Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky. Ráda bych zjistila vaše zkušenosti a rady, čím měříte teplotu 3,5 letému dítěti? Ještě vloni jsem měřila teplotu v konečníku, ale dcera už nechce držet, ani se jí nedivím, není jí to přijemné, když jí něco strkám do zadečku. Pod paží teploměr taky moc nechce držet, kouká všude možně a moc se na to nesoustředí, takže naměříme i takové ulítlé hodnoty jako 34,8 apod. Rtuťový teploměr, který je z mého pohledu nejpřesnější, jí dávat nechci z bezpečnostních důvodů. Máte nějaké rady? Co měří opravdu důvěryhodně? Koupila jsem asi tři digitální teploměry a odchylky jsou i 0,5 stupně, to mi přijde celkem hodně. Tak nevím, kterému mám věřit ![]()
Moc díky předem
Kotě
ja tem digi moc neverim, pouzivame klasiku. v tomhle veku je myslim dost velka, aby pochopila, ze proste musi chvili vydrzet v klidu. treba ji za to slib nejakou odmenu.
Buď investovat do čelového a nebo koupit kvalitní digitální a měřit pod jazykem. Já osobně si třeba v podpaží teplotu vůbec nezměřím.
Ahoj asi moc neporadím, ale co můžu říct za sebe tak od té doby co se mi omylem povedlo rozbít starou dobrou rtuťovou rychoběžku (půjčila mi jí moje maminka byla ještě po nás) což bylo asi před rokem tak malou měřím jedině v podpaží a normálním rtuťovým teploměrem což je bez problémů. Sice jsem koupila i digitální, ale nejsem s ním kamarád. Takže toliko za mně … Ať to brzo vyřešíš ke své spokojenosti
Bezkontaktním infračerveným teploměrem Thermofocus.
Je to vyšší investice, ale jedna z nejsmysluplnějších, jaké jsme kdy učinili. Usnadňuje nám to život naprosto neuvěřitelně - změříme kdykoli a v jakékoli poloze, v noci bez probuzení, ve dne bez kňourání a cukání, děti z toho mají švandu, nervozita veškerá žádná.
Všechy digiteploměry ukazují jak se jim chce. Takže malé dám do ruky ten digitální, ať si s nim pípá, tím se zabaví a změřím jí teplotu klasicky v podpaží rtuťovou rychloběžkou.
Kouká na pohádky?
Tak jednu pustit vzít si ji na klín, lehce obejmout a dívat se. My měřili tak. Rychloběžkou.
Potom jsem si taky zjistila, který ze 2 digi teploměrů(které máme) měří stejně jako rychloběžka a ten používám. Zjišťovala jsem samozřejmě na sobě. ![]()
ahoj,ja jsem zainvestovala do teplomeru od Braun do ucha.Mala uz dlouho si nechtela nechat merit teplotu v zadecku,a pak prisla kamaradka s tim Braunem a super. i v noci se da merit bez probuzeni a bez place. Naopak,ted musim merit i kdyz neni potreba/
Prvni do ucha a na celo jsem mela od Farlin, a ten po par mesicich meril nesmysly,a to stal pres 1000kc,tak jsem zvolila Braun a Farlin se bude vracet,nastesti je v zaruce.
minulý rok nám Ježíšek přinesl bezdotykový teploměr thermoflash
je to perfektní věc - namířím nad pravé oko a hned vím - je poměrně přesný - i v testech vyšel dobře
Všem ho vřele doporučuju - ušetří vám to spoustu času a stresu - například v noci jen kliknu a nemusím dítě budit
Kdo ho vyzkouší nebude už chtít měřit jinak ![]()
Terezka (3) taky vydrží nechat si měřit teplotu v podpaží jen když u toho kouká na pohádky. Ze začátku seděla na mně a já jí tiskla ruku a teď už si to drží sama a tlačí akorát. V zadečku to zvládala jen jako mimi. CO má „rozum“ odmítá i čípky.
A pro jistotu mám ještě takový ten teploměr na čelo nebo do ucha a tím si jí „přejedu“ když o tom neví a přijde mi teplá.
Ale moc přesně neměří, jen to, jestli má a nebo nemá teplotu. Pro přesné měření pak máme digi do podpaží. ![]()
Zrovna jsem chtěla založit podobnou diskusi.. Syn je sice mladší, ale teplotu si změřit nenechá, v zadečku vůbec a v podpaží už vůbec ne, ani když ho uplácíme, posadíme před pohádky, prostě nic. Jak tu píšete, že to dětem „nějak“ vysvětlíte, tak prostě jsou děti, které nebudou držet, ani když jim slíbíte modré z nebe. ![]()
Takže taky uvažuju, co s tím. Ten Thermofocus mě napadl jako první, ale je dosti drahý
Syn moc často teploty nemívá, kdyby jo, tak už bychom ho asi doma měli.
Bohunko, zkoušela jsi u něj přesnost - třeba změřit sebe rtuťovým a pak tímhle?
madi píše:
Bohunko, zkoušela jsi u něj přesnost - třeba změřit sebe rtuťovým a pak tímhle?
Nezkoušela, protože rtuťový teploměr nemám. Mám digitální, ale tomu věřím ještě míň.
Víš, asi takhle - konkrétně ten Thermofocus nevyšel v testech (tuším, že iDnes to kdysi testoval) úplně nejlíp. Jistě by se dal najít i lepší… Ale já jsem s ním maximálně spokojená - naučili jsme se, že nesmíme spoléhat na jedno měření, ale je potřeba změřit třeba 3× během deseti vteřin. Ono to jednou ukáže třeba 37,3, podruhé 37,6, potřetí 37,1. Takže já si z toho udělám průměr a to mi stačí. Nepotřebuji vědět na desetinku přesně, kolik má…
Takže jinými slovy, nemůžu se zaručit za stoprocentní přesnost - určitě jsou teploměry, které měří přesněji. Ale já bych se ho nevzdala - mám už trošinku větší děti, teplotu na nich už dávno poznám na první pohled a ten teploměr mám k jedinému účelu - abych v noci kdykoli a rychle zjistila, jestli horečka nestoupá. A k tomuhle účelu mi slouží perfektně.
Bohunko, díky, takhle nějak jsem si to myslela, taky nepotřebuju znát teplotu přesně na desetiny, ale potřebuju zjistit, jestli mám dát lék nebo ne a jestli teplota v noci nestoupá… podívám se po něm ![]()
Já používám klasickou rychloběžku a měřím v puse je to raz dva. Dcera je už velká takže taky neřeším 37 nebo 37,2. V pátek ráno mněla 38,7 tak jsem hned lítla k DR a ta jí naměřila 38,5 takže mužu říct 99% spolehlivost.