Podezření na autismus u chlapečka

4
26.3.23 15:52

Podezření na autismus u chlapečka

Ahoj Maminky, mám chlapečka, má 29 měsíců. Posledni dobou mam podezření že není něco v pořádku. Malo mluví umí 5 slov.Nema tendenci opakovat po mně a manželovi. Umí máma, táta, baba, mňam a haló. Oční kontakt má se mnou a s manželem, s mou sestrou a babičkou velmi dobrý, ale s ostatními lidmi vůbec. Lide ho vůbec nezajímají ani děti ne. Navstevujeme u nás v městě kroužek, který je pro děti od 1 do 3 let.Tam se hrajou různé hry, kreslí se, říkají se říkanky, hraje se s hudebnimi nástroji a dělá se opičí dráha kde děti lezou a skakaji atd.Byli jsme tam už 10× a můj chlapeček jako jediný se ještě ani jednou nezapojil do hry s dětmi. Vsechny děti sedí u maminek a třeba hrajou na bubínek a můj malý co přijde tak hned běží k autům a s nemi si hraje vůbec nechce nic dělat jiného ve skupince.Ale opičí dráha ho baví hned všude vyleze, projde tunelem atd.Doma je hodný, tuli se, pusinky mi dává ale ty auta traktory vlaky jsou jeho :srdce:.Venku je jak neřízená střela, jen utíká a utíká. Na jméno reaguje až na 3 povel někdy se neotoci vůbec. Doma taktéž. Hluchy určitě není zkoušeli jsme zašutet mu u ucha nebo mu řekněme pojď jdeme k tetě atak už bere boty atd.Jen na cizí lidi nereaguje ani když ho několikrát volají ani na děti. Dalsi věc je jídlo. Ma svých 7 jídel které ji a ostatní ani nezkusi. Dáme to pusy a vyplivne. Nechame na stole a ani se toho nechytne. Proste furt to stejně a přesto nejede vlak. V září bych ho měla dát do školky ale bojím se že i tam se nebude zapojovat, nereagovat na paní učitelku, utíkat, nebude tam papat…Muze mi někdo poradit jestli neměl to stejné a co bych měla dělat? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3724
26.3.23 16:07

Kazde dite neni nadsene ze spolecnosti deti a her (spolu si cilene deti hraji spis pozdeji) a nemusi to byt diagnoza. Slov by mel mit vic, ale syn v tomto veku nebyl o moc lepsi. Ma prosty opozdeny vyvoj reci. Chodime na logo od necelych trech let.
Pokud jsi z toho nervozni, zacni pediatrem, sluch u foniatra (zasusteni a reakce na zvuky doma nic nedokazuje, sluch neni jen o „slysi x neslysi“). Ale osobne na tomto chovani nevidim nic strasne alarmujiciho. Vybiravost v jidle je u nekterych deti bezna. Sedm jidel - co bych za to dala :lol: PAS se projevuje ruzne, toto vubec nic znamemat. Sdili s vami? Ukaze, co ho zajima? Prijde se pofoukat, kdyz se bouchne? Zajimate ho vy? Jestli te to nervuje, res to fakt s pediatrem. Vsude se dlouho ceka. Ale jak rikam, zda se mi jako sveraznejsi dite.

PS muj syn je nerizena strela, zajimaji ho hlavne vlacky, stroje, roboti. Jsou mu tri. PAS jiste nema. Mluvit zacina ted ve vetach. Na deti kasle, ZOO a plysaci jsou nuda. Vsude vyleze, utika, moc neposloucha… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
26.3.23 16:14

Jj to ukáže co chce, i nás veme za ruku ať se podíváme taky, i když se bouchne se přijde pilotovat.Ale třeba knížky ho vůbec nezajímají. Ukazuju mu zvířátka v knížkách, nebo čtu pohádky a on veme knížku a hodí na zem. Nechce abych mu něco ukazovala nebo četla. Akorat večer před spaním jak už je unaveny tak to mu můžu přečíst pohádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3724
26.3.23 16:20

@Eva1611 syna knizky pomalu zacinaji zajimat ted, a to jen asi tri. Zbytek vubec. Myslim, ze se zbytecne bojis. Nerikam, ze tam neni nic (pres net se toho moc nepozna), treba opozdena rec asi ano, uz by mel tvori dvouslovne vety. Ale myslim, ze to vidis zbytecne cerne. Zajdete za pediatrem. Tu rec bych resila, vychazim ze svych zkusenosti. Ale jinak se mi nezda, ze by byl nejak zvlastni. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.3.23 16:31

Mám dva syny. Ani jeden si nikdy na kroužku nehrál s dětmi. Přesně jak píšeš, všechny děti se zapojovaly a ty moje byly někde v koutku s auty.
Mladší měl podezření na autismus a to včetně sebepoškozování, těžkých rituálů a několikahodinových záchvatů vzteku.
Nedíval se do očí nikomu. Zvládá to tak od 4-5 let, ale nejdřív jsem to byla já a rodina. Douho třeba s nikým nemluvil a dodnes je problém, že když jsem já, tatínek, sourozenec, tak nechce mluvit a dělá si z nás zesilovač. Jak je sám, tak mluví. Že reaguje na jméno je super a je jedno, jestli to dělá na poprvé. To mi říkala i psycholožka, že stačí aspoň někdy. Nám syn nereagoval vůbec. Nakonec se otočil, ale bylo jedno, jestli volám „Vašíku“ nebo třeba „čepice“.
Pokud bere boty, když řekneš, že jdete k tetě je podle mě taky super. Na to se nás ptali všude. To náš zvládl až po třetích narozeninách.
Jídlo byl problém dlouho. Začal jíst až ve škole. Doteď má jídla, která jí jen někde. Třeba doma nejí chleba, ten jí jen ve škole a u babičky. U babičky nejí kiwi, to jí jen doma a takto bych mohla pokračovat.
Pak má problém s určitými zvuky, kdy brečí, nezvládá cedulky na oblečení, je schopný se svléknout i ve vlaku…
Venku taky utíkal, tak jsem ho prostě měla v kočáru, kde sice ječel, ale nebála jsem se, že se někde zmrzačí. Dodnes ho vodím za ruku, protože mu cvakne a skočí do silnice. Ale když jde sám, tak je velmi zodpovědný, jak jsem s ním já, tak ví, že ho hlídám.
Knížky jedl a trhal.
Nekomunikoval s námi.
Neřízená střela je dodnes. Dneska jsem vařila a poprosila jsem ho, aby mi došel k babičce pro mražený kopr. Udělal deset dřepů, přelezl stůl, dvakrát mě zastřelil, řekl „ano madam“ a doskákal ven, tam skákal až k brance, kterou přelezl, protože otevírat ji je nuda, pak běžel k babičce tak, že jednou nohou byl na silnici a druhou na chodníku a do toho si dělal „beatbox“, u ní vylezl na budku na plyn, ze které skočil - třikrát po sobě, pak jsem ho přestala pozorovat. Toto je standard.
U vás mi to na autismus nepřijde. Třeba opožděný vývoj řeči.
Jak dopadl dotazník v roce a půl?
Jako první bych šla na logopedii.

• Citovat
  • Upravit
4
26.3.23 16:40
@Anonymní píše:
Mám dva syny. Ani jeden si nikdy na kroužku nehrál s dětmi. Přesně jak píšeš, všechny děti se zapojovaly a ty moje byly někde v koutku s auty.
Mladší měl podezření na autismus a to včetně sebepoškozování, těžkých rituálů a několikahodinových záchvatů vzteku.
Nedíval se do očí nikomu. Zvládá to tak od 4-5 let, ale nejdřív jsem to byla já a rodina. Douho třeba s nikým nemluvil a dodnes je problém, že když jsem já, tatínek, sourozenec, tak nechce mluvit a dělá si z nás zesilovač. Jak je sám, tak mluví. Že reaguje na jméno je super a je jedno, jestli to dělá na poprvé. To mi říkala i psycholožka, že stačí aspoň někdy. Nám syn nereagoval vůbec. Nakonec se otočil, ale bylo jedno, jestli volám „Vašíku“ nebo třeba „čepice“.
Pokud bere boty, když řekneš, že jdete k tetě je podle mě taky super. Na to se nás ptali všude. To náš zvládl až po třetích narozeninách.
Jídlo byl problém dlouho. Začal jíst až ve škole. Doteď má jídla, která jí jen někde. Třeba doma nejí chleba, ten jí jen ve škole a u babičky. U babičky nejí kiwi, to jí jen doma a takto bych mohla pokračovat.
Pak má problém s určitými zvuky, kdy brečí, nezvládá cedulky na oblečení, je schopný se svléknout i ve vlaku…
Venku taky utíkal, tak jsem ho prostě měla v kočáru, kde sice ječel, ale nebála jsem se, že se někde zmrzačí. Dodnes ho vodím za ruku, protože mu cvakne a skočí do silnice. Ale když jde sám, tak je velmi zodpovědný, jak jsem s ním já, tak ví, že ho hlídám.
Knížky jedl a trhal.
Nekomunikoval s námi.
Neřízená střela je dodnes. Dneska jsem vařila a poprosila jsem ho, aby mi došel k babičce pro mražený kopr. Udělal deset dřepů, přelezl stůl, dvakrát mě zastřelil, řekl „ano madam“ a doskákal ven, tam skákal až k brance, kterou přelezl, protože otevírat ji je nuda, pak běžel k babičce tak, že jednou nohou byl na silnici a druhou na chodníku a do toho si dělal „beatbox“, u ní vylezl na budku na plyn, ze které skočil - třikrát po sobě, pak jsem ho přestala pozorovat. Toto je standard.
U vás mi to na autismus nepřijde. Třeba opožděný vývoj řeči.
Jak dopadl dotazník v roce a půl?
Jako první bych šla na logopedii.

V kočárku ho právě taky mám, když utíká dám ho do kočárku i když se vzteká. Ale jen ho dám na zem tak už běží a běží…a já za ním :,( Teď asi 3 týdny zpátky začal teprv chodit za ruku a je už trošku klidnější. Test v 18 měsících vyšel bez chyby.Ale jedna věc mne ještě zaráží že od malička při projevu radosti samozřejmě se směje, ale třepe ručkama jak ptacek :think:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
684
26.3.23 16:43

Auta, traktory, vlaky.. obchody jsou toho plný, tak snad se to nedělá všechno jen pro autisty. Taky bych zkusila nejdřív klinickýho logopeda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.3.23 16:48

@Eva1611 za mě super, že chodí za ruku. To u nás začal až ve 4 letech a to ještě ne vždy.
Dost často prostě padl na zem a ječel.
Každé dítě má nějaké autistické rysy, to je naprosto normální. Tak klepe rukama. Pokud toho není víc, tak je to způsob, jakým projevuje radost.

• Citovat
  • Upravit
4
26.3.23 16:52
@Anonymní píše:
@Eva1611 za mě super, že chodí za ruku. To u nás začal až ve 4 letech a to ještě ne vždy.
Dost často prostě padl na zem a ječel.
Každé dítě má nějaké autistické rysy, to je naprosto normální. Tak klepe rukama. Pokud toho není víc, tak je to způsob, jakým projevuje radost.

Já právě četla příznaky autismu. A tam je že trepou ručkama a to mne právě zarazilo Jinak tam je že děti s autismem chodí po špičkách, točí se dokola, otáčejí koly aut. A to můj malý nedělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.3.23 17:01
@Eva1611 píše:
Já právě četla příznaky autismu. A tam je že trepou ručkama a to mne právě zarazilo Jinak tam je že děti s autismem chodí po špičkách, točí se dokola, otáčejí koly aut. A to můj malý nedělá.

Pokud v roce a půl neměl problém projít, tak bych byla v pohodě. Netvrdím, že třeba časem nějakou diagnózu neschytá, ale nemyslím si, že by to byl autismus.
Hlavně autismus má velký počet projevů.
Rozhodně to neznamená, že by měl autismus, když projevuje jeden ze znaků a stejně je to i naopak. Všichni autisté nemají všechny znaky.

• Citovat
  • Upravit
3724
26.3.23 17:02
@Eva1611 píše:

Trepe rukama pri emocich hodne zdravych deti. Ve 2,5 letech to neni divne. Nesmis se snazit ty priznaky na nej prisit, pak bude mit autistu doma kazdy. Cim dal vic dle popisu si myslim, ze hledas problem, kde neni. Skoro kazde dite ma obdobi treba repeticke hry, 99% z toho vyroste, kazde dite strka veci do pusy, divne to je u petileteho, ale ne u rocniho napriklad, to same to trepani rukama, toceni, chozeni po spickach. Ty priznaky PAS nejsou nejake univerzalni pavidlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí