Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den maminky. Jak by jste prosím řešili tuto situaci ve škole. Dceři 9 let, v pondělí se jí udělalo zle ve škole a řekla to třídní učitelce, ta jí jen řekla ať si jde jen na wc a vrátí se. Nikdo mi ze školy nezavolal že jí je zle. Dcera přišla odpoledne domů úplně bílá, zvracela a k večeru už jsme museli na pohotovost. Tam zjistili že má vysoké hodnoty v moči že je to uro-infekce a s ledvinami že něco je. Tak jí sanitkou převáželi do větší nemocnice a vynadali nám proč jsme nepřišli dřív že se těm bolestem mohlo předejít, natož jsem řekla že bych přišla hned ale že mi ze školy nikdo nezavolal. Když jsem jim řekla že děti ve škole se bojí pít aby náhodou nemuseli na wc jelikož třídní učitelka jim nedovoluje o hodinu jít na wc tak radši nepijí (více dětí se domů vrací s plnou flaškou). Tak v nemocnici kroutili hlavou jenom a napsali doporučení pro učitelku a dcery zdravotní stav. Druhý den jsem jí vše napsala a její odpověď? Sešity pro dceru nachystám hezký den.
Také dcery kamarádka slyšela jak si v kabinetu o dceři povídají v tom smyslu že chybí že bůhví co jí je atd.
Jak by jste toto řešili Vy?
@Kelsey1 ne ráno šla nadšená do školy jelikož měli ve škole představení, kdyby byla bílá tak jak odpoledne tak jí tam nepošlu, vypadala jak smrt. Řeším to že škola nás neinformovala
@Kamýsek23 píše: Více
a ve škole zvracela nebo jen zašla na záchod a potom se prostě vrátila zpět, bez zvracení. A už znovu neřekla, že jí není dobře.
Kdyz dite řekne, ze je mu zle, neznamena to, ze se ihned volají rodice. Bezne se zkousi dite poslat na záchod, napít, vyslect mikinu… ve spoustě případů se detem ulevi a zbytek dne jsou ok… pokud by ale učitelce dokola opakovala, ze je ji zle, byla zelena, mela teplotu nebo tak neco, tak to samozrejme volat mela. Následné komplikace bych do toho nepletla, ucitelka fakt nema šanci z věty „neni mi dobře“ poznat, ze dite bude za několik hodin zvracet a ze ma neco v moči… řešila bych to pití, ale spis z psychologickeho hlediska, cili vlastne spis celkove chovani ucitelky.. zdrave dite zvládne i pri dodržování pitneho režimu 45 minut necurat.
Kdo ví, jak to v té škole probíhalo - možná učitelka nevyhodnotila stav tvé dcery za tolik závažný, aby ti volala, a nechala ji do konce vyučování.. nevíme, jak dcera v ten den své nevolnosti popsala. Moje děti před autoritami dělají hrdiny.. A učitel není lékař.. Ovšem to, že se děti bojí pít při vyučování, aby nemusely na WC, to by pro mě byl důvod k sepsání možná petice?? Jestli víš o víc rodičích, kteří to řeší, možná bych je svolala dohromady a domluvila společný postup. Ty sama - možná stížnost zřizovateli? Anebo radikální řešení - přesun dítěte do jiné třídy/školy, jestli je tolik věcí špatně.. ![]()
@Kamýsek23 píše: Více
Jsi si opravdu jistá, že dcera řekla učitelce, že zvracela? Děti občas říkají to, co chtějí rodiče slyšet, i když realita je kousek vedle..
U nás mají o hodinách zakázáno pít. Taky mi to vadí. A bohužel též nevolají, ani když teče krev. Za mě to v pořádku není.
Mně volala sekretářka před 2 týdny i to, že má dcera třísku z lavice v tělocvičně.. Ovšem jen pro informaci, samozřejmě ne abych si pro ni přišla ![]()
Nedokážu se rozhodnout, zda je horší učitelka, která blbě vyhodnotí situaci, nebo doktor, co vám nadává.
A kdyby ti učitelka zavolala dřív, jela bys do nemocnice okamžitě? Píšeš, že jste až v podvečer jeli na pohotovost, tedy byla ze školy ještě několik hodin doma, o které jste mohli být v nemocnici dřív a těm bolestem předejít, v tom má ten doktor pravdu.
@teroonka píše: Více
Jakože se běžně jezdí s dítětem, které několikrát zvracelo, k lékaři?
@Velryba černá Bohuzel to je pohotovostech priznacne - bud jde clovek moc brzy nebo moc pozde, ale taky se jim nedivim, kdyz obcas vidim, s cim tam lidi chodi.
@Kamýsek23 Se skolou bych asi nic neresila, neprijde mi to jako nejake zasadni pochybeni, na pohotovst jste se stejne vydali az vecer
. Akorat bych asi napsala ucitelce, ze bych priste rada o zvraceni ditete ve skole vedela hned.