Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím všechny…
omlouvám se za výlevy, ale asi se potřebuju pořádně vypovídat…
už asi odjakživa mám dost nepravidelný cyklus, při braní HA to bylo vpohodě ale když jsem měla pauzu v jejím užívání, ms nepřišla třeba i 3 měsíce. když jsem jí vysadila předloni v listopadu nadobro, měla jsem hroznou radost, že mam ms i bez ní, ale trvalo to jen pár měsíců a pak zase nic. kvůli genetické mutaci mi jí dr.moc nechce předepsat (a já bych jí už ani nechtěla) tak mi dala na úpravu cyklu duphaston. první dva měsíce ok, třetí měsíc všechno špatně, ms přišla vlastně v půlce cyklu. takže jsem duphaston brát přestala a zkusila to bylinkama. první měsíc opět fajn, cyklus 32 dní, i když jsem předtím pár dní občas špinila. ale opět byla radost že „funguju“ ale tim to zase skončilo… ted jsem asi 38 dc, ms nikde ani náznaky že by se chystala. je mi nanic. z toho že moje tělo nefunguje, pokládám si otázky proč? čim jsem si to „zasloužila“? snažim se jíst zdravěji než jsem byla zvyklá, poctivě užívám bylinky… proč ani ten duphaston mi dokázal pomoct jen na dva měsíce? k dr. už jsem pak ani nešla, nemam sílu na to pořád říkat tohle je špatně a tamto je špatně. připadám si tam pak jako hypochondr nebo že tam chodim z nudy prudit…
cítím se bezradně, jako nějaký ztracený případ… já už ani nějak nemam chut dělat si test, jestli nejsem náhodou těhotná, protože jsem si jich už kvůli zpožděný ms dělala tolik za posledních pár let, že ani nevěřim že by třeba mohl být pozitivní. spíš to beru jako něco, co mi zase jen potvrdí že jsem prostě porouchaná.
trápí mě to ale doma o tom nedokážu mluvit, bývám protivná, při narážkách o početí odpálkuju přítele tim, že jestli chce dneska počít, tak si musí domluvit rande někde jinde…
nepotřebuju fungovat jako hodinky, ale aspoň to vědomí, že se s tim moje tělo pere a tu bitvu vyhrává, i když třeba ne tak často jak by mělo. že je třeba pomalejší než by mělo být, ale zkrátka že je to ženský tělo…ˇ ![]()
moc se omlouvám za negativní diskuzi, ale kdyby tu byl někdo kdo se cítí stejně jako já, můžeme se společně „vyplakat“..
@Jan-icka jéé, co já bych dala za to, kdyby mi ta mrcha nechodila i půl roku, vůbec by mi nechyběla ![]()
ale vážně. Tebe trápí jen ta ms nebo celkový pocit, že nejsi ženská nebo že jsi ženská naprd? Já bych ti asi doporučila nějakého psychologa, s kterým by sis promluvila a přišla na způsob, jak se mít ráda i tak.
Třeba ta psychická pohoda pak nakopne i pravidelnou ms. Já vím, že při velkém stresu mi taky vynechávala.
Zkus pít Nosifol, jestli tě to tak trápí. Kamarádka ho bere jen aby měla pravidelný cyklus už 2 roky a pořád pomáhá. Ale je to trochu drahá sranda, leze do peněz. :-/
Jinak já MS taky téměř nemám, ale mě to vyhovuje. ![]()
To co popisuješ mi zní úplně stejně, jako to co jsem zažívala já před půl rokem. Mě diagnostikovali PCO. Zajdi si k doktorce na ultrazvuk ať se ti podívá na vaječníky. Duphaston jsem brala taky a u mě docela funoval, ale tak s přestávkama. Víceméně pomohlo až když jsem ho vysadila a nasadila jsem tvrdou dietu bez cukrů a lepku a pila jsem kontryhel. Předtím jsem ovulaci vůbec neměla a měla jsem nadváhu. Teď mám dolů 10 kilo a cyklus cca 30-33 dní bez hormonů a pravidelnou ovulaci. Na mimču už pracujeme.
Pokud budeš chtít poradit nebo si jen postěžovat, tak písni zprávu. ![]()
@Jazz27 spíš to že ani ten duphaston nezabral, že je to prostě všechno špatně… poslední dobou stále víc myslim na dítě tak mě to asi trápí o to víc, asi i strachy že to jen tak nepůjde. víc jak půl roku jsme s přítelem bez ochrany a zatím nic. tak ne že bychom vyloženě zadělávali na mimčo, ale v té hlavě to prostě jede na plné obrátky…
@Manaja já jsem ted právě zkusila ty bylinky, tak jeden měsíc jo a ted zase nic. nosifol už jsem někde viděla zmíněnej, ale právě že cenově je to asi docela nelevná záležitost. no ještě chvíli tyhle stavy zoufalství a asi do toho půjdu. děkuju za tip ![]()
@ChochaR tak ovulaci jako takovou zatím třeba vůbec neřešim, před asi čtvrt rokem jsem byla na utz a doktor říkal že se chystá ovu, ale na tom utz jsem byla protože jsem začala špinit dva dny před tim než jsem měla začít brát duphaston, tak jsem chtěla poradit zda ho brát nebo co. no, nakonec se ukázalo že to špinění byla začínající ms - proč on to nepoznal, to netušim, ale kdo ví jestli měl teda pravdu v tom že se chystá ovulace. naštěstí to nebyl můj gynekolog, ale byl „po ruce“ tak jsem se šla poradit k němu
@Jan-icka píše:
@ChochaR tak ovulaci jako takovou zatím třeba vůbec neřešim, před asi čtvrt rokem jsem byla na utz a doktor říkal že se chystá ovu, ale na tom utz jsem byla protože jsem začala špinit dva dny před tim než jsem měla začít brát duphaston, tak jsem chtěla poradit zda ho brát nebo co. no, nakonec se ukázalo že to špinění byla začínající ms - proč on to nepoznal, to netušim, ale kdo ví jestli měl teda pravdu v tom že se chystá ovulace. naštěstí to nebyl můj gynekolog, ale byl „po ruce“ tak jsem se šla poradit k němu
No pokud to byla začínající MS tak to rozhodně nemohla být ovulace. Já chodila od svých 15 let ke dvěma gynekologům a ani jeden mi nikdy ani nezmínil PCO, až v 28 letech, když jsem se přestěhovala s přítelem na SK, tak jsem si hledala nového gynekológa a ten mi okamžitě po prvním ultrazvuku řekl, že mám PCO a co to vlastně je. Pokud se podívaš na net, tak najdeš spoustu informací o tom podle kterých už sama dokážeš říct jestli to na tebe sedí, nebo ne. Ale doktora tu nenahradíš.
Pokud máš nepravidelnou MS a cyklus i delší než 35 dní, nadváhu, nadměrné ochlupení a absenci ovulace, tak si tam. Samozřejmě ne u všech se projevuje všechno. Já měla v podstatě jen nepravidelnou MS, nadváhu a cyklus bez ovu.
@Jan-icka Jak píše @ChochaR o PCO, tak já i kamarádka ho máme. Poptej se svého doktora, jestli nemáš to samé. Podle toho co píšeš, mi to přijde celkem pravděpodobné.
@ChochaR píše:
To co popisuješ mi zní úplně stejně, jako to co jsem zažívala já před půl rokem. Mě diagnostikovali PCO. Zajdi si k doktorce na ultrazvuk ať se ti podívá na vaječníky. Duphaston jsem brala taky a u mě docela funoval, ale tak s přestávkama. Víceméně pomohlo až když jsem ho vysadila a nasadila jsem tvrdou dietu bez cukrů a lepku a pila jsem kontryhel. Předtím jsem ovulaci vůbec neměla a měla jsem nadváhu. Teď mám dolů 10 kilo a cyklus cca 30-33 dní bez hormonů a pravidelnou ovulaci. Na mimču už pracujeme.Pokud budeš chtít poradit nebo si jen postěžovat, tak písni zprávu.
@Jan-icka Jenom bych tě chtěla uklidnit, že pokud hledáš na netu a narazíš na informaci, že PCO způsobuje neplodnost, tak ano, ale nelekej se! Všechno se dá řešit. Vím, že ten prvotní šok je těžký překonat, ale pak tě to právě nakopne a začneš to řešit a půjde to.
Vem si můj případ - na začátku neplodná ženská a teď? Mám normálně ovulaci a plodnost percentuálně stejnou jako zdravá ženská.
Pokud bys cokoli potřebovala, tak se na mě klidně obrať. Ráda ti pomůžu. ![]()
@KackaDoup píše:![]()
spravna cesta!!
Děkuju! ![]()
Tak je pravda, že mám podle mě dost často nějaký delší nebo tmavý chloupky na obličeji, s váhou ted trošku bojuju, při tom duphastonu jsem přibrala 4 kila během 2 měsíců…
jinak holky moc děkuju za rady, už jsem to ze sebe potřebovala všechno dostat… myslim že chlap tohle asi málokterý pochopí a asi by to většině přišlo jako relativně hloupost… dneska to na mě prostě všechno nějak padlo