Podezření alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM)?

10923
14.3.25 08:39

Podezření na ABKM?

Ahoj,

dcera aktuálně 4,5 měsíce, plně na UM, od narození reflux, měla kvůli refluxu i respirační problémy, tak se nasadil Nutriton na zahuštění, což více méně pomohlo a ublinkává už tak normálně. Pár dní po zavedení příkrmů na 4 měsících začala mít průjem, který aktuálně trvá 14 dnů. Během tý doby dělaný výtěry 3× plus jeden rozbor stolice, vše negativní. Nasazeno bezlaktozovy UM, stolice misto 12× denne treba 6×. Plus se dával 3 dny Tasectan a doplňovalo se rýžovou kaší. Samozřejmě i probiotika. Kakání ji budí i v noci ze spánku. Cca po 5 dnech od začátku průjmu se objevily krkvavé nitky ve stolici, ale po nasazeni Tasectanu to přešlo. Takže ty mohly bejt i jen kvůli podráždění z častýho kakání.

Včera jsme začali dávat opět UM, které má od mala a opět se začíná vracet stolice častěji než s bezlaktózovým UM. Mudr aktuálně navrhla UM pro ABKM.

Taky ji vykouknul první zub, takže jsem tak nějak doufala, že by průjem mohl být k těm rostoucím zoubkům.

Je tu někdo, komu se ABKM projevilo až takhle dýl “jen” průjmem? Stojím teď před rozhodnutím zda ještě čekat nebo nasadit nové UM.

@Doctus mohla bych poprosit o názor? :kytka:

Díky. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9748
14.3.25 08:43

Extenzivním hydrolyzátem nic nezkazíte. ABKM může souviset i se zvýšeným ublinkáváním, Nutriton jen zamaskuje příznaky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10923
14.3.25 08:48
@Doctus píše: Více

Jo to je mi právě jasný, když na to koukám zpětně, že by to mohlo souviset.

Spíš je to docela velký omezení, co se stravy týká, pro ty děti. Ale asi už nemá cenu čekat, zda to přejde, 14 dnů je na nevysvětlitelný průjem asi dlouho a zubama to spíš nebude.

Díky díky za rychlou reakci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24353
14.3.25 09:52

Určitě jděte do mléka pro děti s alergií na bkm. Nemusí určitě sednout první mléko. Efekt bude vidět tak za tři týdny. Určitě bacha pak i na ty kaše. Synovi třeba vadila zrovna rýžová než se dala střeva dopořádku. Prostřední začal mít příznaky alergie vyloženě až od půl roku. Ale od narození mi hodně zvracel, měla jsem podezření na nějaké reakce, ale stolici měl v pořádku. On měl pak jako hlavní příznak proplakané noci od toho půl roku. Až kolem desátého měsíce začali být špatné stolice. Teď ve čtyřech letech už mi vše toleruje. Vyloučili jsme toho na začátku opravdu hodně. Nakonec vadilo i vejce.

U třetího mám zkušenost taky s ABKM. Kojení a dieta nestačila. Má těch alergii zřejmě taky víc. Sedl mu Neocate infant. Zahlenění ho taky trápí. Ale reflux zkoušíme léčit až teď od konce ledna. U něj je teda ta anamnéza bohatá skrz to zahlenění. Uvidíme teď po operaci nosní a krčních mandlí jestli opravdu jsou ty jeho potíže způsobené refluxem.

Když budeš chtít něco kolem diety poradit tak napiš. Máme bohaté zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24353
14.3.25 09:54

Stopla bych příkrmy a nechala jen mléko. Pak bych postupně zařazovala zpět. A fakt pomaličku, aby jsi viděla případné reakce. Třeba na žloutek mi syn reagoval až po týdnu podávání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
903
14.3.25 10:07

Me u syna zabralo sunar AR to jediné prošlo bez problematické stolice ale syn nemel krev takže u vas bych šla určitě do neocate nebo co vám nabízí MUDr proste mléko na recept a uvidíte jak to dítěti sedne …a ty příkrmy jste zaváděli jaké? Nemůže mít i nějakou špatnou reakci na nejaky ten příkrm?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
681
14.3.25 10:18

Pro ABKM jsou mléka hlavně Alfamini a Neocate. Zkusila bych se domluvit s lékařkou na receptu a nasadit. Mléka tedy nejsou moc dobrá. Já odkojila dvě děti ABKM+další alergie. Mírné zlepšení bylo vidět už po týdnu. Jo a většina dětí z těch alergii vyroste vcelku brzy. Na fb je skupina, jsou tam fajn rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24353
14.3.25 10:29

Chuť Neocate vůbec neřeš. Mě na něj přešli děti z kojení levou zadní. Oni když to potřebují, tak to prostě přijmou, protože jim je po tom mléku líp. Starší se pak jednou omylem napil asi v 2,5 letech kravského mléka a vůbec mu nechutnalo. Neocate miloval a třetí ho miluje taky :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10923
14.3.25 10:44

Sem ted v jednom kole, vecer proctu a odepisu na vse holky, diky! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10923
14.3.25 13:07

@Sisi 14 příkrm jsme stihli dýni, brokolici a pak mrkev, průjem začal druhej den mrkve, takže me taky napadla alergie na mrkev, což pry je spis vyjimecny. Kazdopadne zadnej prikrm uz 14 dnů nemela, ty jsem hned vysadila. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10923
14.3.25 13:09

@anavi13 teda taky mate o zabavu postarano, obcas to zaregistruju i z jinych diskuzi. :?

Doktorka nak predepsala zatim od Nutrilonu Alergy Care Syneo, ze je to takovej mezi stupen jeste. A ze kdyz nic, tak napise ten Neocate.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10923
14.3.25 13:11

@Sisi 14 hele my taky zkouseli vic mlik a prave ji sedl Nutrilon Profutura. Sice po nem taky blindila, ale s Nutritonem to slo a oproti jinym mlikum to nebylo tak tragicky. Takze za jiny normalni mliko to asi cenu nema menit.

Krev tam treba ted zas nema. Tu ma podle me jen proto, ze uz ma prujem 14 dnu a ma podrazdeny strevo, jak furt kadi. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24353
14.3.25 16:13

@DandátkoP jojo my se s naším třetím nenudíme :hug: zkusila bych požadovat hned Neocate. Ale uvidíš. U třetího jsme ten Nutrilon měli taky. Já teda držela opravdu přísně dietu při kojení a z toho jsem přešla na ten Nutrilon. Do druhého dne se osypal, tak třetí den už měl Neocate.
Mrkev vadí docela často u alergiků.. Ona ta kořenová zelenina je potvora. Mě se třeba osypal druhý z lilku :nevim: fakt může vadit cokoliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Velryba černá
14.3.25 16:14

@anavi13 máte to s nejmladším také náročné, předpokládám, že teď se řešila ta tonzilektomie?

• Citovat
  • Upravit
24353
14.3.25 16:24

@Velryba černá jojo. Šla ven nosní mandle - obrovská, a seřízli krční mandle. Měl apnoe, hrozně těžko dýchal a jen ústy. Teď už měl i křivé zuby, ragádu na rtu. Zase teda se špatně budil z anestezie. Ale máme to za sebou. Uši jen odsáli. Teď nás čeká vyřešit tu příčinu toho všeho. Jsem zvědavá jestli to bude reflux nebo ne. Už má omeprazol od února, ale nešlo nic poznat. Jen se zhoršoval. Doufám, že se nám povede pak i zařazovat zpět potraviny. Každopádně už teď i přes chrápání dýchá líp a to je pár hodin po operaci :dance: ještě by mě fakt zajímalo proč se tak špatně budí z té anestezie. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí