Přístup školky k výchově

Anonymní
29.9.11 09:53

přístup školky k výchově

ahoj maminky,

prosím podělte se se svými zkušenostmi s MŠ. Naše dcera chodila 2 roky do soukromé školky. Byli jsme maximálně spokojení, nic nebyl problém, vše se dalo řešit. Teď jí byly 4 a chtěli jsme, aby přešla do státní školky, a to ze dvou důvodů - jednak už v soukromé neměla vrstevníky a hlavně předpokládáme, že půjde do státní ZŠ, tak aby si zvykala na systém českého školství.

Už od počátku jsem byla v rozpacích nad celkovým přístupem školky, resp. učitelek. např. při zápisu jsem se se zástupkyní domluvila, že jim dopošlu mailem 1 dokument a když jsem se pak pídila, zda jim skutečně došel, ředitelka mně odvětila, že maily od neznámých odesílatelů rovnou maže, neb se bojí virů. :roll:

no nic, dcera nastoupila, hrozně se těšila a doteď je převážně spokojená, proto nechci dělat problémy. Chápu, že nejsem přítel školky - nedarovávám hračky, nekopíruju omalovánky apod., ale peněz není a jsem doma s 2. dítětem. ale za ten 1 měsíc mě už nepříjemně překvapilo pár věcí v přístupu - např.

• při volné hře si děti první hračku můžou vzít volně, ale pokud chtějí jinou, musí tu první uklidit (to je samozřejmé), ale pak musí učitelku poprosit, jestli si může vzít jinou.
  • skoro vůbec nic netvoří, převážnou část dne tráví venku na školkové zahradě (všechny třídy školky), kde mám pocit mají učitelky hlavně čas drbat, ale je krásný podzim, proč ne. lepší než sedět ve třídě.
  • na třidních schůzkách jsem se dozvěděla, že v žádném případě dítěti nepodají lék, i přes žádost rodičů. třeba ani čípek při alergické reakci. prostě buď volají rodiče (které ale nemůže třeba dorazit do 5 minut, když je v práci), a nebo volají záchranku, což si myslím, že je pro dítě ještě větší stres, když je první pomoc tak jednoduchá.
  • co mě ale dostalo tento týden - na začátku jsme měli donést hrníček na ven. myslela jsem si, jak mají vyřešený pitný režim. po svačině s pitím někdy v 14.15 vyrazili ven, bylo teplo, a když jsem dceru vyzvedávala v 15.30, jako první mi hlásila, že má hroznou žízeň. tak jsem se dnes ptala jak to mají, a prý že pití venku nemají, max třeba v červnu když jsou vedra, a na dotaz když jim teda dcera řekne že má žízeň, jestli jí dají napít, tak prý neví jak to řešit, že by se musela poradit s ředitelkou. 8-o

Celkově přístup ve školce - vše je standardizované, nic nejde domluvit, chování převážně direktivní.

Jak to máte prosím vy? Já vím, že je vše o lidech, ale to je to státní školství pořád tak hrozné? Doufala jsem, že se doby změnily, ale zatím vidím vše, proč třeba já na školku hrozně nerada vzpomínám… :think:

Omlouvám se, za anonym, ale kdyby náhodou, nechci,aby dcera měla problémy.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4476
29.9.11 10:06

To co pises mi nepripada nijak hrozne. To ze se deti musi zeptat, jestli novou hracku? No co? Ucitelka jim hracku jiste dovoli. Jde o to se umet zeptat. To ze litaji venku bych videla jako velke plus. Tvorit budou celou zimu, kdyz budou travit prevaznou vetsinu casu v herne a kvuli desti nebudou moct ven.
Jedine co by mi vadilo je to piti. A na to zabere jen jedno. Stezovat si ucitelkam, stezovat a stezovat… dokud proste nezavedou system, ze ven na dvorek se s sebou bere lahev, ze ktere se muzou deti napit.
Ale v globalu mi tebou popisovana skolka neprijde nijak strasna. Pokud chces individualni pristup, tak si holt zaplat soukromou skolku. Ale z meho uhlu pohledu, ne vzdy soukroma skolka rovna se kvalita.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.9.11 10:16

díky, potřebuju slyšet i názor jiných. já už přestávám být objektivní.

Ven budou chodit i v zimě. Na to si potrpí. Třeba nedávno lehce pršelo a stejně šli. Žádné dítě nemělo gumáky, ale byli pod stromy. Akorát naši treperendu nechali lítat ve vysoké trávě, takže odpo šla domů v durch promočených botách a v náhradním oblečení. Kalhoty jsem od kolen mohla ždímat.

Ale to opravdu trochu individuální přístup nejde i ve státním?

• Citovat
  • Upravit
5230
29.9.11 10:23

Ahoj, jsem učitelka ve školce a vidím to takto:
Dovolit se o hračku mi příde celkem normální, já to teda vyžaduji pouze u hraček, na které musím dohlížet (máme třeba montessori pomůcky a jsou drahé)
Trávit čas venku je taky v pohodě, buď ráda, že nejsou zalezlí, když je hezky, neboj v zimě toho vytvoří až až.
S těma lékama je to trochu divný, učitelka nesmí podat léky jako třeba kapky na rýmu, ale na chronické onemocnění nebo alergii, to samozřejmně ano, jestli se vás to týká, řešila bych s ředitelkou
A pitný režim by zajištěný mít měli, děti by měli mít celý den přístup k pití, to bych taky řešila s ředitelkou.

Takže drobné nedostatky tam jsou, ale ty se dají řešit. Buď ráda, že je tam dcerka spokojená. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4425
29.9.11 10:33

Ty první tři body mi přijdou celkem v pohodě, to chápu, ale to pití by mi teda vadilo hodně. U nás ve školkce se smí pít kdykoli kdo chce a i venku, když je vedro mají pití (nemluvě o tom, že mají venkovní umývárnu, aby mohli sami chodit na záchod, jak potřebují) Prý by chtěli i venkovní pítko, ale zatím na to nejsou peníze. U nás se teda i hodně tvoří, dětem se učitelky opravdu hodně věnují, ale jsme ve třídě pí ředitelky a jinde to prý není tak žhavé :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.9.11 10:33
Temaho píše:
Ahoj, jsem učitelka ve školce a vidím to takto:
Dovolit se o hračku mi příde celkem normální, já to teda vyžaduji pouze u hraček, na které musím dohlížet (máme třeba montessori pomůcky a jsou drahé)
Trávit čas venku je taky v pohodě, buď ráda, že nejsou zalezlí, když je hezky, neboj v zimě toho vytvoří až až.
S těma lékama je to trochu divný, učitelka nesmí podat léky jako třeba kapky na rýmu, ale na chronické onemocnění nebo alergii, to samozřejmně ano, jestli se vás to týká, řešila bych s ředitelkou
A pitný režim by zajištěný mít měli, děti by měli mít celý den přístup k pití, to bych taky řešila s ředitelkou.Takže drobné nedostatky tam jsou, ale ty se dají řešit. Buď ráda, že je tam dcerka spokojená. :mavam:

Díky. Asi máte pravdu s těma hračkama. Ty léky právě nařídila ředitelka, byť naše učitelky, které jsou v téhle školce nové, by s tím problém neměly. Ale mají nařízeno. To pití budu řešit.

• Citovat
  • Upravit
6358
29.9.11 10:36

Tak u nás se taky děti musí dovolit když chtějí další hračku, na tom nevidím nic špatného, může to předcházet i konfliktům o tom, kdo si to vzal první :mrgreen: (znám z domova, pořád řeším kdo to měl první, asi taky zavedu dovolování :mrgreen: )

Co se týká pobytu venku, tak bych to taky brala jako plus, tady děti taky chodí i když není zrovna hezky, ale teda to spíš jdou na procházku na chvíli před obědem.

To pití je blbý, určitě bych trvala na tom, aby měla možnost se napít. Tady to funguje tak, že jim přinesou (nebo podají oknem na zahradu) tác s kelímkama s pítím a můžou se napít. Hlavně teda ve vedrech, ale pokud vím, tak s pitím tu problém není.

Tvoření - no jako nemůžeš čekat, že budou něco tvořit každý den, zvlášť když je hezky a jsou hodně venku. V zimě to určitě doženou. Tady mají i spoustu jiných aktivit, takže to není jen o tvoření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.9.11 10:37
aleesha píše:
Ty první tři body mi přijdou celkem v pohodě, to chápu, ale to pití by mi teda vadilo hodně. U nás ve školkce se smí pít kdykoli kdo chce a i venku, když je vedro mají pití (nemluvě o tom, že mají venkovní umývárnu, aby mohli sami chodit na záchod, jak potřebují) Prý by chtěli i venkovní pítko, ale zatím na to nejsou peníze. U nás se teda i hodně tvoří, dětem se učitelky opravdu hodně věnují, ale jsme ve třídě pí ředitelky a jinde to prý není tak žhavé :-)

Tak to zní dobře. 6e je vše o přístupu. Je pravda, to mě nenapadlo, že jak mají vyřešené čůrání, opravdu netuším.

• Citovat
  • Upravit
4476
29.9.11 10:41

S tema lekama je to asi tak. Kdyz ucitelky dovoli leky. Tak tam budou chodit nasoplene deti a ucitelky nebudou delat nic jineho, nez davat sirupiky na kaslik a na rymecku a cely kolektiv bude pekne dokolecka nemocny. Pokud ale dite nejake leky vyslovene dlouhodobe uzivat musi, tak s tim problem ucitelky nemaji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
482
29.9.11 10:49

většina českých státních školek je na tom bohužel podobně a záleží hlavně na řediteli školky. Na něm záleží i práce učitelek . Co mě na našich školkách ale především vadí, je strava :poblion: , přispůsobení se např. bezlepkové dietě atd..
Zamlouvají se mi školky typu Waldorfská, tam myslím dostane dítě i rodič to, co potřebuje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
aleachimka
29.9.11 10:51

no nevím, zakladatelka psala, že by odmítly podat lék proti alergické reakci. Spousta dětí je alergických třeba na vosý píchnutí a vos je všude plno. Než by dojela záchranka nebo rodič, mohlo by být dítě taky třeba udušené. Toho bych se docela bála.

• Citovat
  • Upravit
5230
29.9.11 10:57

Právě, že léky na chronický onemocnění by podávat měli. Když třeba dítě musí dostat kapičky při obědě, tak mu je prostě dá učitelka. My jsme třeba měli holčičku, které při silné reakci hrozil anafilaktický šok (naštěstí se nám to nestalo), tak jsme dotali injekci, kterou jsme jí měli píchnout, těžko toiž budu koukat na dítě, jak se dusí a čekat na maminku, to je fakt divný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.9.11 11:08

no tady léky odmítli šmahem, max přípustná je dezinfekce a náplast :think: proto mě to zvedá ze židle. samozřejmě chápu, že nebudou rozdávat mucosolvan a paralen.

co se týče stravy, to je taky „úsměvná“ historka. na schůzce rodičů přijatých dětí v červnu se to mj. řešilo. nejdříve ředitelka se zástupkyní vyprávěly, jak vedou děti k multikulturalismu, že neví kde se v lidech bere rasismus, že ony a děti s jinakostí nemají problém. po pár minutách dotaz maminky klučiny s bezlepkovou dietou - není problém, co ona uvaří, oni ohřejou. za dalších pár minut dotaz maminky muslimky ohledně stravy, jestli i ona může nosit vlastní jídlo (bylo jasné, že je muslimka). reakce zástupkyně rozhořčená, že prý v žádném případě. ve spojení s tím, jak nám pár minut před tím tvrdila, že ona s jinakostí nemá problém, to byl vcelku černý humor.

• Citovat
  • Upravit
20557
29.9.11 11:10

No jo no, tohle je české školství. :mrgreen: Naše děti chodily do soukromé školky a bylo vždycky všechno v pohodě.
Jednou jsem se byla podívat tady v naší místní MŠ a nikdy více! Plíseň a zatuchlina smrděla už mezi dveřmi, takže jsme poděkovaly a uháněly jsme domů. :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mmonica
29.9.11 11:10
Anonymní píše:
ahoj maminky,

prosím podělte se se svými zkušenostmi s MŠ. Naše dcera chodila 2 roky do soukromé školky. Byli jsme maximálně spokojení, nic nebyl problém, vše se dalo řešit. Teď jí byly 4 a chtěli jsme, aby přešla do státní školky, a to ze dvou důvodů - jednak už v soukromé neměla vrstevníky a hlavně předpokládáme, že půjde do státní ZŠ, tak aby si zvykala na systém českého školství.

Už od počátku jsem byla v rozpacích nad celkovým přístupem školky, resp. učitelek. např. při zápisu jsem se se zástupkyní domluvila, že jim dopošlu mailem 1 dokument a když jsem se pak pídila, zda jim skutečně došel, ředitelka mně odvětila, že maily od neznámých odesílatelů rovnou maže, neb se bojí virů. :roll:

no nic, dcera nastoupila, hrozně se těšila a doteď je převážně spokojená, proto nechci dělat problémy. Chápu, že nejsem přítel školky - nedarovávám hračky, nekopíruju omalovánky apod., ale peněz není a jsem doma s 2. dítětem. ale za ten 1 měsíc mě už nepříjemně překvapilo pár věcí v přístupu - např.

• při volné hře si děti první hračku můžou vzít volně, ale pokud chtějí jinou, musí tu první uklidit (to je samozřejmé), ale pak musí učitelku poprosit, jestli si může vzít jinou.
  • skoro vůbec nic netvoří, převážnou část dne tráví venku na školkové zahradě (všechny třídy školky), kde mám pocit mají učitelky hlavně čas drbat, ale je krásný podzim, proč ne. lepší než sedět ve třídě.
  • na třidních schůzkách jsem se dozvěděla, že v žádném případě dítěti nepodají lék, i přes žádost rodičů. třeba ani čípek při alergické reakci. prostě buď volají rodiče (které ale nemůže třeba dorazit do 5 minut, když je v práci), a nebo volají záchranku, což si myslím, že je pro dítě ještě větší stres, když je první pomoc tak jednoduchá.
  • co mě ale dostalo tento týden - na začátku jsme měli donést hrníček na ven. myslela jsem si, jak mají vyřešený pitný režim. po svačině s pitím někdy v 14.15 vyrazili ven, bylo teplo, a když jsem dceru vyzvedávala v 15.30, jako první mi hlásila, že má hroznou žízeň. tak jsem se dnes ptala jak to mají, a prý že pití venku nemají, max třeba v červnu když jsou vedra, a na dotaz když jim teda dcera řekne že má žízeň, jestli jí dají napít, tak prý neví jak to řešit, že by se musela poradit s ředitelkou. 8-o

Celkově přístup ve školce - vše je standardizované, nic nejde domluvit, chování převážně direktivní.

Jak to máte prosím vy? Já vím, že je vše o lidech, ale to je to státní školství pořád tak hrozné? Doufala jsem, že se doby změnily, ale zatím vidím vše, proč třeba já na školku hrozně nerada vzpomínám… :think:

Omlouvám se, za anonym, ale kdyby náhodou, nechci,aby dcera měla problémy.

to vis uz od mala musime v tom peknem state vychovat poslusne ovecky co jdou jednim smerem :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML