Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Osobní zkušenost je taková, že jsem se v šesti začala počůrávat ze stresu. Přes den většinou jen trošku( než jsem našla vhodné místo třeba cestou ze školy). Jednou jsem se počůrala na výletě. Často to bylo v noci. Přes den to přestalo zhruba v devíti. To jsem to vydržela alespoň na nejbližší vhodné místo. V noci to přestalo v jedenácti. Od devíti jsem si to sama ráno dávala do pračky, pustila pračku apod.. Bylo mi to trochu trapný. Rozhodně nezakazuj večer pití. Já se takto naučila pít málo, protože jsem pak pila málo i přes den. Kineziologie mi nepomohla. Zjistila jednu příčinu, ale ne všechny. Nějak je nenapadlo zkoumat, zda těch důvodů je víc. A úplně si nemyslím, že by ni to pomohlo. Při kineziologii zjistili, že už od prenatální doby vnímám špatně svoje dvojče, které mě dle mého pocitu utlačovalo. Pak byl nějakou dobu můj parťák, ale stejně jsem pak vnímala, že byl bratr upřednostňován.
@Anonymní píše: Více
Hele to je na zvazeni, dava se spis jako posledni moznost, nejdrive se udela vysetreni, zda to neni neco fyziologickeho a pak se spis upravuje denni rezim, ten hormon se spis dava pokud se dite pocurava casto a nas urolog rikal, ze to neni proste reseni, ze vetsina deti potrebuje cas dozrat, pokud je jinak vse ok, ze ty leky by se nemeli brat dlouhodobe, je to na posouzeni lekar, proste zajdete za pediatrem a on vas odesle na utologii a uvidite..nekdy se vede i mikcni denik, ze se zapisuje jak casto a kolik toho vypije, vycura, stoluce a on podle toho i pozna..
@Fiveone píše: Více
Jako zakazovat, ale dite co se v noci pocura a v noci se na wc nevzbudi, by min hodinu spise 2 pred spanim pit nemelo, a kdyz ma zizen, tak nevypit celiu sklenici, ale jen se napit, dohlednout na to, ze se vycura nez jde spat a pit hkavne hodne dopoledne a odpo uz mene, ale samozrejme kdyz je vedro tak ano, ale nevypit pul litru pred spanim, to proste pak nezmizi..
@astoret píše: Více
To ano, ale mně zkoušeli zakazovat úplně pít od 18:00.
Mám 8 letého kluka a stávalo se mu to hodně kolem 5, 6 let. Nakonec z toho byly ledviny, opakovaně. Po zaléčení dobrý, ale do teď se mu to tak 5× do roka stane. Spí semnou v posteli. Mám takový povlak na matraci z Ikea. Na matraci se nic nepropustí. Tím, že sdílíme postel, tak to neutají, ale mám dost atypický rozměr peřin a musí se to řešit čistírnou, což je nepohodlné.
Podle dr. je v pořádku. Sleduje ho ještě kvůli těm ledvinám, teď už musí jen dozrát.
Pití neomezuji, taky dost piju před spaním a nelíbilo by se mi mít žízeň.
@Velryba černá píše: Více
Ti nezažili takovou žízeň a nezvykli si na to. Pak jsem pila třeba jen půl litru za den.
@Fiveone náš nefrolog se k tomu staví dost volně, než půjde na vojnu, určitě to přejde. ![]()
Obzvlášť, když vojna neni povinná. ![]()
Nekdy jo, nekdy je ta pricina v tom, ze dite se neumi vzbudit pri te potrebe a ten budik to uci, kdyz zacne dite curat, vzbudi ho to a casem si mozek zvykne, ze kdyz se chce, ze se ma probudit a casem se dite probudi driv nez zacne curat, jen to trva.
@astoret ale v noci se má spát, ne chodit na záchod. Proto píšu, že budík příčinu neřeší.
@Dollorres píše: Více
Ale jestli mas zizen pred spanim, tak to delas blbe pres den, nepit alespon hodinu pred spanim by nemel byt problem vydrzet, kor u ditete ktere vetsinou kiva rezim ve spani a vis kdy chodi..chce to proste lit pres den a pokud trochu zizen je, tak dat trochu napit, ale nevypit velkou sklenici..
Proto se i pise u deti mikcni denik, doktor pak vidi kolik dite vypije pres den, vecer a dokaze to uoravit tak, aby pred spanim zizen nemelo a proste nepilo nez jde spat..coz dost casto je, v tom spatnym rezimu.
@astoret jenže primárně se má dojít k tomu, aby dítě v noci na záchod nepotřebovalo.