Ucpané čelní dutiny

Anonymní
13.2.23 11:18

Ucpané čelní dutiny

Zdravím, před třemi týdny jsem prodělala nějakou virózu nebo chřipku. Horečky, bolest celého těla, únava. Po nějaké době se přidal kašel a lehčí rýma. Byla jsem u obvodní lékařky asi po týdnu, poslech i CRP ok. Po dalším týdnu jsem měla pocit, že rýma ustává, ale asi se usadila v dutinách. Začala mě bolet hlava nad obočím při předklonu nebo kašli. Zašla jsem tedy raději na ORL, kde mě lékař prohlédl a řekl, že to na zánět nevypadá a napsal mi kortikoidový sprej do nosu a Modafen na uvolnění dutin. Sprej užívám, Modafen jsem měla jen jednou, necítila jsem se po něm dobře. Bolest neustupovala, tak jsem zkusila ještě nastříkat Muconosal na vatovou tyčinku a zavést do nosu. To mi pomohlo od bolesti. Stále ale huhňám a cítím tlak u kořene nosu a v čele i když bez bolesti. Dnes ráno jsem se vzbudila s pocitem nateklých víček. Tento týden má ORL dovolenou, proto se chci zeptat tady, jestli má někdo podobnou zkušenost? Popřípadě, jestli zkusit jiné ORL? Nemám pocit, že by se to nějak rapidně zhoršovalo, můžu ještě vyčkat? A myslíte, že ty vatové tyčinky můžu takhle praktikovat?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
13.2.23 11:31

Zkusila bych proplachování konvičkou a vlažnou slanou vodou. Je to méně strašlivé, než to vypadá

https://www.drmax.cz/…nosu-cervena

A horkou koupel, třeba s eukalyptovým olejem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1326
13.2.23 11:33

A co zkusit prolit nos konvickou s hodne naredenou vincentkou? Může to být jen nateklá sliznice bez sekrece a člověk pak huhna, boli ho obličej.

Edit. Jinak já mam rýmy často bez sekrece nebo jen nepatrnou a ta jde hodně zezadu v podobě žlutého hlenu, jen ucpané dutiny mě trápí. Bez inhalace Vincentky bych trpěla. Případně ta konvička. kapky do nosa nikdy nepoužívám.

Příspěvek upraven 13.02.23 v 11:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
13.2.23 11:34

Já jako první pomoc na dutiny dělám to, že zaliju vroucí vodou třeba tymián nebo levanduli, hodím přes hlavu ručník a inhaluju. Dýchat zhluboka tím nosem a pořádně to prohřát. Opakovat několikrát během dne a většinou do 24 hodin se mi to spustí, pořádně se to vysmrká a je vyhráno. A Sinupret je na to taky fajn :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4383
13.2.23 11:40

Ahojky, tak s ucpanými dutinami trpím právě teď ( 5 dní řekla bych ) a naprosto chápu jaké to asi je. Protivné. Také mi doporučoval někdo slanou vodu, ale ta nepomáhá vůbec i kdybych se na hlavu stavěla ( aspoň mě ne ) byla jsem tak zoufalá že jsem šla do lékárny a tam mi paní dala Sinupret forte. Beru 2-3. den a změna je teda fakt znát. Konečně se obejdu bez kapek a v noci se vyspím. Jo a hodně k tomu pít samozřejmě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
petpetraa
13.2.23 12:17

@Ou Ano, konvičku jsem si pořídila ještě před návštěvou ORL, potom jsem se na ni ptala lékaře a ten ji nedoporučoval 🤷🏻‍♀️ Říkal, že ji mám používat až budou dutiny uvolněné, když jsou ucpané, ne. Tak nevím, ale taky přijde, že by konvicka pomoct mohla. Jinak Vincentku jsem nezkoušela, zatím jen tu slanou vodu v konvičce plus sprej do nosu.

@unuděná Ta inhalace taky nevím, někdo říká, že by se to dělat nemělo, ale možná je to myšleno spíše přímo při tom zánětu. Nevím. Tolik protichůdných informací, že se v tom člověk ztrácí… Ale díky za tip.

@Lu66 Sinupret užívám právě už cca týden, a zatím výraznou změnu nepozoruju.vim že si ho hodně lidí chválí, možná to chce ještě čas.

• Citovat
  • Upravit
8558
28.2.23 22:12

Sinupret jsou vyhozené peníze. Napařování je (prý) nebezpečné v tom, že v případě záběrů se zánět může zanést dál. Asi je ideální jednak si občas ponořit nohy a předloktí do dost teplé vody (samozřejmě ne současně) ;) :D, jednak i doma nosit čelenku k lepšímu vypocení, celkově se držet v teple, polehávat třeba na elektrické dečce.
Ale už máš asi návštěvu ORL za sebou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast