Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Naše dvojčata pořád nic moc nevyslovují, musíme na tom máknout, ale občas je to i důvod k úsměvu ![]()
Např. velmi frekventovanou hláškou je „Já budu pivní!“ A to jsme rodina abstinentů
Můj starší syn zas zásadně říkal, že si vezme na sebe „oblešení“ a „už jsem oblešenej“. Přidáte nějaké výroky svých ratolestí? ![]()
Moje dcera nechapala slovo TOPENI. Myslela si, ze je to TO PENI. Takze rikala na tom PENI a pod tim PENIM. Trvalo dlouho nez jsem ji to vysvetlila.
Máťa nám zase popisoval auto: " tady má světla,tady kola, tady vejšuk…!" ![]()
Jo, tak to mi naši taky vyprávěli, jak jsem se ptala, kde je dokino, a pak jsem taky říkala na nakapi.
Dvojky mají těch spatlaných slov víc, ale teď si zaboha nemůžu vzpomenout.
Ještě jeden pěkný výrok mého staršího syna, když jsem chtěla, aby sestřičce Zuzce něco půjčil „Ať si řekne svýmu bráchovi!“
Tím myslel Zuzčinému bráchovi dvojčeti - Jindrášovi.
Huffmanka píše:
Moje dcera nechapala slovo TOPENI. Myslela si, ze je to TO PENI. Takze rikala na tom PENI a pod tim PENIM. Trvalo dlouho nez jsem ji to vysvetlila.
Moje ségra takhle zase nechápala,že je „rtěnka“ a říkala martěnka a rodiče na ní vždycky: " Báro,řekni rrrrrrrrrr-rtěnka" , ona:" rrrrrrrrrr-martěnka"
![]()
Tak to já si živě vzpomínám jak jsem vzala tehda asi dvouletého syna do Pizzerie. Dali jsme si pizzu
a hádejte
Když nám ji servírka nesla, syn začal nadšeně tleskat ručičkama a volat „Piča! Mamiko! Piča!!!“
![]()
Seděla jsem u doktora v čekárně a hned vedle byla poradna logopedie.Prišla tam maminka s dcerkou cca 1,5roku a s chlapečkem cca 4roky.Maminka si s ním ještě procvičovala slova,měl zřejmě problém ze sykavkama c,z,s.A tak maminka ho nutila říct slovo ,,zítra'' a chlapečkovi nešlo říct pěkně Z.Asi po třetím špatném pokusu chlapeček na ni zlostivě zakřičel: ,,DRUHÝ DEN'' Sem se musela smát:-D ale už trochu odbočila od tématu.
Můj syn zkomolil slovo couvat. Když viděl nějaké auto couvat nebo sám couval, tak volal: „kuvá“. Tak jsme se stávali velmi rychle středem pozornosti. Každému to nejspíš znělo jako jedno vulgární slovo.
Přitom vulgárně doma nemluvíme. ![]()
Lili rika misto ch=f tak to je spousta zajimavych slov, treba moufa, mifa, fobot. a sklonovani a slovosled je taky legrace, treba kdys ze pta taty jestli byl v praci tak rekne „ty byla ses v praci?“, nebo misto co tam bude „co tam bude byt“, „kam budeme jit“
ale rikam si ze s tim jejim michanim slov ji nebude delat problem anglictina, ti to taky maji ruzne sprehazene. a taky mela kdyz byla mensi nejake univerzalni slova, napriklad slovo „brte“ znamenalo letadlo, ptacek, vrtule, vetrak ![]()
Moje malá dcera se kousla do rtu.Povídám kousla si se do rtíku viď?Od té doby byl ret dortík a jednou mi povídá,mami namazej mi dortík a než mi to docvaklo povídám a jakej,žádnej doma nemáme. ![]()
Ahoj,tak můj syn Vítek (3r) mometálně dělá komrtelec - kotrmelec,a máme malýho jorkšíra,tak Vítek často volá „mami Endy mi suká“ místo čuchá.
Starší syn,když byl v jeho věku místo náušnice říkal roztomile „nalupínka“ ![]()
Moje dcera vyslovovala „čokoláda“ jako „šukála“. Bylo mi docela líto, když se to později naučila říkat správně ![]()
megham33 píše:
Seděla jsem u doktora v čekárně a hned vedle byla poradna logopedie.Prišla tam maminka s dcerkou cca 1,5roku a s chlapečkem cca 4roky.Maminka si s ním ještě procvičovala slova,měl zřejmě problém ze sykavkama c,z,s.A tak maminka ho nutila říct slovo ,,zítra'' a chlapečkovi nešlo říct pěkně Z.Asi po třetím špatném pokusu chlapeček na ni zlostivě zakřičel: ,,DRUHÝ DEN'' Sem se musela smát:-D ale už trochu odbočila od tématu.