Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj holky, vcera jsme byli na 3 lete prohlidce nasi dcery, vse o.k., jen dr. rikal, ze by mohla mit casem pupecni kylu, ktera s epak v 5 letech resi operacne. ze ted se s tim nic nedela a jeste se to muze upravit. vevnitr u pupiku se ji to nejak neuzavrelo, zvenku nic videt neni, zadna boule apod. nemate nekdo podobnou zksuenost s tim, ze to pak bylo v poradku a operace nebyla nutna? moc dekuju!
P. máme to podobně, synovi zjistili malou pupeční kýlu před prvním rokem a nic se s tím nedělá, pokud by nebyla nijak enormně velká, zatím to sleduje jen pediatr a ve čtyřech letech máme napsanou kontrolu na dětské chirurgii.
Jinak ta jeho kýla taky nijak vidět není ![]()
Mně je teď 22, pupeční kýlu mi diagnostikovala doktorka cca v 10ti letech, ale nic se s tím nedělo. Vůbec jsem o tom nevěděla, až teď v těhotenství mi to dělalo problémy, kdy se mi pupík obrátil vzhůru a docela to i bolelo, ale teď už se to pomalu zase srovnává
Asi bych jí na operaci nehnala, zkus si zjistit rizika, ale jinak mi to přijde jako zbytečný zákrok…
dekuju!no, ja prave taky nechci, aby na operaci sla..toho se desim..ale zas nevim rizika, kdyz se to neresi…hrozny je, ze musim cekat 2 roky na verdikt ![]()
Záleží na velikostí té kýly, pokud je opravdu veliká, tak by se asi operovat měla.. já bych to nechala na dr. ![]()
Teď to neřeš, stejně to neovlivníš… a za ty dva roky se to může spravit ![]()
Byli jsme na operaci pupeční kýly se synem, když měl rok a půl. Kýla teda byla vidět, ale nezdála se mi nijak veliká, řekla bych tak velikost třešně. Na 18m prohlídce nám dr. řekla, že pro jistotu nás pošle na dětskou chirurgii a tam že nás budou sledovat, že se kýla většinou do tří let neoperuje. No a tam nám pan primář hned napsal termín operace. Podle něj zas čím dřív, tím to dítko líp snáší.Operace proběhla bez problémů, za tři dny jsme byli doma. Takže asi co lékař, to názor
.
Jsou cviky a fígle, které mohou pomoci. A samozřejmě čím dřív se s tím začne, tím lépe. Řezníci by všechno hned operovali, je za to asi víc bodů.
![]()
Najděte si (třeba na internetu) nějakého dětského fyzioterapeuta, domluvte se s ním na návštěvě a nechte si od pediatra vypsat žádanku na fyzioterapii.
Pokud máte žádanku od pediatra, tak fyzioterapii hradí dětem hradí pojišťovna!
my chodíme k soukromé fyzioterapeutce návštěva nás stojí 250 kč ale je skvělá a dětem fakt rozumí, cvičili jsme u ní i vojtovku. malej má pupeční kýlu od narození, ale díky cvičení se břišní svyaly uzavírají a velmi pravděpodobně na operaci nepujde, ale doktor dětský, chirurg, gastroenterolog i fyzioterapeutka mi řekli, že by na operaci šel mezi druhým a třetím rokem . tak nevím kdo zase mlží. ![]()
marieondatra píše:
my chodíme k soukromé fyzioterapeutce návštěva nás stojí 250 kč ale je skvělá a dětem fakt rozumí, cvičili jsme u ní i vojtovku. malej má pupeční kýlu od narození, ale díky cvičení se břišní svyaly uzavírají a velmi pravděpodobně na operaci nepujde, ale doktor dětský, chirurg, gastroenterolog i fyzioterapeutka mi řekli, že by na operaci šel mezi druhým a třetím rokem . tak nevím kdo zase mlží.
My taky chodíme k soukromé, ale řekla mi, že když doneseme doporučení od pediatra, tak to všechno zaplatí pojišťovna.(Pojišťovna to platí dětem do 15 let.) Tak jsem ho z pediatričky vymámila a opravdu nic neplatíme. ![]()
Podle mých informací se pupeční kýla operuje v předškolním věku. Zřejmě pokud je kýla nějaká extremní, tak posílají na operaci dřív. ![]()
V každém případě synova kýla se cvičením (a lepením) zlepšuje a operovat ho nenechám. Bohužel jsem se o to začala zajímat, až když pediatrička začala mluvit o operaci, takže jsem fyzioterapeuta začala hledat až teď o prázdninách. Cvičíme cca měsíc poctivě 15 minut denně - nejen kvůli kýle, ale i dalším věcem, které by řezníci řezali
- a už je vidět patrný rozdíl. Fakt jsem naštvaná na doktory - protože, kdyby se s fyzioterapií začalo hned po narození, tak s minimálním úsilím by po měsíci cvičení byly naše problémy vyřešené. Ale vždycky, když jsem se zeptala „odborníka“, tak jsem se dozvěděla, že to nic není, z toho pravděpodobně vyroste a když ne, tak se to operuje.
![]()
vždy jsou dva tábory názoru hlavně ohledně fyzioterapie. my cvičíme a jsem zato ráda ( ikdyž platím, nemá prý smlouvu s pojištovnami ale to je jedno jde o zdraví syna tak platím mohla jsem třeba na karlák za darmo, ale proč čekat fronty a tak )ale kamarádak nikdy necvičila a je proti tomu že je přirozený vývoj to nejlepší a její dcera ve čtxřech letech musí mít speciální vložky do bot a chodí po špičkách, zakopává a vubec má problémy, podle mě ( názor té co cvičí) tak kdyby cvičili bylo by to ok.
marieondatra - Já jsem měla v úmyslu taky platit, naštěstí naše fyzioterapeutka smlouvu s pojišťovnou má, takže jsem zaplatila jen 1. návštěvu. A ta naše je taky skvělá - umí to úžasně s dětma a mně vysvětlila, které svaly jsou zkrácené a potřebují natahovat. Syn má taky speciální vložky do bot (to byla druhá hrozící operace), a po cvičení se viditelně zlepšuje, jsem zvědavá, co nám na příští kontrole řekne ortopedka.
alifie - no každá kačka doma je dobrá, ale u nás bohužel. myslím si že největší problém je v pediatrech. mají tolik dětí, že se zabívají hodně nemocnými a na prevnci už moc času nemají. já jsem taková že jdu k doktorce skoro s každým „prdem“, ale lepší bát za citlivku než něco zanedbat.
P - takže poctivě cvičtě a bude to ok uvidíš ![]()
Domnívala jsem se, že pediatři prohlížejí děti nahaté, aby předešli problémům, o kterých rodiče vědí houby. A proč mě posílá na chirurgii a ne na fyzioterapii.(Papír na to snad vypisuje stejný.
):pocitac:
Já už po zkušenostech doktorům nevěřím vůbec a veškerou předepsanou léčbu si potvrzuji na internetu. (Díky tomu jsem např. nemazala kortikoidama celé synovo tělo - kožní správně stanovila diagnózu, ale kortikoidy mi předepsala úplně zbytečně.
)
alifie - já zase díky doktorovi nemohla otěhotnět a zřejmě se pak i potratila. gyndař mi napsal kombinaci hormonu ( měla jsem je rozházené)jenže při této kombinaci pravděpodobnost otěhotnět je nulová. po vysazení jsem zřejmě otěhotněla ale nic tam neviděl na krev mě neposlal a já si myslela že UZ to potvrdí tak jsem si hlavu nedělala. dal mi opět hormony a pak jsem dost silně menstruovala ( jestli jsem byla tehu nebo ne jistě nevím ) po této zkušenosti jsem změnila gyndařku vzala si mě do parády a za 4m jsem byla těhu ![]()
O gyndařích mi ani nemluv.
![]()
V teoreticky sedmém týdnu neviděla srdíčko, tak mě poslala na kyretáž. A později jsem se dočetla o podobných případech, kdy v 9. týdnu tam najednou to srdíčko bylo a narodilo se zdravé dítě. Dodnes lituji, že jsem na tu kyretáž hned poslušně naběhla.
![]()