Podepsání růžového prohlášení - daně
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Podepsání růžového papíru...
Zdravím, o d září pracuji na dohodu o provedení práce. Mám částku danou na hodinu, trošku mě zarazilo, když jsem zjistila, že nám to zaměstnavatelka daní. Fajn, už vím, že se to tak dělá vždy, já myslela že pokud jsem na rodičáku tak ne. Nicméně, slíbila mi, že mi přilepší, takže mi tento měsíc dala ofiko jen půlku, tu zdanila, a zbytek na ruku bez zdanění. Teď se ptám. Kdybych podepsala normálně ofiko takový ten růžový papír, tak se mi hrubá mzda bude rovnat čisté ne? Prostě se mi to danit nebude. Bylo by to lepší pro mě a jednodušší pro ni. Můžu ho vyplnit, i když pobírám rodičák? Někdo mi ale říkal, že se ta daň vrací vždy až v březnu za celý rok zpětně (za ten minulý)…Takže ten paír nijak nespěchá a vrátí mi to pak jednorázově? Nebo mi to nezdaní kždý měsíc?? Jsem z toho jelen…Navíc ta práce je jen do února…Přesto mi od ní ještě měsíc potom přijde ta daň? Díky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Opravdu nikdo nevíte? Potřebovala bych to vědět, jestli mám zavolat šéfový…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No ja nerozumim otazce
Nedanit nejde. Zamestnavatel odvadi zalohy ze mzdy. Po ukonceni danoveho obdobi je nutne podat danove priznani, pokud vyjde, ze mas preplatek, tak ti dane vrati. Ten ruzovy papir je k tomu, aby zamestnavatel podal danove priznani za tebe.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak možná se pletu, ale pokud podepíšeš růžový papír, můžeš u zaměstnavatele uplatnit slevu na poplatníka a všechny další slevy (za penzijní připojištění, životní pojištění…), takže pokud výdělek dělá jen pár tisíc měsíčně, opravdu nebudeš žádné daně platit. Papír jde podepsat i zpětně (do konce března příštího roku za tento rok), stát pak peníze vrátí. Pokud ho podepíšeš už předem, bude slevu na poplatníka zaměstnavatel uplatňovat rovnou v každé výplatě. Papír je možné mít podepsaný jen u jednoho zaměstnavatele.
Toto platí v případě výdělku do 5000 měsíčně, kde zaměstnavatel provádí srážkovou daň. Pokud vyděláváš víc, platí se daň zálohová a příští rok v březnu ti zaměstnavatel (musíš si o to říct, že si chceš DP podávat sama) vystaví potvrzení o výdělku, sražených daních atd., ty si podáš sama DP a můžeš to vše uplatnit. FÚ to pak vrátí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
„Růžovka“ se podepisuje jednou ročně, když zaměstnavatel podává za tebe daňové přiznání. Jestli jseš na rodičáku a máš dpč, tak si asi budeš podávat daňové přiznání sama. Tam pak budeš uvádět ty „ofiko“ částky, tedy to, co ti ofiko dává zaměstnavatel, on ti k tomu dodá lejstro o potvrzení příjmů, nevím přesně, jak se to jmenuje…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Loni jsem pracovala na dohodu a dan mi normalně odváděli 15%.
Letos jsem podepsala růžový papír a beru za stejný výrobek v čistém. Lépe-loni za 1ks/60kč a z toho mi strhli dan, letos beru tech 60kč v cistem.
Tak ale doufam, že to nebudu muset na jaře dodanit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kulišanda píše:
Opravdu nikdo nevíte? Potřebovala bych to vědět, jestli mám zavolat šéfový…
Je sobota dopoledne, nejsi trochu netrpělivá, myslíš, že všichni sedí u netu aby mohli reagovat okamžitě? ![]()
A jinak záleží zda máš příjem nad 5000,– nebo pod, pokud nad a neměla si podepsaný ten růžový papír, tak ti to při zúčtování daní vrátí, ale pokud to bylo pod 5000,–, tak se to daní daní srážkovou a tu už ti nikdo nevrátí.
Každopádně, pokud nemáš jinde brigádu (nebo ten papír nemáš pro letošek podepsaný v práci), tak je určitě rozumné ho podepsat, protože pak do příjmu cca 10 000,– vyjde daň 0,–
PS: a být tedy šéfovou, tak mě rozhodně nepotěší kdyby mě někdo kvůli daním volal o víkendu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vypada to, ze tomu rozumis, tak bych se chtela optat. Jsem porucnik, takze mam podepsane ruzove prohlasei na urade. Zaroven jsem prvni polovinu roku mela jinde dohodu o provedeni prace a od cervence mam dohodu o pracovni cinnosti. Musim si take podavat danove priznani nebo jak to je? V tomto se vubec neorientuji.
Dekuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
Je sobota dopoledne, nejsi trochu netrpělivá, myslíš, že všichni sedí u netu aby mohli reagovat okamžitě?
A jinak záleží zda máš příjem nad 5000,– nebo pod, pokud nad a neměla si podepsaný ten růžový papír, tak ti to při zúčtování daní vrátí, ale pokud to bylo pod 5000,–, tak se to daní daní srážkovou a tu už ti nikdo nevrátí.
Každopádně, pokud nemáš jinde brigádu (nebo ten papír nemáš pro letošek podepsaný v práci), tak je určitě rozumné ho podepsat, protože pak do příjmu cca 10 000,– vyjde daň 0,–PS: a být tedy šéfovou, tak mě rozhodně nepotěší kdyby mě někdo kvůli daním volal o víkendu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AliTad píše:
Tak možná se pletu, ale pokud podepíšeš růžový papír, můžeš u zaměstnavatele uplatnit slevu na poplatníka a všechny další slevy (za penzijní připojištění, životní pojištění…), takže pokud výdělek dělá jen pár tisíc měsíčně, opravdu nebudeš žádné daně platit. Papír jde podepsat i zpětně (do konce března příštího roku za tento rok), stát pak peníze vrátí. Pokud ho podepíšeš už předem, bude slevu na poplatníka zaměstnavatel uplatňovat rovnou v každé výplatě. Papír je možné mít podepsaný jen u jednoho zaměstnavatele.
Toto platí v případě výdělku do 5000 měsíčně, kde zaměstnavatel provádí srážkovou daň. Pokud vyděláváš víc, platí se daň zálohová a příští rok v březnu ti zaměstnavatel (musíš si o to říct, že si chceš DP podávat sama) vystaví potvrzení o výdělku, sražených daních atd., ty si podáš sama DP a můžeš to vše uplatnit. FÚ to pak vrátí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja delam pri rodicaku obcas na DPP pro sveho zamestnavatele, ruzovy papir jsem podepsala a hruba mzda =cista mzda. Ale mesicne teda nemam vic jak 5 000,–, to nevim, jak to je pak. Ale pokud ti dan srazi, muzes na zacatku roku podat priznani a oni ti dan vrati.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Etcetera78 píše:
„Růžovka“ se podepisuje jednou ročně, když zaměstnavatel podává za tebe daňové přiznání. Jestli jseš na rodičáku a máš dpč, tak si asi budeš podávat daňové přiznání sama. Tam pak budeš uvádět ty „ofiko“ částky, tedy to, co ti ofiko dává zaměstnavatel, on ti k tomu dodá lejstro o potvrzení příjmů, nevím přesně, jak se to jmenuje…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Při stržení srážkové daně (tzn. odměna do 5.000 Kč) již není nárok na březnové vyúčtování daně, tedy případnou vratku. Daň se strhne a tím je vše hotovo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@elchirk píše:
Ja delam pri rodicaku obcas na DPP pro sveho zamestnavatele, ruzovy papir jsem podepsala a hruba mzda =cista mzda. Ale mesicne teda nemam vic jak 5 000,–, to nevim, jak to je pak. Ale pokud ti dan srazi, muzes na zacatku roku podat priznani a oni ti dan vrati.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kulišanda srazkova dan se nevraci, ta se srazi a hotovo. Vraci se pouze zalohova.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit