Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já bych zašla k doktorovi,kamarádky kluk se takhle počůrával ještě v 5 letech.Pak začli jezdit po vyšetřeních a ukázalo se,že má malý močový měchýř.Vím že někam dojížděli,byl na zákroku a pak už to bylo dobrý.
plínu nevracej,už je veliká,spíše před spaním už žádné pití,a pod prostěradlo dej nepropustnou podložku v ikea stojí 129kč.a zašla bych taky k dr.i s močí,jestli náhodou není zánět
určitě jí nenadávejte at z toho nemá trauma
vše se dá řešit ![]()
nechodíte třeba jak spí do sprchy nebo nemyješ nádobí?že by reagovala na tekoucí vodu?tohle jsem vypozorovala u své malé,jak jdu ráno do sprchy než jdeme do práce,tak malí ještě spí a malá se xkrát počůrala právě jak slyšela vodu
takže ted ju prvně dám na nočník,pak hned zas usne a pak se jde do koupelky
nebo může mít stracj ze tmy,třeba je v pokojíčku sama bez lampičky
to mi malý taky pobrekává že nechce tmu ![]()
nezačala třeba chodit do školky nebo nějaká jiná změna,odnesla bych moč k obv. dr. kvůli zánětu,nebo může být prostydlá.Já mám 8 l.syna a jak nastydne tak to v noci taky nevydrží, ale teda jednu noc- to už máme vypozorovaný ![]()
Naší mladší dračici se podařilo mít „suchou plínu“ každou noc až letos v létě (ve skoro 4,5 letech). Přes den se odplínkovala stejně jako starší sestra zhruba v roce, v noci se ale narozdíl od ní neuměla vzbudit. Jinak fyzicky i mentálně naprosto v pohodě. Taky jsme skusili sebrat plínu, budit, večer nepít…no a bylo to na nic. Dva roky se počůrala někdy jednou týdně někdy každý den. Motivovali jsme ji (měla slíbené vysněné nastřelení náušnic), nedělali jsme z toho problém, sama evidentně chtěla a věděla o co jde, ale prostě to nebylo ono. Dávali jsme plínu a čekali, pediatra prohlásila, že by ji poslal na nefrologii až po pátém roce. No a dočkali jsme se. Teď už tři měsíce ani jedna nehoda, zbytek plín jsme věnovali, náušnice jsou nastřeleny, snad jsme z toho venku. Přeju ať se taky zadaří.
Píšeš opět moká postýlka..
Chápu správně, že byla už suchá?
V tom případě bych se poradila s dr..Může jít sice jen o nějakou přechodnou situaci ovlivněnou stresem, změnou, čímkoliv..
Ale taky může jít o zánět močového měchýře, močových cest, i když to nebolí..
Tak to měla známá. 4letá se začala znovu počurávat, taky nestihla, často v noci, nechali udělat vyšetření moči, našli nějaké bakterie, přeléčili ATB a od té doby mají zase klid..
Jinak občasné noční pomočení se může stát naprosto zdravému dítěti v předškolním a mladším školním věku..Tím se myslí max. jednou do měsíce, spíš jednou za čtvrtrok, za půlrok..
Starší synek měl párkrát drobnou nehodu, rozhodně nemohu mluvit o počůrávání se. Bez problémů se vzbudil a sám si došel na záchod (nikoli nočník, došel si do koupelny na záchod.) Ale tuhle a včerejší noc durch! (Spal navíc v tátově posteli
.) Osobně to svaluju a to, že „na něj něco leze“. Současně je ale taky fakt, že jak se už naučil do školky chodit bez vztekání a breku, tak psolední dny bylo po ránu divadlo. Takže možná i nějaký stresík.
Ale kdyby se to mělo opakovat vícekrát, asi bychom zajeli radši k dr. Přeci jenom opravdu nemocný být může, i když si na bolest nestěžuje …
Anonymní píše:
Ahoj.
Máme doma 4-letou slečnu a bojujeme s nočním počůráváním. Za poslední týden neměla ani jednou ráno suchou postel a to i přesto, že ji zhruba o půlnoci dáváme vyčůrat. Z pátka na sobotu a ze soboty na neděli to stihla i 2×. V neděli usnula v autě a odnesla to i autosedačka. 2× za poslední týden to nestihla i v rámci hry na schovávanou (to se nestalo přes rok).
Co s tím. Návštěva Dr.?
Celou noc zatím vydržela pouze jednou, ale když jsme ji dávali tak o půlnoci na nočník, tak to většinou zvládla. Až teď zase převlíkáme každý den. Vracet k plínám se mi nechce, stejně si ji sundá… Pití jí spíše musím nutit.
Díky za odpověď.
není nastydlá? Mám taky 4 letou dcerku, která od dvou let neměla s počůráním jedinkrát problém ale jak nastydne už vím co nás čeká… ![]()
naše dr. taky jednou zmínila, že když se dítě učí brzy na nočník, tak pak může tohle přijít … ale to nemám prověřené, nevím co je na tom pravdy… ![]()
Souhlasím s holkama, jestli to už jednou zvládla bez plín, určitě bych se k nim nevracela. Taky mě napadlo jako první, že je nachlazená,naší se to někdy stane i během dne, že nedoběhne.JInak bych zkusila za tu noc dávat častěj,já dávala 2-3×,přes den bych jí taky víc posílala.A pokud bych neviděla výsledek, tak k dr. Nějakej zánět nebo něco to taky může způsobit.Ale žádná tragédie to není,holt se to sem tam stane…
Jo a prej to souvisí i s mandlema…
Rýma, pořád chycené mandle - může se počůrávat.
Náš čtvyřleťák se taky začal opět sem tam v noci počůrávat (všimli jste si té „náhody“, že jde většinou o čtyřleté děti??).
Moc se omlouvám ,že píši do této diskuse!
Chci se Vás maminek zeptat ,těch ktrým chodí dětičky do školky a spinkqají tam, jestli je paní učitelky svlékají i ze spodního prádla do pažámek !Řeším to,že od září přišel můj syn ač 5 letý už 3× v sicích slipech !!!!Jsem na mrtvici!!!Ekzistuje na to prý norma a svlékat ho budou ,zatím co se všude ptám naše školka je jediná!!!!!
K tomu počůrávání holčičky : může to být nachlazení, pokud nastoupla do školky i stres … může na ní neblaze působit i třeba napětí v rodině nebo jen to že se na ní zlobíte …šla bych za Mudr. a chtěla i vyšetření na specializovaném pracovišti… ![]()
Ahoj.
ráno jsme neměla čas se moc rozepisovat (ta mladší mi pořád chtěla asistovat), tak se rozepíši teď.
K Dr. jsem nakonec ráno zavolala, protože mi to prostě nepřijde normální a napřed ji napadlo, že by to mohl být šprajc, ale když jsem jí říkala, že se počůrala i při hře, tak usoudila, že tam nejspíš za tím bude nějaká infekce a máme přinést moč.
Co se sprchy týče, tak když spí, tak do ní nechodíme, mj. proto, že má pokoj hned vedle, resp. i když jsme šli, tak s tím problém dříve nebyl. Stačilo jí dát kolem půlnoci vyčůrat a většinou ráno byla postýlka suchá…
Nepropustnou podložku samozřejmě máme, máme ji s froté, takže končí v pračce i s prostěradlem (už jsme těď kvůli počasí i přešla z pfroté prostěradek na obyč.
).
Jak moc strach má nevím. Už nás to taky napadlo (a ona nám to i takhle řekla) a i když spala s lampičkou rozsvícenou celou noc, tak postýlka ráno suchá nebyla… Navíc bych to nerada zaváděla, myslím si, že kvalita spánku pak není nic moc…
Do školky začala chodit v půlce září (chodila ale už i loni, i když minimálně ) a říká, že se jí ve školce líbí… A i tak vypadá. ![]()
Změn v jejím (našem) životě bylo zvláště letos spousta, ale teď je zrovna takový celkem klidný období…
Baro F.,
tak snad se na nás taky brzo usměje štěstí. Začínám mít totiž pocit, že ta mladší (o 2 roky) bude na noc odplenkovná dřív, jak ta starší. Možná jsme udělali chybu, že jsme jí ty plíny před cca rokem sebrali, ale přišlo nám, že pro ni bylo pohodlnější se ráno do té plíny vyčurat… Že v tom byla lenost jít v noci na záchod/nočník. A pak už se mi k plínám vracet nechtělo a od té doby s přestávkami (ode dne, co jsme se s mladší naposledy vrátily z nemocnice, tak až na pár nehod vydržela od půlnoci do rána) peru a peru a peru a začíná mi to logicky lézt krkem. No a poslední týden je obzvlášť náročný…
To, aby se sama v noci vzbudila a vyčůrala do připraveného nočníku, tak to se stalo asi 2×..
Jano,
suchá byla, pokud jsme ji dali v noci vyčůrat.
Teď najednou nevydržela ani 3 hodiny, i když se samozřejmě před spaním vyčůrat šla. Prostě to „zvládla“ během ani ne týdne cca 10×… ![]()
E-maminko, na nočník se naučila ve dvou letech, takže to mi moc brzo nepřijde…
Davdan,
na „mandlích“ jsme sodou okolností byly na kontrole v červnu a ty má v pořádku… A rýmu taky nemá (měla ji nedávno a nepočůrávala se, nebo jen jednoou…)
Jan1610,
nevím jak v této školce (moc tam nespala, i když je tam druhým rokem), ale v té předchozí se převlíkaly do pyžámek a byly bez spodního prádla. To vím na 100%, protože tam měli jednu místnost na vše (jídlo, hraní i spaní, i když pomyslně oddělené) a já pro ni přišla celkem brzo a ona ještě byla v pyžamu (nechali ji dospat - technicky to šlo udělat). ![]()
Zakl.
Ahoj.
Máme doma 4-letou slečnu a bojujeme s nočním počůráváním. Za poslední týden neměla ani jednou ráno suchou postel a to i přesto, že ji zhruba o půlnoci dáváme vyčůrat. Z pátka na sobotu a ze soboty na neděli to stihla i 2×. V neděli usnula v autě a odnesla to i autosedačka. 2× za poslední týden to nestihla i v rámci hry na schovávanou (to se nestalo přes rok).
Co s tím. Návštěva Dr.?
Celou noc zatím vydržela pouze jednou, ale když jsme ji dávali tak o půlnoci na nočník, tak to většinou zvládla. Až teď zase převlíkáme každý den. Vracet k plínám se mi nechce, stejně si ji sundá… Pití jí spíše musím nutit.
Díky za odpověď.