. Bolest pak zmizela čepy se lehce stáhli, tak jsme to neřešili. Asi za 3 týdny měla oteklou uzlinu, tlak v krku, zase žluté čepy. Zase rychlý placený stěr, který nic neukázal a že to nic není. Pak to začalo mizet, ale pořad tam něco bylo.Tak jsem po dvou měsících zvedla telefon na ORL a když jsem popsala situaci tak mi řekli že asi ví co to bude a objednali nás, pouze abych si nechala od pediatričky napsat doporučení, ta to odmítla se slovy že mi nic nedá a proč tam lezem když není důvod. Doktorka na ORL ji prohlédla, řekla že má špatný mandle a zahájila léčbu, po které ji udělala stěr přímo z čepu, a ejhle našli streptokoky a ještě něco ve velkým množství, a že je dcera vysoce infekční. Takže nasazený antibiotika a nechat doma. Takže jsem naštvaná že dcera vesele roznáší bacily, a pediatrička to celou dobu neřešila a ještě se ji nelíbilo proč na ORL jdem. Mám jít s malou na očkování, mám ji něco říct, nebo mlčet, snažím se sehnat jinou už je toho víc ale všude mají zatím plno.Tak mám strach aby mi pak nedělala naschvály. Řekli by jste ji něco nebo mlčeli.
@mamule42 píše:
Ahoj holky, dceři se asi před 3 měsíci udělali žluté čepy na madlích. Stěžovala si na bolest v krku, doktorka udělala rychlý stěr v ordinaci, pochopitelně placený který nic neukázal, pouze měla kloktat. Bolest pak zmizela čepy se lehce stáhli, tak jsme to neřešili. Asi za 3 týdny měla oteklou uzlinu, tlak v krku, zase žluté čepy. Zase rychlý placený stěr, který nic neukázal a že to nic není. Pak to začalo mizet, ale pořad tam něco bylo.Tak jsem po dvou měsících zvedla telefon na ORL a když jsem popsala situaci tak mi řekli že asi ví co to bude a objednali nás, pouze abych si nechala od pediatričky napsat doporučení, ta to odmítla se slovy že mi nic nedá a proč tam lezem když není důvod. Doktorka na ORL ji prohlédla, řekla že má špatný mandle a zahájila léčbu, po které ji udělala stěr přímo z čepu, a ejhle našli streptokoky a ještě něco ve velkým množství, a že je dcera vysoce infekční. Takže nasazený antibiotika a nechat doma. Takže jsem naštvaná že dcera vesele roznáší bacily, a pediatrička to celou dobu neřešila a ještě se ji nelíbilo proč na ORL jdem. Mám jít s malou na očkování, mám ji něco říct, nebo mlčet, snažím se sehnat jinou už je toho víc ale všude mají zatím plno.Tak mám strach aby mi pak nedělala naschvály. Řekli by jste ji něco nebo mlčeli.
Určitě bych zticha nebyla, ukázala bych jí zprávu z ORL.
@mamule42
název diskuse máte špatně, žádné „pochybení“ se nekoná ani nekonalo
ten rychlý test v ordinaci byl streptest, čiže test na přítomnost streptokoka
nic neukázal, tzn doktorka neměla důvod dávat hned na antibiotika, žluté čepy nejsou žádný důvod pro antibiotika, ani krátké škrábání v krku
napodruhé to samé, streptest neukázal, takže žádné pochybení
nezapomeňte, že ty události od sebe dělí měsíce a je naprosto normální že po několika měsících tam streptokok najednou je, i když předtím nebyl
budte ráda že vám necpe hned jen tak antibiotika, žádné pochybení nebylo a není
![]()
@mamule42 píše:
Takže jsem naštvaná že dcera vesele roznáší bacily, a pediatrička to celou dobu neřešila a ještě se ji nelíbilo proč na ORL jdem. Mám jít s malou na očkování, mám ji něco říct, nebo mlčet, snažím se sehnat jinou už je toho víc ale všude mají zatím plno.Tak mám strach aby mi pak nedělala naschvály. Řekli by jste ji něco nebo mlčeli.
žádné bacily ty měsíce neroznášela, je to nesmysl
a ne že to neřešila, ale naopak, řešila to
když byl streptest negativní…tak je dobře že ty atb dítěti neplácla hned a že čekala
zprávu z ORL jí ukažte, nicméně celé toto je naprosto normální a nic zvláštního ani nic co by bylo třeba jakkoliv řešit
na ORL nemají nárok vyžadovat doporučení, u nás neexistuje gate keeping, takže vás musí vzít i bez doporučení, tak stanoví naše zákony
když uznáte za nutné, můžete na ORL jít a pojišťovna to hradí a praktická není povinná vás tam posílat, pokud vás sama neposílá z nějakého důvodu
na ORL pak nemají žádný nárok požadovat žádanku, logicky, když vás tam nikdo neposlal, nikdo vám jí ani nemůže dát
![]()
Příspěvek upraven 06.04.22 v 21:19
@Borrealis píše:
@mamule42
název diskuse máte špatně, žádné „pochybení“ se nekoná ani nekonaloten rychlý test v ordinaci byl streptest, čiže test na přítomnost streptokoka
nic neukázal, tzn doktorka neměla důvod dávat hned na antibiotika, žluté čepy nejsou žádný důvod pro antibiotika, ani krátké škrábání v krku
napodruhé to samé, streptest neukázal, takže žádné pochybení
nezapomeňte, že ty události od sebe dělí měsíce a je naprosto normální že po několika měsících tam streptokok najednou je, i když předtím nebyl
budte ráda že vám necpe hned jen tak antibiotika, žádné pochybení nebylo a není
Jenže na ORL mi doktorka řekla že to ten rychlotest neukáže a pediatrička měla udělat stěr s mandle a poslat to do laboratoře. Takže mam to chápat tak že postupovala správně když mi doporučení dát odmítla?
@mamule42 píše:
Jenže na ORL mi doktorka řekla že to ten rychlotest neukáže a pediatrička měla udělat stěr s mandle a poslat to do laboratoře. Takže mam to chápat tak že postupovala správně když mi doporučení dát odmítla?
A z jakeho duvodu by ho rychlotest nemel ukazat, pokud tam je a jeste jak pises, ve velkem množství.
@mamule42 píše:
pokud vás nikam neposílá, tak vám logicky ani nemůže dát žádné doporučení
doporučení je to, že vás někam aktivně posílá a že si žádá nějaké vyšetření na jiném pracovišti
když neposílá, můžete jít normálně sama, ale nemůžete si od ní vynucovat doporučení, když vás zrovna nikam neposílá
doktorka ORL plácá nesmysly, no jo no
klasika
Tak dobře, toto je přímo ze stránek jedné ORL ambulance
o streptestu :
QuikRead Strep A je jednoduchý, kvalitativní test pro detekci Strep A. Test poskytuje včasný a přesný výsledek během návštěvy ordinace. Výsledek testu – pozitivní nebo negativní – je zobrazen na displeji přístroje, což odstrňuje nejistotu a subjektivitu spojenou s pouze vizuálně vyhodnocovanými testy na Strep A.
QuikRead Strep A je určen pro rychlou detekci Streptococcus pyogenes (streptococcus skupiny A, Strep A) u pacientů podezřelých z infekce hltanu způsobené Strep A…a. tak dále
že by jedna ORL ordinace nevěřila na streptesty a druhá zase věřila??
a dělá je
tak vidíte
A potvrdila mě že to opravdu měla celou dobu, protože se to moc neprojevuje dokud se neudělá stěr přímo s mandle a rychlotest to právě v ordinaci neodhalí. Ja se ji taky na to ptala, jestli je to možné.
A taky záleží jaké měla dcera jiné projevy horečky a pod. Protože v krku jsou bakterie naprosto běžné a někdo tam má velkou divočinu, proto se stěry dělají cíleně při nemoci…
A co tam bylo před týdnem nemusí být dnes…
Jak psala @Borrealis, zprávu jí dej a neber to nijak negativně.
@mamule42 píše:
Streptest a kultivace má stejnou výtěžnost, když tam je streptokok tak vyjde v obou případech. A na ORL nemají co vyžadovat zadanku.
@mamule42
A taky část ORL lékařů neuznává prosté stěry a chtějí je doplnit laboratoří….
Dříve se kvůli stěrům braly mandle jako na běžícím páse- od toho se ustupuje, stejně jako ládování antibiotik. Záleží na celkovém stavu a při nejistotě na další laboratoři…
Jestli dcera neměla horečky nad 38, tak je blíž moderní terapii z mého pohledu pediatrička
@Tvojeteta
no jasně že
klídek, o žádné pochybení nešlo, rozhodně to z toho nevypadá
já osobně streptest vůbec nepoužívám, nepotřebuji jej, u dospělých je to / i přechodné / osídlení streptokokem dost časté, aniž by dělal jakékoliv problémy a v tom případě se do toho mlátit alb nemá
takže jen podle nálezu, příznaků a někdy i podle stěru / kultivace /
u dětí je ale situace trochu jiná a děckaří jej často používají a chválí si jej
používají jej i některé ORL ambulance…docela běžně
@mamule42 píše:
A potvrdila mě že to opravdu měla celou dobu, protože se to moc neprojevuje dokud se neudělá stěr přímo s mandle a rychlotest to právě v ordinaci neodhalí. Ja se ji taky na to ptala, jestli je to možné.
ne, to vám určitě nepotvrdila, jestli toto říká tak naprosto kecá
mě teda veeeeelmi až podezřele velmi připomíná jednu ORL doktorku, co máme poblíž a ta tedy kecá jak nikdo ![]()
zcela JISTĚ nemůže z jednoho výtěru tvrdit, že dítě ten nález mělo předtím celé měsíce…je to kolosální kec, normálně kecá