Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
TOhle řeší psychiatři. Následně pak podle závažnosti obtíží buď změny v režimu, nebo k tomu psychoterapie a nebo ke změnám v režimu a psychoterapii ještě léky.
Ale k psychiatrovi potřebuju doporučení od praktického lékaře? Nebo si tam můžu přijít jen tak?
Nepotřebuješ doporučení, ale chceš se objednat a bude nejspíš chvíli trvat, než dostaenš termín.
@Anonymní píše:
Zdravím,
Je mi 20 a myslím si že mám možná ADHD nebo něco takového. Který doktor může případně diagnostikovat? Kam bych měla zajít? Co jsem hledala tak projevy na mně sedí skoro na 100%, a hlavně mám teď problémy ve škole a v práci, tak bych ráda věděla zda to má třeba nějaký důvod než že jsem prostě líná nebo na to nemám. Zkrátka - kam s tím, za praktickým lékařem, psychiatrem, nebo kde mě můžou otestovat a případně diagnostikovat?
Díky
stačí psycholog, dělají se testy, které jsou často zavádějící. Pokud máš dg z internetu, tak věř že žádné ADHD nemáš.
No, uprimne, lekaru, kteri to u nas umi a hlavne s tim umi dal pracovat, je jak safranu, takze bych na to moc nespolehala. Vim, ze kamaradka jednu doktorku sehnala a nasadila ji lecbu, ale uz neordinuje a s jeji nahradou se vubec nejak neni schopna sladit, nechce ji dat medikaci, ktera predtim fungovala a tak…takze to hledani asi nebude lehke. Nejake ty testy ti udelaji, ale otazka je, co pak s tim.
Nicmene, my resime diagnostiku u syna a kdyz jsem mluvila s jednou z odbornic v teto oblasti, tak i tak mi rekla, ze u dospelych je to hlavne o rezimovych opatrenich, a do tech se muzes pustit i sama.
Ja si v souvislosti s tim, co resime u syna a co se o tom dozvidam myslim, ze mam taky ADHD, minimalne mam dost vyrazne znaky, ale aktualne jsem se rozhodla diagnozu neresit, i kdyz by bylo lakave mit potvrzeni, ze ze to je fakt nastaveni meho mozku a ne moje blbost, kvuli cemu delam nektere veci…ale vis co, nejak mi prijde, ze ve finale je to fuk, ja na medikaci stav asi nemam, takze at je duvod ten nebo ten, musim s tim pracovat stejne.
Pokud umis anglicky, muzu ti poslat par dobrych zdroju, jestli uz teda nesedis v tech samych, co ja ![]()
@Divná Bára píše:
stačí psycholog, dělají se testy, které jsou často zavádějící. Pokud máš dg z internetu, tak věř že žádné ADHD nemáš.
A to víš určitě? Ty zakladatelku znáš?
Taky si myslím, že mam ADHD. Celkem mi to komplikuje život. Kdo nezažil, nepochopí. Odhaluju to díky synovi, u kterého je podezření na ADHD. Přečetla jsem dost literatury a sedí to na mě dost. A teprve teď zjišťuji, co je a není normální.
Stejny přístup „nemáš ADHD, protože…“ Má moje rodina (rodiče) a kvůli nim se to bojím řešit.
@Anonymní píše:
A to víš určitě? Ty zakladatelku znáš?Taky si myslím, že mam ADHD. Celkem mi to komplikuje život. Kdo nezažil, nepochopí. Odhaluju to díky synovi, u kterého je podezření na ADHD. Přečetla jsem dost literatury a sedí to na mě dost. A teprve teď zjišťuji, co je a není normální.
Stejny přístup „nemáš ADHD, protože…“ Má moje rodina (rodiče) a kvůli nim se to bojím řešit.
dnes má každý něco, dospělý člověk se na ADHD hůř disgnostikuje, je to zdlouhavé a jak je tady napsané, nejsou na toto lidi.
Netvrdím, že ho zakladatelka jistě nemá, ale je fakt, že dneska se za dg. ADHD rádo svaluje kde co. Navíc nějaké úlevy může mít max ve škole, a to ještě s otazníkem, ono už na SŠ se to nerado řeší, natož na VŠ. Ale v zaměstnání to stopro nikdo zohledňovat nebude, spíš bude pro zaměstnavatele neatraktivní a problémová. ![]()
Jinak se objednat někam na psychologické vyšetření. Poradila bych se nejdřív s praktikem.
@Anonymní píše:
Zdravím,
Je mi 20 a myslím si že mám možná ADHD nebo něco takového. Který doktor může případně diagnostikovat? Kam bych měla zajít? Co jsem hledala tak projevy na mně sedí skoro na 100%, a hlavně mám teď problémy ve škole a v práci, tak bych ráda věděla zda to má třeba nějaký důvod než že jsem prostě líná nebo na to nemám. Zkrátka - kam s tím, za praktickým lékařem, psychiatrem, nebo kde mě můžou otestovat a případně diagnostikovat?
Díky
mně zaujalo - teď máš problémy ve škole, a na prvním stupni základky jsi potíže neměla? to je dost divné, abys začala mít problémy ve 20, mně je o 10 let víc, jak tobě a už tehdy se ADHD řešilo, akorát se to nazývalo LMD, měla jsem to diagnostikované a problémy ve škole jsem měla velké
@Divná Bára píše:
dnes má každý něco, dospělý člověk se na ADHD hůř disgnostikuje, je to zdlouhavé a jak je tady napsané, nejsou na toto lidi.
přesně, každý člověk má své zvláštnosti a odchylky, ale teď je šílená móda všechno hned diagnostikovat
@lucad77 píše:
Netvrdím, že ho zakladatelka jistě nemá, ale je fakt, že dneska se za dg. ADHD rádo svaluje kde co. Navíc nějaké úlevy může mít max ve škole, a to ještě s otazníkem, ono už na SŠ se to nerado řeší, natož na VŠ. Ale v zaměstnání to stopro nikdo zohledňovat nebude, spíš bude pro zaměstnavatele neatraktivní a problémová.Jinak se objednat někam na psychologické vyšetření. Poradila bych se nejdřív s praktikem.
Nemusí to řešit jenom kvůli zaměstnání. Ono ADHD s sebou v dospělosti nese zase jiné problémy než v dětství. Třeba ve vztazích, s promiskuitou, se závislostmi…a mnohdy to člověk řeší, lítá po terapiích a lecbach a nedaří se, protože ta DG tam není a je prostě lecenej špatně. Takže pokud to podezření někdo má, tak je fajn to začít řešit. Doporučuju psychiatra.
@Eva2610 píše:
Nemusí to řešit jenom kvůli zaměstnání. Ono ADHD s sebou v dospělosti nese zase jiné problémy než v dětství. Třeba ve vztazích, s promiskuitou, se závislostmi…a mnohdy to člověk řeší, lítá po terapiích a lecbach a nedaří se, protože ta DG tam není a je prostě lecenej špatně. Takže pokud to podezření někdo má, tak je fajn to začít řešit. Doporučuju psychiatra.
V zamestnani se na to nehledi, tam je nejaka diagnoza irelevantni. Jedine by to mohlo pomoc v nejakem smerovani o jake prace se uchazet nebo ne…
@stinga píše:
mně zaujalo - teď máš problémy ve škole, a na prvním stupni základky jsi potíže neměla? to je dost divné, abys začala mít problémy ve 20, mně je o 10 let víc, jak tobě a už tehdy se ADHD řešilo, akorát se to nazývalo LMD, měla jsem to diagnostikované a problémy ve škole jsem měla velké
Není to divné. Zhoršení ADHD přichází se změnou režimů. Obzvlášť u dospělých žen je ADHD obrovsky poddiagnostikované, protože u holčiček se projevuje jinak, než u kluků - kluci „zlobí“, holky jsou jen nepřítomné, tzv. „divné“, což se neřeší. Jeden z faktorů je nástup na VŠ, další je mateřství - 1. dítě. Ženy, které to do té doby „zvládají,“ najednou vidí, že je něco špatně.
Je nás víc takových, zakladatelko, kdybys chtěla víc info, doporučuju googlit MUDr. Renku. Doporučuju i všem, co si myslí, že ADHD neexistuje, nebo že se s tím dá v pohodě žít. No, dalo by, kdybychom byli pořád lovci a sběrači.
Díky za odpovědi.
Moje univerzita tohle řeší, znám tu víc lidí co mají takové nebo jiné problémy, mají jiné podmínky pro zkoušky atp., to tu fakt není problém. Projevy jsem co si pamatuju měla vždycky, ale třeba zakladku jsem celou prošla se samými jednička skoro bez učení tak nikoho nenapadlo že by něco bylo špatně. Ale co si já sama pamatuju, tak hodně z těch projevů u mně byly už dřív.
No uvidím co se s tím dá dělat
Děkuju za kontakty.
Zdravím,
Díky