Čas odchodu ze školky

1299
12.9.11 08:01

čas odchodu ze školky

Ahoj holky, potřebovala bych poradit.

Máme syna, 3,5 roku, 1. září nastoupil do školky. Školka se mu moc líbí, rád tam chodí, první dva dny šel domů po obědě, pak už tam začal spávat.
Náš problém spočívá v tom, že naposledy mě učitelka říkala, že malej dělá hrozné scény, když má jít spinkat, jak vidí roztahovat lehátka, tak začne ječet, vztekat se a budí ostatní děti. Učitelka si proto myslí, že bude lepší, když bude chodit domů po obědě :zed: .
Jenže toto není nic netradičního, malej má dost vzteklou povahu, jemu se řekne NE a on neposlechne, ale začne se vztekat a má hysterický záchvaty. Se spaním doma máme taky peklo, má společný pokojíček se svou sestřičkou (která má 8 měsíců) a malá chodí dřív spát než on (malá chodí spát v 19hod a to malýho neuspím) a když jde spát on, tak vyvádí, řve a malou budí a já pak zase musím uspávat :zed: a toto máme každý den, když se má jít spát :pocitac: A tak nevím, kdy ho mám vyzvedávat. Mě je to celkem jedno, já jsem stejně doma na mateřské, ale jde mi o malýho. Na jednu stranu jsem slyšela, že VĚTŠINOU odpo. ve školce zůstávají děti rodičů, kteří chodí do práce, ale na druhou stranu chci, aby se malej naučil disciplíně a když se něco řekne (jako třeba jde se spinkat) aby poslechl a šel jako ostatní děti. Dnes teda do školky nejde, protože je nemocný, ale bojím se toho, když ho budu vyzvedávat po obědě, aby to nebyla výhra pro něj, že dostane všechno co chce (brečím, tak mě vezmou dom a nemusím tam spát) :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13943
12.9.11 08:12

Co takhle otočit to proti němu? Brečíš? Za trest ve školce spát nebudeš, protože to můžou jenom hodné děti. Až zase budeš hodný, tak ti koupím nové pyžamko a spinkáčka a budeš moct zase ve školce spát. (A aby bylo vidět, že je to fakt trest, takže ukázat, že se zlobíš.)
Já teda problém s dcerou měla loni taky, ale ona se nevztekala, jen byla strašně smutná a zmatená a myslela si, že už ji nemám ráda. Tak jsem snížila úvazek v práci a vyzvedávala ji po O. Letos jsem jí to vysvětlila, že už to nejde, abych chodila z práce tak brzo a spí od druhého dne, v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1299
12.9.11 08:18

To nezní jako špatnej nápad :palec: no my jsme kvůli tomuto už byli i u psychologa a on nám tay říkal, že je to vzteklá povaha a že na nej pomůže jen přísnější výchova. Když je se mnou nebo s manželem, tak super, poslouchá a je relativně hodný. Ale jak je s babičkou, dědou nebo oblíbenou učitelkou ve školce, tak je zle a neposlechne. Já mum dám vždy na zadek a jde na samotku - do pokoje aby se uklidnil. Jenže toto bábi s dědem neudělají přece chudáček vnouček ! takže mu všechno tolerují a rozmazlují a já pak abych se nervovala :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13943
12.9.11 08:23

No učitelce ve školce taky přece můžeš povolit, aby ho dala na samotku. Jistě tam mají vyhraněný koutek bez hraček, který je za trest.
Já bych to zkusila s tím zákazem. Je zrovna ve věku, kdy by to mohlo pomoct. A když ne, bude doma spokojený a naschvál bude zlobit, aby tam nemusel spát (i když si myslím, že až takové dedukce nebude schopný.. „máma říká, že je to za trest, ale já jsem za to rád, tak budu zlobit ještě víc“), tak bych to opět otočila. Zlobíš? Budeš spát ve školce. Ale to by zase mohlo potom způsobit ten problém, že školka celkově bude pro něj za trest a bude tam chodit nerad. Takže blbost.

Příspěvek upraven 12.09.11 v 08:43

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5533
12.9.11 08:28

Miťulko,
já bych ho vyzvedávala po obědě, ale musel by doma spinkat. Ono není zrovna příjemné, když ve třídě spí třeba 15 dětí a jedno tam piští a dělá rozruch. Třeba má dcera (4 roky)je zvyklá běžně po O spávat 2 - 2,5 hodiny. Pokud ten spánek nemá, je protivná, nevrlák, smutná… A to určitě není jediná, kdo prostě odpolední spánek potřebuje.
Jeden čas mi také spát nechtěla, půl roku spaní bojkotovala, ale podařilo se mi v podstatě donucením, znovu uspávat po obědě.
To, že má prcek vzteklou povahu ještě neznamená, že na to budou ve školce brát ohled. Musí se naučit respektovat autoritu - nejdříve u tebe, později i ve školce. Nauč ho spinkat doma, bez řečí a smlouvání. Až se tohle naučí, tak pochopí, že i ve školce musí být klid a nebude se vztekat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
12.9.11 08:28

Moje dítě taky ve školce spinká, a to jsem ještě doma. :mrgreen: Ale on tam spinkat chce.

Já nevím. Na jednu stranu si říkám, že je brzy na to, aby ho hned posílali domů po obědě, u nás ve školce říkali, že většinou si všechny děti zvyknou během 14 dní, tak bych mu těch 14 dní dala čas a když to nepůjde, tak ať chodí po obědě.

Na druhou stranu se mi moc nelíbí představa, že moje dítě se chce ve školce v klidu vyspat (a že to opravdu potřebuje) a nemůže, protože tam jiné dítě dělá hysterické scény, při tom by tou dobou už klidně mohlo být doma a dělat scény tam.

Tak co teď? :nevim: Já bych v tvé situaci asi brala malého po obědě a zkusila ho ve školce nechat spát později, za pár týdnů, za půl roku, mezitím bych se na tom snažila zapracovat doma. Ono třeba za pár týdnů si sám řekne, že tam chce spát, že chce být dýl s dětmi. :nevim: Každopádně jsi doma, doma ještě nějakou dobu budeš, to znamená, že nepotřebuješ, aby si malý zvykl na spaní ve školce ještě letos (kvůi práci), tak bych na něj moc netlačila a dala mu čas. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
12.9.11 08:32

Petite, určitě bych školkou netrestala, i nás na to upozorňovali na schůzce před nástupem. To dělá s psychikou dítěte paseku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13943
12.9.11 08:33

Pravda, proto jsem se nad tím na konci zamyslela, že to je špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1299
12.9.11 08:35

Malej byl zvyklej na to, chodit spávat po obědě, nebyl problém. Jenže v březnu ležel v nemocnici asi týden a tam samozřejmě spávat nechtěl a od té doby doma po obědě neusne. Já ho uložím a on dvě hodiny leží v posteli, ale nespí :nevim: máte pravdu holky, myslím si, že je to nefér vůči ostatním dětem, které se chtějí vyspat. Zase na druhou stranu jsem slyšela i takový názor, že je to možná i o učitelkách, protože ony jsou tam od toho, aby ty děti zabavily a že se každé dítě naláká na pohádku. Každé možná ano, ale moje moc ne :poblion: ono si chce pořád hrát :nevim: děkuji holky moc za názor. Manžel je sice proti, aby chodil po obědě dom, říkal, že si musí zvyknout, že co bude za pár let, až nastoupí do školy a nebude se mu tam líbit, to ho tam nebudeme dávat? Ale myslím si, že školka a škola je rozdíl. Líbí se mi i názor PetiteFillette, že na něj musíme takticky :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
12.9.11 08:38
PetiteFillette píše:
Pravda, proto jsem se nad tím na konci zamyslela, že to je špatně.

Nedočetla jsem :mrgreen: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
12.9.11 08:45
Miťulka píše:
Na jednu stranu jsem slyšela, že VĚTŠINOU odpo. ve školce zůstávají děti rodičů, kteří chodí do práce, ale na druhou stranu chci, aby se malej naučil disciplíně a když se něco řekne (jako třeba jde se spinkat) aby poslechl a šel jako ostatní děti.

Tohle je těžké. Disciplině se rozhodně naučit musí - ale měl by se jí naučit především doma… Školkové dítě by mělo mít určitou – jak to nejlíp nazvat – emoční zralost, řekla bych. Musí vědět, že učitelky se poslouchají na slovo, stejně jako máma a táta, co řeknou, to platí. Tvůj syn je ještě celkem dost malý - ne každé dítě je takovéhle discipliny schopné jen proto, že dosáhlo věku tří let…

Nevím, jak bych to řešila na Tvém místě - asi bych promluvila s učitelkami, jestli by bylo reálné dávat ho spát „na samotku“. A pokud ne (z jakéhokoli důvodu, třeba by to i syn nakonec špatně snášel), asi bych ho brala po obědě domů. Tady nejde o to, že by si něco vyvztekal - doma by samozřejmě musel odpočívat taky. Za půl roku může být zase o něco zralejší a půjde to líp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1299
12.9.11 08:47

Náš chlapeček se narodil předčasně v 31tt. Následky naštěstí nemá žádné, kromě vývojové disfázie. Možná je to i tím, že ještě není zralí :nevim: bude nejlepší, když se naučí doma disciplíně a potom tam nastoupí na spaní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
12.9.11 09:40

Nejstarší holka taky nechtěla po obědě spát, ze školky jsem si ji tedy brala po obědě (spala tam výjimečně - třeba když jsem s mladší byla na preventivce a nestíhala vyzvednout). Jednak jsem neviděla důvod, proč bych měla malý školku znechucovat a jednak jsem neviděla důvod, proč zcela zbytečně problém s nespícím dítětem přehazovat na učitelky. Já tedy ale holku spát nenutila, když nechtěla, tak holt nechtěla. MMCH už chodí do školy, do páté třídy a nijak negativně se to na ní neprojevilo… asi proto, že ve škole nemusí spát :wink: A to jsem tak nedůsledná matka, že jsem ke školce odjakživa měla vztah, že povinná není, tak když máme zajímavější program, do školky se nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
12.9.11 10:37

Nečetla jsem diskuzi. Brala bych své dítě domů po obědě..Je to velká a náročná změna..Já jsem svého syna brala domů po obědě téměř celý první rok a doteď(je předškolák), má jeden den v týdnu, kdy chodí domů po obědě..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
12.9.11 13:23

Já jsem brala malou první rok po obědě domů, dcerka nespávala od dvou let po obědě, neusnula, jen ležela, tak jsem ji aspoň dala večer dřív spát a bylo vyřešeno, ve školce si pak po obědě kreslila, když ostatní spali (druhý školní rok, když už tam byla dýl). Syn zas byl velký spáč a bez spánku po obědě by byl odpoledne na zabití. :mrgreen:

Nebylo by u vás řešením nedat ho po obědě spát? Večer by aspoň nebudil dcerku, ptž by už taky spal. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí