Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj dámy, mám takový menší problém- upozorňuji, abyste pozorně četly, než mě posoudíte:
Bydlíme v patře v rodinném domě, nahoru nám vedou příkré schody a záchod je umístěn pouze dole. Tudíž když se chce můj pětiletý syn v noci vyčurat, jde na nočník, co má u postele. Nerada bych, aby mi z těch schodů spadl, tak to řeším nočníkem, ale už se nám tady buduje záchod nahoře. A teď k problému. Právě, že je malý v noci hodně zmatený, připadá mi jako náměsíčný- asi před třemi měsíci se mi stalo, že se dvě noci po sobě vzbudil na vteřinu přesně a plakal, že chce čurat- druhý den o tom nevěděl. Pak dlouho nic, byl s mojí máti na dovolené a pak mi říkala, že se počural téměř každou noc- což bych dávala za příčinu změně prostředí, protože doma se nepočural už tak rok no a dneska se mi stalo, že se malý dobýval do koupelny ( přes den tam máme uložený nočník) , sedl si na stoličku ( myslel si že je to nočník, který měl ale u postele!) a začal čurat. Tak jsem tam vlítla a ptala se ho, co to dělá, že je celý počuraný a koupelna celá počuraná, nereagoval, ale oči měl otevřené. Je něco s ním v nepořádku? Psychika atd? Nemám s ním někam zajít? Jsem z toho celá nesvá, co jsem udělala špatně?
konkrétně neporadím, ale jestli Tě to uklidní, tak já jako malá, když mi byly tak nějak, jako Tvému synovi, jsem rozespalá v noci bloudila na záchod, dobloudila jsem do špajzu, kde byl koš, na ten jsem si sedla a vyčůrala se
naši se prý ohrommně bavili
a normální asi jsem ![]()
sterezie píše:
konkrétně neporadím, ale jestli Tě to uklidní, tak já jako malá, když mi byly tak nějak, jako Tvému synovi, jsem rozespalá v noci bloudila na záchod, dobloudila jsem do špajzu, kde byl koš, na ten jsem si sedla a vyčůrala senaši se prý ohrommně bavili
a normální asi jsem
Díky- připadám si, jak bych zanedbala něco s jeho psychikou- babka mě furt straší, že tohle jsou první příznaky.....
Já myslím, že jsi neudělala špatně nic a že se neděje ani nic takového, že bys musela s malým někam chodit. Podle mě se prostě v noci tolik neprobere a jak je rozespalý tak dělá „humorné“ věci. Možná je u vás moc změn: přebudování baráku, dovolená s babičkou, začátek školního roku/školky a tak, takže toho má ta jeho hlavička hodně na zpracovávání.
A já taky bývám v noci zmatená jak lesní včelka. Onehdá pršelo, mně to vzbudilo a tak jsem šla na záchod. A pak že zavřu okna. Zašla jsem i do dětského pokojíčku a říkám si: proč má otevřené dveře? jdu dál k oknům, ta nezatažená a já si říkám: kdo dával vlastně večer malýho spát, proč jsme to nezatáhli? Pak mrknu na postel a tam nikdo a já si říkám: marjapano kam se přestěhoval, kde spí? šel do obýváku či co?
No a až drahnou chvíli po tom, co jsem si takto zmateně špekulovala mi došlo, že je na noc u babičky a vůbec není doma!
![]()
Myslim, že to hned není náměsíčnost. Podle mě je to i celkem běžný. Mně se to taky stávalo jako malý, jednou jsem prej šla čůrat do špajzu
![]()
Temaho píše:
Myslim, že to hned není náměsíčnost. Podle mě je to i celkem běžný. Mně se to taky stávalo jako malý, jednou jsem prej šla čůrat do špajzu![]()
Vítej v klubu špajzáků
![]()
Já si myslím, že u dětí je tohle docela běžný. Taky jsem občas jako malá bloudila po domě. Většinou jsem prý chodila ke krabičce s rovnátkama a hledala je tam, přestože jsem je měla v puse
Docela záhy to ale ustoupilo.
Jo taky sem bývala hdoně náměsičná a taky sem čůrala do špajzu
A teď relativně normální ![]()
No . ostatně když se nad tím zamyslím, tak přítel se taky kolikrát vzbudil v noci na gauči v obýváku a zaboha si nevzopíná, jak se tam dostal… Takže díky, trochu jste mě uklidnily.
Občas se mi stávalo (už jako dospělé), že když v noci spím a chce se mi na záchod, tak se mi ta potřeba promítne do snu a já si tedy prostě dojdu… v tom snu, ovšem mozek je uklidněný tím, že už jsem na záchodě a vydá signál močáku, že může
Vždycky to bylo jenom ucvrnknutí a vlhko mě probudilo, ale i tak je to nepříjemné. Takové živé sny se mi zdají i dneska, ale už je umím do jisté míry ovládat a dokážu si přikázat, v jakých situacích se musím probudit (jeden čas jsem trpívala na ošklivé noční můry, takže naučit se včas probudit byla pro mne nutnost). Možná, že tvůj kluk to má podobně, akorát ještě nedokáže rozlišit, že se mu vše jenom zdá a třeba si pak ráno ani sen nepamatuje, takže si to neuvědomí ani zpětně.
Vůbec bych se nestresovala, připadá mi to úplně normální. Já chodila jako malá v noci po baráku, přivedli mě sousedi, protože jsem se k nim dobývala s tím, že chci domů.
Tak se pak muselo zamykat .
Asi má teď tvrdší spánek a tak ho to nevzbudí. V podstatě to, co dělá má logiku, neublížil si, tak bych to taky zařadila do kategorie „vtipných příhod“ ![]()