Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, můžeš zkusit i Speciálně pedagogické centrum - je tam psycholog a speciální pedagog s bohatou zkušeností s dětmi s různým typem postižení:
A co presne ukazuje na PAS? na tom asi zalezi nejvic v ramci toho, zda dite potrebuje asistenta.
nas maly ma diagnozu v ramci PAS a do skolky by bez asistenta nemohl. ale jeho bratranec s PAS absolvoval cely system vzdelani az po uspesne dokonceni VS a to bez nejake asistence na jakemkoliv stupni.
@Ali-Ali pas je desne siroka skala..mam synovce s as a adhd a asistenta nema. A mam syna tezkyho autika s mr a je ve specce a horko tezko ho zvladaj..
@Ali-Ali No, je toho hodně, i když dřív mi to nepřišlo nějak obzvlášť divné. Často vůbec nevnímá, když se na ní mluví, nebo začne jen tak běhat po špičkách po třídě, když mají ranní kroužek (kam si předtím sedla a čekala, až začnou), nebo úplně vyběhne pryč ze třídy. Třeba doma si obleče kabát a chce po mě zapnout knoflíky a absolutně nevnímá, co jí říkám, dokud jí ty knoflíky nezapnu, prostě kouká mimo a opakuje, že je chce zapnout. Když jí je zapnu, začne zas vnímat, i když ne vždycky. S dětmi navazuje kontakt tak, že je třeba jen pohladí, ale jinak si jich prakticky nevšímá, bere jim hračky jako by tam vůbec nebyly. Reaguje zvláštně na cizí emoce, když třeba někdo pláče, buď se směje nebo se tváří zmateně. Třeba toho dotyčného pohladí, ale tak nějak mechanicky, a hned zas běží dál, a je vidět, že nechápe, o co jde. Poslední dobou začala být i agresivnější, chce nás plácat, a taky dost křičí. Nebo když něco má/nemá dělat, tak to opakuje, opakuje důvody, proč, ale dělá opak. Mluví ve všech třech osobách - třeba včera ve vaně si celou dobu opakovala - „nesmíš tu vodu pít“, a stejně ji pila. A potom mi oznámí „Anetka pila vodu ve vaně, to jsi neudělala dobře“.
Nebo jen komentuje fakta, aniž by je nějak hodnotila - třeba si roztrhne knížku (to je jí úplně jedno) - a vždycky, když tu knížku vidí, tak řekne „Anetka roztrhla knížku, musíme to opravit“. A po nějakém čase (třeba po týdnu), když jí opakuju, že to neumím opravit, tak říká „Anetka roztrhla knížku, maminka to neumí opravit.“ Nebo když jsem jí vzala nějakou hračku, že zlobila, tak pořád dokola opakuje „Anetka zlobila, maminka uklidila hračku“, ale jinak ji to moc nebere. No a taky jsem si všimla, že je totálně posedlá výtahama, třeba 2 hodiny ne výstavě o Večerníčkovi strávila v podstatě tím, že buď jezdila výtahem, čekala na výtah nebo o něm aspoň mluvila.
No, je toho mraky, a třeba to může být úplně normální, ale učitelka a ředitelka jsou fajn, a pochybuju, že by mi takové věci říkaly jen tak, a určitě by nechtěly pro malou asistenta, kdyby nebyl potřeba. Takže určitě chci nechat malou vyšetřit a uvidíme.
@admin prosím nastavte anonymitu.
Zakladatelko, PAS je velmi široký pojem a jeho projevy jsou různé - některé děti zvládají bez asistence, ale pokud to půjde, přikláním se k asistentovi a to i pokud je dcera šikovná. Určitě jí to ulehčí vstup do MŠ, vše jí bude vysvětleno, pomoženo, nebude ve stresu. Píši to z pohledu asistenta, maminky někdy na asistentovi netrvají a je to škoda, protože se dítko zbytečně trápí…Přeji, aby byla dcera v pořádku a spokojená
.
Krucinál, anonymita v tahu, ale zkusím ještě poprosit @admin, jestli by to šlo znovu zanonymnit.
Nz ja chodim s detma ke krejcirovy.
A ano holcicka vypada na autika podle toho cos psala.
Kdybys chtela najdi si na fb skupinku Rodice deti nejen s PAS. Je nas tam pres tisic muzes se sverit ostatni poradej a tak…nebo napis mne po mailu…rodinkarka@gmail.com
@MarieP Děkuju, prozatím asistent bude určitě, malé se ve školce líbí, a jak říkala ředitelka a učitelka, prozatím tam může být bez něj, ale dlouhodobě to nepůjde. A taky budu moc ráda, když nám někdo pomůže s tím, jak s malou pracovat, je to docela těžký, a až doteď jsem si myslela, že ji prostě jen neumím dobře vychovat.
@Tarjei Mně by to popravdě nenapadlo, když začala mluvit v obvyklém věku, má skvělou paměť, recituje básničky i celé stránky z knih, a až teprve teď jsem zjistila, že se to s PAS nevylučuje. Když ředitelka začala říkat tu větu, ve které jsem tušila „diagnózu“, tak jsem fakt čekala, že řekne něco jako hyperaktivita nebo ADHD, a ona řekla tohle ![]()
Každopádně doufám, že když malou podpoříme a naučíme se s ní pracovat, že bude moct žít aspoň přiměřeně normální život.
@Tarjei Děkuju, když já nechci, aby mí známí na FB viděli, že jsem v takové skupině. Zatím si konkrétnější informace chceme nechat pro sebe.
Ahoj, píšu anonymně snad z pochopitelných důvodů, jména pozměním.
Učitelky ze školky mi sdělily, že u naší tříleté holčičky mají podezření na poruchu autistického spektra. Já sama jsem si samozřejmě všimla, že je Anetka jiná než ostatní děti, ale přišlo mi, že je spíš taková svéhlavička, nicméně poslední pár týdnů mě napadlo, jestli nemůže mít ADHD nebo tak něco (ne že bych o tom věděla nějak moc, jen zběžně jsem koukla na net). Čekala jsem, co mi řeknou ve školce, a tam mi řekli tohle. Jestli to je skutečně PAS, asi to nebude nic hrozného, malá třeba normálně mluví a tak, nicméně podle učitelek potřebuje ve školce asistenta, protože když se někdo věnuje přímo jí, tak je docela v pohodě a spolupracuje, ale i když je to malá soukromá školka, samozřejmě nemají učitelky čas jen na ni.
Dneska se chystám objednat na vyšetření, bydlíme v Krči, takže jsem zjistila, že ideální volbou by byla dr. Krejčířová z Thomayerky, nicméně ta má už plno, tak se chci zeptat, jestli někdo nemáte zkušenost s Marcelou Křížovou, ta ordinuje taky tam. Doufám, že by mohla mít alespoň o něco kratší čekací dobu než APLA - ta má teď 10 měsíců.
A druhá věc, budu samozřejmě volat do APLA, abych se zeptala, jak je to s těmi asistenty, ale budu ráda, když mi řekne někdo svou zkušenost tady. Docela by mě zajímalo, jestli se stává, že dítě se ukáže zdravé a přesto potřebuje asistenta.
Snad to nebylo moc zmatečné, potřebovala jsem se trochu vypsat, mám toho plnou hlavu, a budu ráda, když se mi někdo ozve.
Katka