Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, jsem z toho jiz nestastna.
Syn se pres den prestal pocuravat asi ve 3 letech. V noci jsem meli problem stale. Od unora chodime na nefrologii - takze ted uz je to tak, ze kdyz ho v noci vzbudime, tak se pocura asi tak 5 do mesice.
Ale pred asi 10ti dny se najendou zacal pocuravat kazdou nco a to i klidne 2×. Mel trochu rymu a tak jsem si rikala, ze je hodl pristydly
Asi za 4 dny mel dokonce horecku, tak jsem si rikala, ze ot je jasne. Horecka trvala jeden den a pak na dva dny pocuravani prestalo. Poslala jsme ho tedy do skolky a prisel z ni pocurany no a v noci zase 2× pocurany
No a ted je to kazdy den 2× pocirany pres noc a pres den take se klidne pocura nebo alepson ucurne takze co chvili ho musim prevlekat. Rikala jsem si jeslti nema nejaky zanet ci co tak jsem ho vzala k doktorce a ta rika, ze to je vse v poradku.
No a ja ted vubec netusim co mam delat
Do skolky ho davat nemohu no a zbytecne ho nechavat doma mi takep rijde lito.
Doma zadne stresy ani zmenu nema ani ve skolce o zadnem problemu nevim dokonce se tam i tesi ![]()
Mate s tim nekdo zkusenost? Co s tim?
ja teda deti nemam, takze zadna vlastni zkusenost, ale myslim ze pokud to nema zadnou fyzickou pricinu tak bych si s nim asi zkusila promluvit, prece jen uz je velkej a mohl by vedet ze se mu chce,..
pripadne pres den bych ho na to zkusila jednou za cas upozornila jestli se mu nechce,.. a v noci bych ho asi normalne na curani budila, nic jineho me nenapada
Jsme na tom trochu jinak a přitom stejně. Dcerka je bez plinek od 2 let, na noc od 2,5r. Do pěti let se v noci počurávala jednou za čas. Třeba týden v kuse jednou za 2 až 3 měsíce. Vloni v zimě nastal obrat, téměř 2 měsíce v kuse se počurávala každou noc, později i přes den a přešlo to až s příchodem jara.
Vím, že ji ovlivňuje únava - přes den nespí, od loňska chladné nebo deštivé počasí. Na ty první noční příhody stačilo nechat ji prospat přes den, aby v noci nespala příliš tvrdě.
Letos je zatím Ok,uvidíme, jak na tom bud v prosinci.
Léky žádné nebere kvůli intoleranci na jednu přídavnou látku v nich, pokud by se zhoršila, dostala by hormony.
My měli teda s tím také trápení do 3,5let, ale spíš šlo o psychiku…no nevím, mně to příjde dle popisu spíš jako nějaká fyz. příčina - nezánětlivá…inkontinence???
No už je velký, co na to on, když se zeptáš, proč se to stalo??? V noci se to dá pochopit z různých příčin, ale přes den si to snad uvědomuje a něco k tomu řekne, ne?
- jestli se to stane nevědomky, nebo to na něj příjde naráz a nedoběhne… ![]()
Holky diky,
no ja nevim. Porad se ho ptam jeslti se treba zabral do hry a pak to nestihl nebo jeslti to bylo nevedomky, ale on se za to ocividne stydi a nechce o tom moc mluvit
Takze jednou mi rekne, ze to nestihl podruhe, zeo otm nevi, ze se pocural.
Ja prave moc nevim jak na neho. Rozhodne zadne zravotni problemy nema na jare byl prave kvuli nocnimu pocuravani na vsech vysetrenich a vse je naprosto v pohode, proto jsme si prave myslela jeslti nema nejaky zanet ci co, ale to take nema ![]()
Tak me napaldo jeslti nema problem ve skolce, ale rika, ze ne, ale jefakt, ze minuly tyden porad chtel chodit do skoly a dost slozite jsme to resili, nebot mladsi byl nemocny.. No a ted jsmem u rikala, ze ho radis necham doma a jeslti m uto nevadi, ze nepujde do skolky a on mi rekl, ze mu to nevadi, ze bude radsi s nami doma, tak jsem mu rekla, ze neuvidi sveho nejlepsiho kamarada a on rikal, ze mu to nevadi, ze on tam ma i jinou kamaradku tak netusim…
Ja prave nevim, jak na nej jeslti mu „vyhrozovat“, tak aby si dal opravdu pozor a nepocural se. Nebo jeslti naopak mam byt co nejvic v klidu jeslti to ma nejak psychicky, ale netusim od ceho ![]()
Ach jo no koncem tydne zavolam na tu nefrologii a poptam se co s tim (bohuzel driv tam nejsou
) Nejhorsi je, ze pani doktorka neni zrovna moc prijemna takze vetsinou tam odtud jdu s tim, ze dostanu za neco vynadano
takze se tam moc netesim, ale resit to musim ![]()
Jeste jendou moc diky
V.
Je škoda ho kvůli tomu nechávat doma - co tedy poprosit v MŠ, aby ho, co 20-30 min. posílali na WC
- preventivně ![]()
Já si tedy taky pamatuji někdy v 1.třídě ve družině jsem se prostě styděla zeptat, jestli můžu na wc, držela jsem to tak dlouho, až jsem to prostě nevydržela a zalezla pod klavír, kde udělala maxi louži.Naštěstí pak už přišla pro mne mamka, tak to byla anonymní louže…ale prostě děti mohou mít různá pohnutí mysli
Že se za to stydí, je dobře, tak jedině ho motivovat a třeba mu vštípit, jak se napije, aby hned po tom šel na wc, aby na to myslel v souvislosti s nějakou pravidelnou činnosti, když si to neuvědomí včas sám ![]()
No je už velkej, ale pamatuju si, že brácha to měl taky tak, přes den néé,to se mu nestávalo,jen když se třeba zabral do hry nebo to nechával na poslední chvíli,tak pak než doběhl,tak si trošku cvrnkl,ale v noci byl zmatenej a čůral kdekoliv, v domění že je na záchodě,nebo se prostě nevzbudil vůbec.Všechna vyšetření měl takyOK.Dr tenkrát říkala, že má holt tvrdé spaní a třeba aby ho někdo probral,ale když se nevzbudit,tak se prostě počůral.
Časem to přešlo,ale taky mu to trvalo.Přes den,ho musela mama upozorňovat a posílat.Holt prý kluci jsou pohodlní,tak asi na tom něco bude
.
Holky diky,
no on prave od tri let byl naprosto vp ohode nikdy se pres den nepoucral.
tedy je fakt, ze ted to take neni uplne pocurani tedy, ze pod nim byla louze, ale map roste mokry flek na slipech
Takze ted to delam tak, ze se ho co chvili ptam jeslti nechce jit na wc a kontorluji jestli neni pricurany ![]()
No ja se prave bojim, ze se ve skolce bude stydet rici, ze se pricural a pak bude citit a deti se mu potom budou smat
No zvazovala jsem to rici ucitelce, ale trochu se toho bojim, je hodne upovidana a bojim se, aby to pak (treba i nerada ci v dobre vire) nerekla a pak se to nekde nesirilo a nemel z toho problemy. No co ted jsou stejne prazdniny ve ctvrtek zkusim dojit na tu nefrologii a uvidime. No je jasne, ze ho mesic doma kvuli tomu nenecham to by byla skoda…
Naše učitelka, když dcerka měla nehodu, tak zjišťovala jestli nemá nějaké problémy, tak jsem jí o tom řekla, že byla v pohodě a letošní zimu se tohle zkrátka děje) a vzala to v pohodě.
Diky vsem u nas je to jiz nastesti v pohode - tak nevim jestli v tom byl nejaky psychicky problem, ale netusim jaky nebo jen pristydnuti.
U nás se syn počůrává i přes den a už jsou mu 4,5 let.Stále se ho ptám a odvádím ho na záchod, ale když na to nevzpomenu já, tak syn zapomene a počůrá se, nebo se přičůrne…Je to nepříjemné i pro něj a stydí se, ve školce se už paní učitelky naučily ho budit dříve a stihnou to že se vyčůrá na záchod..Nejdříve jsem byla naštvaná a hubovala jsem ho trochu, teď jsem se s tím smířila a nijak mu to nevyčítám..
Pokud za syna myslím já, tak se to dá zvládat.Syn je takový svérázný ale pohodový, myslím, že psychika v tom nebude, jen je asi pohodlný ažije si ve svém světě a nezatěžuje se tím, že se mu chce čůrat…Fakt nevím, jak si s tím poradit, třeba ho to přejde časem…Díky za každou radu.
Ahoj, my jsme dlouho řešili problém s počůráváním v noci. Musím zaťukat, že už to dlouho nebylo. Protože malýmu nedávám na noc moc pít. Ne, že bych ho trápila žízní, ale jenom trochu a dost (on by třeba byl schopný vypít litr kakaa). Doma přes den nespí, ale ve školce jo, a už jsme odsud nesli párkrát počůraný povlečení na vyprání. Bylo to prostě tím, že ho paní učitelka neposlala před spaním vyčůrat. Přes den si taky někdy přičůrne (prostě nemá čas a běží na poslední chvilku, to se stane). K tomu, co popisuješ, mi spíš sedí, že se něco stalo ve školce. Některý děti jsou hodně vnímaví a rozhodí je i (pro nás) blbost. Ani učitelka o tom nemusí vědět. Prostě někdo mu něco řekl, nebo udělal a on si to moc bere. Zkus si s ním promluvit.
Nečetla jsem,kdo ti co radí,ale u nás se na noc osvědčila deka místo prostěradla,Syn měl zespod teploučko a pomohlo to.Jinak měl nějaké kapky,ale už je to dávno.Pro klid tvé dušičky,přestal si ucvrnkávat asi v 10ti letech a je OK.Ještě měl problém s držákem,museli jsme ho trénovat,když čůral,musel přestat a pak zase pokračovat.Je to na dlouho,ale vyplatí se to.Na noc málo pít,nejpozději v 5 hodin,nedávat jídla,které obsahují vodu.
Děkuji za rady!
Přemýšlela jsem jestli problém nemůže být psychický a nevím- syn je druhorozený a první ho dost „válcuje“, (prostě se prosazuje), možná, že i do školky jsme syna dali moc brzy (v jeho 3 letech)a také někdy kolem nástupu do školky chytil boreliozu…
Třeba je toho na něj moc a to je problém zapomínání na to, že by seč měl vyčůrat…
Lékařka a vůbec na internetu se píše, že se to má řešit až po pátém roku dítěte.Tak budu trpělivá…Dokonce jsem se i někde dočetla, že existuje i tábor pro děti které mají podobné problémy, (na normální tábor by děti, které se počůrávají nevzali a také by se děti před ostatními necítili dobře a celkově by to neprospělo..) , takže to asi je častý problém …
Děkuji za případné postřehy, typy, zkušenosti.. Markéta
Zdravím
Mám podobný dotaz. Mám dceru 5 let a stále bojujeme s denodenním nočním počůráváním.
Ve třech letech jsem to neřešila - chodila spát s flaškou mlíka, ve čtyřech letech jsme to více jak po 3 měsících nočního buzení na nočníček (o kterém vůbec nevěděla) vzdali a vrátili se na zimu k plenám. (Všichni přeci píší, že do pěti let je to normální…
)
No a teď v pěti letech mne to fakt štve. Pleny jsem nekompromisně sebrala (i když jsme je krátce předtím dokoupili) a tak peru, peru a peru. Dcera má milion výmluv, proč se tak stalo (nechce v noci budit tu mladší a podobně), ale přes dva měsíce téměř denodenního praní se nic neděje. Je jí to prostě jedno, jestli spí a nebo nespí v mokré posteli. (Dokonce se mi dnes vyčůrala i přes den do křesla -podle mne jí to bylo jedno, prý se nestihla dojít vyčůrat a usnula - nedávno to udělala i když nespala
. )
Když jí posílám vyčůrat, tak achych nad ní stála s karabáčem a vysloveně ji div na ten záchod neposadila. Nová výmkuva je, že se bojí větráku na WC, který se automaticky spustí s rozsvícením (když si nerozsvítí čůrá mimo záchod, či si sedá na holý porcelán - je-li prkénko zvednuto), je jí to prostě jedno.
Podobně je to s nucením do pití, ono se jí prostě nechce (je to aktuálně velice tvrdohlavá palice), ve školce ale prý problém s pitím a čůráním není.
Ve třech letech v souvislosti s manželovo vrozenou vadou byla na UTZ ledvin a bylo vše v pořádku.
Co s tím? U pětileté prohlídky jsme to zatím neřešili s tím, že prostě v noci spí moc tvrdě a neprobudí ji to. Dnes si myslím, že jí je to úplně jedno, že postel používá místo nočníku (večer se ji snažíme už moc pití nedávat, před spaním se chodí 1× či 2× vyčůrat (podle toho, jak to uhlídám. Manžel místo aby ji vždy po přečtení pohádky poslal na záchod, chce abych s ní šla na nefrologii…
Ráno samozřejmě vrčí nejvíc a chce se vrátit k plenám)