Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Podobná témata už tu jsou, ale každé dítě je originál ![]()
Můj synátor, tč. 4 roky a 4 měsíce, z dvojčat a s dvěma ještě staršími sourozenci, mi přerůstá přes hlavu. Každý den má několik vzteklých záchvatů, při nichž jen řve, nekomunikuje, případně něčím mlátí, válí se po zemi. Zkusila jsem snad všechno a nepomáhá nic. Tyhle stavy má průběžně už půl roku, možná déle, ale poslední dobou víc a víc. Ostatní děti jsou standardně hodné, občas samozřejmě zlobí, ale on je oříšek.
Přijdeme ze školky - kde mě radostně vítá, dojdeme domů a tam se zničehonic šprajcne a odmítá jít např. dio schodů, zout se atd atd. Někdy zachytím, čím se vztek spustil, někdy ne, dneska zrovna vůbec nevím.
Dnes to trvalo hodinu, pak se přišel omluvit (na čemž trvám) a do pěti minut začal znovu - vymrčoval si sladkost a pohádku (pohádku prošvihl předchozím vztekem, zrovna dávali Kouzelnou školku, nechtěl se hnout ze schodů).
Dělá to i manželovi, ale ten je dlouhodobě v zahraničí a když je doma, má čas syna rozptýlit a vyřešit situaci jinak. Já k rodině, kterou mám na starost sama, přes den pracuju a večer mám práci ještě doma. Nemám čas se synem pitvat každý vztek nebo odlákat pozornost jinam.
Babičkám to taky dělá, ale ne tolik, ve školce vůbec, je tam spíš plachý a prý hodný.
Má velmi silnou citovou vazbu na mě a je hodně empatický, ale mám pocit, že za tím je potřeba být středem pozornosti, což s více dětmi a prací moc nejde
Ale dělá to i o prázdninách/dovolené, kdy je nás na ně víc a je víc času.
Jeho projev je vysloveně rozmazlený a už nevím, co s tím. Starší syn ho hodně brání, abych malého za tohle chování netrestala, ale po dobrém a domluvy nepomáhají…
jsem asi krutá matka !!!!Můj starší syn se taky pár krát vzteknul zkoušela jsem se ho nevšímat předcházet atakům vzteku .....nic jen scény !Bylo mi porazeno že si mám bud uříznout proutek a při záchvatu ho lísknou a důrazně říst že se to nedělá a druhá rada by la taková : až se vztekne varuj ho ať toho okamžitě nechá, pokud neposlechne čapni ho aa vraž ho oblečenýho do vany a osprchuj ho studenou vodou ! a věřte že to funguje !!!!!!!!!!!!!! a příště stačilo jen říst ty potřebuješ schladit žáhu? pokračuj !!! V e sprše byl všeho všudy asi 4× a od té doby dobrý!!!!!! ![]()
Sprchu jsem taky zkusila
Asi třikrát. Účinek jen poprvé a vím, že touhle cestou už jít nechci.
no nám to pomohlo !!!! a to moc efekt téměř okamžitý!!!a buďte důsledná nesmí si na vás vyřvat a vyvztekat to co chce !!!!Je to únavné … volila bych tedy i trest za vztekání ale nesmí to být zákaz na zákaz …ale hlavně důslednost a syn starší ať se do toho neplete bráška poslouchat musí !!!!Vás i manžela ,prarodiče… pokud tak ho dávejte za vzor!Překlene se to uvidíte
Eliško,neporadim,ja v takve situaci,zvysim hlas a poslu syna do pokoje,a reknu mu ze se mc zlbim,a az se uklidni ze muze prijit,zatim to funguje,ale on je docela klidas,jinak tu sprchu neee,t mi uz hranici s tyranim ![]()
U nás to nepomohlo. Důsledná už jsem těch půl roku, na mně si nevyvzteká nic. Podle mě normálnímu dítěti už by ta pravidla došla a podřídilo by se, ae náš mladý ne. Má strašně dubovou palici. Jediné, co na něj platí, je nechat mu čas, aby se to zlomilo v něm, ale na to já prostě čas nemám, tolikrát za den.
V našem provozu potřebuju, aby vše šlapalo, a ono to šlape, ostatní děti pomáhají a poslouchají, jen tenhle mi to hodně znesnadňuje.
On mi každý večer v postýlce slíbí, že zítra už takový nebude, že ví, že se choval ošklivě, no a druhý den po školce to je tady znovu.
Marro, ano, mám stejný systém, ale on je schopný v pokoji sám být hodinu dvě a řvát, řvát a zlomí se třeba po dvou hodinách i déle a to já musím mezitím třeba jet s dětmi na kroužek nebo pod, já nemám čas čekat, až se to v něm zlomí.
a věčné vztekání se a dělání scén mlácení do věcí a podobně není týrání rodičů a svého okolí? Sprcha to dítě šokuje a je po ptákách přece ho nebudu bít!!!!
Eliško,nemas to lehke,ale treba malej z toho vyroste,me spis prekvapuje ze ve skolce je ok,jde videt ze si to dovoluje jen k tobe,ono je naprd i to ze tatinek neni vlastne pri ruce pri takovych akcich,prcek si pak dovoli,ja jsem sama s dvema klukama ,tak vim jak potrebuji chlapskou ruku,mno neporadim,snad jen zkusit napsat do nejake pradny?treba tady na emimi?hlavne ne metosdu pevneh objeti,to me sel mraz po zadech
drzim palce,at raubir z toh vyroste ![]()
je to i o tom že neumí ovládat své emoce !!!!Zkoušela ste psychologa ? jet tam bez něj popovídat si … může být jen tak moc fixovaný na vás a třeba žárlí na ostatní a znejvětší pravděpodobností si tím i vynucuje pozornost §pak je i metoda pevého objetí !!!!Prostě ho v tom vzteku obejmete a ppřitisknete na sebe .. ale pokud je to ruďas budete mít co dělat…i to bych zkusila přitisknout aby se uklidnil a znovu mu říst vysvětlit co musí a jak vám tím pomůže
jan1610 píše:
a věčné vztekání se a dělání scén mlácení do věcí a podobně není týrání rodičů a svého okolí? Sprcha to dítě šokuje a je po ptákách přece ho nebudu bít!!!!
Mladsi syn,je taky éro,ale nedovedu si predstavit ho strcit do studene sprchy,ale dovedu si predstvait sebe jak by me to potom ubijelo,a sralo,ze jsem mu ublizila,ja prste pri amoku necham vyrvat,zavru dvere,a delej si co chces,az se uklidni pak se vidi co a jak,ale sprcha je pr me tedy silne kafe,t ja bych nedala,ikdyz kolikrat je malej na zabiti,ale sto ludi st chuti,ja bych mela strach aby si to pak nejak nezafixoval a nemel z tho treba trauma
![]()
Bože nemyslím ten hnus co dávali tuhle v televizi holky to opravdu ne ! tak by to ani nemělo být jen ho přitisknout a uklidnit pokud to nejde nechat být nelámat to přes koleno to v té televizi bylo hrozné !!!!! mimo jiné to byli autistické děti jsou složité povahy a nás nechápu
![]()
Marro, i pevné objetí jsem zkoušela, ale ne na něj, na první děti a vůbec nefungovala, i když jsem konzukltovala s psycholožkou, že ji dělám správně. Na ty starší zabíraly výborně písničky, jenže ty starší byly plačtivé, ne vzteklé. Že z toho vyroste, se začínám bát, že už to trvá moc dlouho, aby to nebyl setrvalý stav. Má hodně tendenci si hrát na miminko, přitom nikdo mladší v rodině není, nemá na koho žárlit. prostě rozmazlený benjamínek ![]()
Jan1610–tak vidim ,ze mame uplne dlisne nazory,pro me je sprcha a metoda pevneho objeti totalni tabu,ale chtela jsem se zeptat zkusela si ji?funguje? ![]()
Pro Marra :
nemyslete nejsem tyran !!!! ale už jsem nevěděla co ,bydlíme v paneláku máme sousedy …opravdu to pomohlo myslím že to bylo rychlé a efektní !