Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Hobitka píše: Více
Dobře, ale pokud člověk nemá/nevidí určité příznaky, k doktorovi nepoleze. Dítě zvracelo, bylo mu blbě, s tím také okamžitě nikam nejedu. Všechno se nějak symptomatologicky v čase rozvíjí.
@Velryba černá píše: Více
Ne, ale zakladatelka dostala vynadáno od doktora, že nepřijeli dřív, a svaluje vinu na učitelku. Píše, že by přijeli dřív, ale nikdo jim nezavolal. A stejně bylo dítě ještě několik hodin, do večera, s rodiči doma, tedy sledovali progres stavu. Vinit učitelku je mimo.
@teroonka píše: Více
Samozřejmě, s tímhle nemá učitelka nic společného. Obecně k žádnému zdržení nedošlo, potom nechápu, jak můžeš hájit nějakého blba, co vynadá matce nemocného děcka.
@Velryba černá píše: Více
Já nehájím žádného blba. Jen vyslovuji názor, že jedinou zodpovědnost za vyhodnocení zdravotního stavu dítěte před tím, než se vydali na pohotovost, má zakladatelka. A že „tomu blbovi“ kecala, když mu říká, že by přijeli dřív. Nepřijeli, protože sama píšeš, že s jednou blijícím dítětem bílým jako stěna se na pohotovost nejezdí.
@teroonka píše: Více
Jasně, protože jí nedochází souvislosti. To tak bývá, pokud někdo nezná průběh jednotlivých nemocí. Navíc tam hraje roli stres a strach. Ale znovu, jak může doktor říci (v této konkrétní situaci), že se mělo přijet dřív? Rozumí rozvoji příznaků a časové ose asi jako zakladatelka?
@Kamýsek23 a vy jste jeli hned do nemocnice, když jsi viděla, jak je dcera bledá? nebo hned jak poprvé zvracela?
nejeli, že? nevyhodnotili jste to jako akutní stav stav, že? tak proč by měla učitelka ![]()
@Velryba černá Vsak jo. S blitim jsme byli jednou, ale dite bylo hranicne dehydratovane a malem to skoncilo hospitalizaci. Kdyz jsem byla se dcerou se zanetem ledvim, dostala jsem vynadano, ze v 17m nechodi na nocnik… Se zanetem zvukovodu jsem pry jednou byla moc brzy a jednou moc pozde. Clovek si ty poznamky nesmi moc brat, ale taky si je beru. Jsem spis typ, co se snazi neotravovat lekare predcasne.
@Kamýsek23 Ono je to opravdu těžké. Nedávno tu byla diskuze o učitelkách hysterkách, co volají rodičům kvůli každému bolení bříška a tohle je přesný opak. nejsme lékaři, vyhodnocujeme situace vždy s rizikem, že to nebude dobře. Ty sama jsi tu situaci taky nevyhodnotila hned jako kritickou, nicméně pochybila podle tebe škola. Asi bych tě požádala o trochu pochopení. Že děti nesmějí pít mi přijde trochu zvláštní, asi to má nějaký důvod. Kdyby děti pily o přestávkách, jejich lahvičky by plné nebyly - nicméně zrovna tohle dětem zakazovat mi nepřijde v pořádku. Ale jak říkám, má to jistě jiný důvod, než týrat děti žízní.
Jinak zakladatelko, zkusila bych nejdříve komunikaci s učitelkou - že máš zájem, aby ti hlásila jakékoli zdravotní obtíže dítěte, protože jsi schopna si je vyzvednout. Ono vezmi to z druhé strany, právě učitelé se setkávají s tím, že dítě mnohdy hodiny čeká ve škole, než ho někdo vyzvedne. Setkávají se s tím, že rodiče na takový telefonát nereagují zrovna hezky, atd.
Ty už jsi sem psala… Diskuzi o učitelce, která tvoji dceru nemá ráda, neumožňuje chodit na záchod a pít v hodině. Je smutné, že je dcera nemocná, ale nadávání na učitelku to nezmění. Jestli nějaká kamarádka slyšela, o čem mluví, by pro mě bylo irelevantní - holka taky může kecat. Máš nějaké důkazy pro to, že dcera jim řekla, že zvracela a škola to ignorovala?
Učím na druhém stupni a krátce, byť je mi 40. Jakmile dítě přijde, že je mu špatně, volám… víc neřeším, ať si to rodiče pořeší s dítětem doma. Zatím to na mě nikdo nezkouší nějak často…
Ale taky jsem už něco „zanedbala“. Dítěti se něco stalo, ale vůbec o tom nechtělo mluvit. Ale vůbec… a taky z toho bylo něco víc, než bylo nutné, kdyby to řeklo včas a vyzvedli si jej rodiče… Mluvily s ním tři vyučující. Všem bylo řečeno, že to nic není a řešit to nechce. Teď už vím, že i v tomto případě jsem měla volat. ![]()
Jinak pít v hodině nezakazuju. Nemám ale ráda, když dítě sedí a cucá flašku jak miminko celou hodinu. To ode mě ví. Ani chodit na záchod nezakazuju. Akorát se u nás žáci píšou s časem odchodu, protože teď zničily dveře na několika záchodech.
Ale je to dvousečné. Jsme za ně zodpovědní a kdyby se něco stalo… přestávky jsou dost dlouhé a děti to moc dobře ví… Měli jsme tam kluka, co trpěl na migrény. Měl od maminky nařízeno hodně pít. Hlídal si to a každou chvíli se napil (co 15 minut třeba). Ale v hodině nešel na záchod nikdy.
Ta dcera je v te vetsi nemocnici hospitalizována? Ma tedy zanet ledvin?
Jake doporuceni lekar napsal ucitelce?
@Kamýsek23 Já tam teda pochybení školy nevidím. Přijde mi spíš, že děláš z komára velblouda. Jak měla učitelka ze zvracení poznat, že má dcera urolologiceké potíže? To s pitím chápu, má tam hromadu děcek, co by v hodině pili, pak chodili čůrat a z hodiny by byl prd.